Використання науково-технічного потенціалу України шляхом впровадження інновацій в економіку, стимулювання розвитку науки, винахідницької діяльності, зокрема у вищих навчальних закладах, має стати ключовою складовою антикризової політики держави.

 

Так вважають народні депутати України, керівники міністерств, академій, вищих навчальних закладів профспілок, наукової та науково-педагогічної громадськості та інші учасники круглого столу «Інноваційна діяльність у сфері науки і освіти України в антикризовому контексті», який відбувся 9 грудня 2008 року в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут» за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

«Державна політика у сфері вищої освіти має зробити акцент на організації передачі наукових розробок із сфери одержання знань у виробництво, а досягнути цього можна шляхом створення ринку об’єктів інтелектуальної власності та інноваційної інфраструктури» - підкреслив Голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало.

 

Нажаль, сьогодні створенню інноваційної інфраструктури та цивілізованого ринку об’єктів інтелектуальної власності перешкоджає ряд проблем, ключовими з яких є розпорошення і дублювання управлінських функцій, відсутність механізмів уведення у господарський обіг об’єктів права інтелектуальної власності, нерегульованість питань з виплати винагороди авторам, творцям інтелектуального продукту. Як наслідок за останні 4 роки показники впровадження інновацій в українській економіці залишаються незмінно низькими, або й навіть зменшуються.

 

Полохало наголосив, що не тільки в рішеннях Комітету з питань науки і освіти, а й на засіданні Ради національної безпеки і оборони України «Про право і захист інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства України», яке відбулось 21 листопада 2008 року, констатувалося, що органи виконавчої влади, відповідальні за цю сферу, демонструють неспроможність ефективно реалізовувати державну політику в сфері інтелектуальної власності і не розглядають цю сферу як потужній ресурс розвитку та стабільності внутрішнього ринку держави.

 

Зокрема, на круглому столі акцентувалась увага на тому, що причиною незатребуваності наукових розробок та інновацій в промисловості є те, що власники та спеціалісти вітчизняних підприємств не мають достатньо повної уяви про науково-технічні розробки, здійснені у навчальних закладах. Одночасно найвищою винахідницькою активністю відрізняються саме заклади Міністерства освіти і науки України. Найбільше заявок на винаходи було подано винахідниками Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Національного університету харчових технологій, Вінницького національного технічного університету, Київського національного університету технологій та дизайну, Національного університету «Львівська політехніка».

 

Крім того, актуальною проблемою залишається також і те, що сьогодні більшість вищих навчальних закладів в Україні роблять акцент лише на викладацькій діяльності своїх співробітників, що призводить до домінування навчально-рутинного процесу над науково-дослідним.

 

Тож учасники круглого столу розробили Рекомендації, спрямовані на ліквідацію вищезазначених прогалин, сприятимуть прискоренню виведення України з кризи.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21