ЗАЯВА

Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохала В.І. щодо безпідставних звинувачень, які прозвучали від Голови депутатської фракції блоку «Наша Україна-Народна самооборона» В.А.Кириленка на ранковому засіданні Верховної Ради України 16 вересня 2008 року

 

16 вересня 2008 року на ранковому засіданні Верховної Ради України Голова депутатської фракції блоку «Наша Україна-Народна самооборона» В`ячеслав Анатолійович Кириленко безпідставно звинуватив Уряд України, депутатську фракцію Блоку Юлії Тимошенко в тому, що освітній реформі «яку запроваджував нашоукраїнський міністр Вакарчук» чинився «спротив».

Як Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти змушений констатувати – звинувачення пана Кириленка є неправдивими, політизованими і надуманими. Верховною Радою України шостого скликання прийнято 3 нормативно-правових акти, що регламентують відносини в галузях освіти і науки. Профільним Комітетом з питань науки і освіти проведено 16 засідань, на яких розглянуто 86 питань, 27 законопроектів подано на розгляд Верховної Ради України. Виконуючи свої контрольні функції, Комітетом розглянуто 4 контрольних питання, що стосуються виконання чинного законодавства в системі професійно-технічної освіти, стану державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності, організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. Комітет успішно співпрацює з Міністерством освіти і науки України, Академією педагогічних наук України, іншими органами державної виконавчої влади та громадськими організаціями, підтримує всі інноваційні підходи модернізації вітчизняної системи освіти.

Мені важко збагнути, що мав на увазі промовець, коли говорив про освітні реформи, які проводить Міністр освіти і науки України. Якщо мова йде про запровадження у 2008 році всеохопного зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів та вступу їх до вищих навчальних закладів за результатами тестування, то змушений наголосити, Комітет тричі – в лютому, квітні та травні місяці проводив засідання, на яких були прийняті рекомендації щодо удосконалення процесу організації та проведення незалежного оцінювання. Цим засіданням передували організовані Комітетом круглі столи в місті Києві, Сумській, Львівській, Харківській, Херсонській областях, Автономної Республіки Крим, на яких обговорювались питання щодо організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. Учасниками цих заходів були безпосередні учасники зовнішнього незалежного оцінювання – ректори вищих навчальних закладів, управлінці системи освіти, директори шкіл, науковці, батьківська громадськість. На жаль, вироблені рекомендації та пропозиції Комітету Міністерством освіти і науки України були враховані лише частково. 

Враховуючи те, що чинним освітянським законодавством передбачено визначення державної політики в галузі освіти Верховною Радою України, Комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України оперативно підготувати пакет змін та доповнень до чинного законодавства щодо закріплення статусу зовнішнього незалежного оцінювання.

23 квітня поточного року з ініціативи Прем`єр-міністра України Ю.В.Тимошенко було проведено спеціальне засідання Кабінету Міністрів України щодо організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в 2008 році. На цьому засіданні, по-суті, рекомендації та пропозиції Комітету були підтримані.

За підсумками засідання було створено робочу групу на чолі з Віце-прем`єр-міністром України Васюником І.В., завданням якою стало напрацювання пакету документів щодо закріплення на законодавчому рівні статусу зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. За згодою до робочої групи увійшли народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. У короткий термін робоча група напрацювала проекти законів – «Про внесення змін і доповнень до деяких законів України (щодо зовнішнього незалежного оцінювання знань)», «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України (щодо відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та використання його результатів», а також пропозиції щодо удосконалення нормативно-правових актів щодо процедур організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Напрацювання робочої групи базуються на тих рекомендаціях, які були висловлені нашим Комітетом ще в лютому поточного року.

5 травня 2008 року на засіданні робочої групи під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Васюника І.В. напрацювання щодо законодавчого врегулювання зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти та пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правової бази були представлені на розгляд робочої групи та в основному схвалені. Однак до цього часу до парламенту так і не внесені вищезазначені проекти законів, не зважаючи на те, що Прем`єр-міністр України давала доручення Васюнику І.В., внести проекти до середини травня поточного року. На дворі вересень. Завершені тестування та вступна компанія. Але Верховна Рада України, на жаль, поки що не отримала підготовлений пакет документів. Виникає питання: «Так хто ж, все ж таки чинить спротив освітнім реформам?».

Виходячи з зазначеного вище, маю повне право стверджувати, що профільний Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти робив, і надалі буде робити все можливе, щоб вітчизняна система освіти справді стала пріоритетної сферою державної політики.

І насамкінець. Тим, хто намагається заробити політичний капітал на політизації освітянської та наукової сфери, змушений нагадати, що українське освітянське законодавство передбачає «незалежність освіти  від політичних партій, громадських та релігійних організацій».

Тому, закликаю народних депутатів України утримуватися від втягування системи освіти і науки в політичні баталії. Освіта і наука повинні бути поза політикою. Тільки у тісній співпраці всіх гілок влади можна розраховувати на успіх у справі модернізації освіти і науки.

У цьому контексті зовсім не зрозумілою є ситуація, коли питання модернізації освітянської галузі обговорюються та вирішуються без врахування пропозицій, і навіть без участі представників вищого законодавчого органу держави. Маю на увазі проведену  з ініціативи Президента України та за його участю 16 вересня 2008 року Всеукраїнську нараду з керівниками вищих навчальних закладів з питань забезпечення доступу громадян до якісної вищої освіти.  

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти                                               Полохало В.І.

18.09.2008 р.      

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21