На засіданні члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти обговорювали  хід виконання рішень Комітету “Про роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Сумської області щодо виконання Законів України “Про освіту” та “Про загальну середню освіту”, а також рішення Комітету “Про стан забезпечення навчальних закладів України  сучасними технічними засобами навчання і приладами та заходи щодо створення національної індустрії їх виробництва”.

        Згідно з матеріалами, які надійшли від обласних державних адміністрацій і обласних рад, практично в усіх областях України та АР Крим проводиться системна і цілеспрямована робота щодо забезпечення виконання законів України про освіту.

        Як свідчить лист Кабінету Міністрів України за підписом Прем’єр-міністра України  Ю.В. Тимошенко Міністерством освіти і науки України разом з Академією педагогічних наук України і Національною академією наук України  розпочато виконання заходів щодо забезпечення навчальних закладів технічними  засобами навчання.

       Також, спостерігається тенденція збільшення видатків в місцевих бюджетах на потреби галузі.

       Проте, залишається ряд гострих проблем.

       А саме, Комітет не домігся розгляду Верховною Радою України проекту постанови «Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості», яка не була включена до порядку денного 16.06.2008р.

       Невирішеною залишається проблема щодо зміни формульних розрахунків на утримання загальноосвітніх навчальних закладів, збільшення коефіцієнта на фінансування утримання одного умовного учня в сільській місцевості, зменшення нормативів чисельності в класах для сільських загальноосвітніх шкіл до 3 учнів.

         Під загрозою перебуває виконання державного замовлення на видання навчальної літератури.

 

       Також не вирішується питання про встановлення плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, розташованих у селищах міського типу, на рівні жителів села.

       Викликає занепокоєння той факт, що випускники не поспішають стати фізиками, математиками, механіками, тобто прикласти свої знання в галузях, які визначають технологічний прогрес країни.

       Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохала В.І., Комітет вирішив рекомендувати Міністерству освіти і науки України взяти під особливий контроль стан дотримання законів України про освіту та звернути увагу на вирішення ряду завдань.

Члени Комітету переконані, що Міністерство освіти і науки України має звернути увагу на забезпечення функціонування повноцінної мережі закладів освіти, комплектування шкіл і дошкільних закладів навчальним обладнанням і дидактичними матеріалами, проведення капітальних і поточних ремонтів шкільних приміщень і будівель. 

Комітет рекомендує Міністерству освіти і науки України вирішити проблеми щодо комплектування навчальних закладів керівними і педагогічними кадрами та забезпечення житлом молодих вчителів.

У рішенні Комітету йдеться також про недопущення Міністерством освіти і науки України необґрунтованої ліквідації і закриття навчальних закладів. 

Зокрема, у рішенні Комітет звертає особливу увагу  Міністерства освіти і науки України вирішення ряду проблем, що стосуються роботи закладів освіти у районах, що постраждали від стихійного лиха 23-27 липня 2008 року.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17