Незважаючи на звернення громадських організацій, творчих спілок, науковців, товаровиробників, а також народних депутатів до органів влади та конкретних посадовців, над творчою інтелігенцією країни свідомо продовжує знущатися створена чиновниками від влади корупційно-бюрократична машина.

 

На тому, що цілеспрямовано руйнується і розграбовується творчий та науковий потенціал України наголошували учасники прес-конференції на тему «Від кого уряд України має захищати національну культуру в аспекті авторського права?», яка відбулась 10 жовтня 2008 року в інформаційному агентстві Інтерфакс.

 

В прес-конференції взяли участь співголова ради авторів Всеукраїнської громадської організації «Гільдія кінорежисерів   24/1» Сергій Кулаков, голова об’єднання громадських організацій «Всеукраїнське агентство авторів», народний артист України, професор Олександр Злотник, президент Всеукраїнської спілки «Гільдія акторів кіно» Артур Лі, директор Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності, судовий експерт, професор Петро Крайнєв, голова Всеукраїнського об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг» Сергій Ступак, секретар правління Національної спілки композиторів України Іван Тараненко, голова Національної спілки кінематографістів України Борис Савченко.

 

На прес-конференції були оприлюднені конкретні приголомшуючі факти зловживань і порушень у  сфері інтелектуальної власності з боку відповідальних посадовців Державного департаменту інтелектуальної власності і Українського агентства з авторських і суміжних прав. Оприлюднені конкретні суми збитків нанесених творчій громадськості і державі, які вимірюються мільярдами гривень. Це стало відомо в результаті зробленого Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти і особисто його Головою Полохалом В.І. ґрунтовного аналізу стану справ щодо системи регулювання і управління охорони інтелектуальної власності в Україні, а також результату аудиту Рахункової палати України щодо ефективності діяльності Міністерства освіти і науки України з охорони інтелектуальної власності.

 

Державний департамент інтелектуальної власності витратив на ремонт своїх кабінетів 3,5 млн. грн. із зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, які за своїм цільовим призначенням мають спрямовуватись виключно на забезпечення розвитку та функціонування державної системи охорони інтелектуальної власності.

 

Українського агентства з авторських і суміжних прав свідомо перерахувало авторську винагороду, зібрану для авторів і правовласників у сумі 10,5 млн. грн. та 290 тис. доларів США на депозитні та поточні рахунки Європейського банку розвитку та заощаджень, який невдовзі став банкрутом, а гроші зникли.

 

Керівництво Державного департаменту інтелектуальної власності та Українського агентства з авторських і суміжних прав на сьогодні де-факто є власниками крупного бізнесу, який побудований на вкрадених у держави та її громадян коштах і дає багатомільйонні прибутки ділкам тіньової індустрії.

 

Саме за рахунок цих коштів, які мають належати авторам,  виконавцям, іншим творцям, існує можливість створювати будь які припони для наведення ладу в цій галузі і набивати власні кишені. Добровільно цей бізнес ніхто не віддасть, за нього борються. Як неодноразово повідомлялось у засобах масової інформації, має місце політичне «кришування» цієї сфери окремими народними депутатами (Толстоухов, Табачник, Шаров, Кармазін). Нажаль, це «кришування» є досить результативним.

 

На чисельних нарадах, конференціях та круглих столах у багатьох регіонах України представники творчої інтелігенції з обуренням вказували на злочинні дії з боку керівництва Державного департаменту інтелектуальної власності, висловили їм недовіру, надавали конкретні факти та докази.  На Парламентських слуханнях Р. Лижичко зазначила «…За час своєї творчої діяльності я отримувала авторські відрахування з Європи, з різних куточків світу, тільки не з України».  А співак і композитор С. Вакарчук прямо наголосив: «У сфері інтелектуальної власності повний хаос, і не побоюся цього слова, бандитизм».

 

Міністерство освіти і науки України разом з Державним департаментом інтелектуальної власності ігнорує доручення уряду щодо перевірки діяльності організацій колективного управління у сфері авторського права і суміжних прав. В Кабінет Міністрів України надаються формальні відписки необ’єктивного характеру.

 

Генеральною прокуратурою України 21.02.2007 року винесено протест на рішення Державного департаменту інтелектуальної власності щодо незаконної реєстрації Українського агентства з авторських і суміжних прав, як організації колективного управління, уповноваженою на збір і розподіл авторської винагороди, але до сьогоднішнього часу цей протест проігноровано. Більше того, створюється правове підґрунтя для рейдерського захоплення цієї організації.

 

Бездіяльність Державного департаменту інтелектуальної власності є нічим іншим, як саботажем щодо  наведення ладу у сфері авторського права і суміжних прав. Проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань авторського права і суміжних прав», що був оприлюднений на веб-сайті Державного департаменту інтелектуальної власності 23.06.2008 року, свідчить про спробу з боку керівництва департаменту передусім досягти власних відомчих інтересів, як то максимум прав для себе при мінімумі обов’язків та відповідальності.

 

Міністр освіти і науки України І. Вакарчук, якому підпорядковані ці структури, дистанціювався від вирішення зазначених проблем. Учасники прес-конференції закликають Міністра звільнити творчу інтелігенцію країни від «горе керманичів» Державного департаменту інтелектуальної власності (Голова Паладій М.В., заступники Чеботарьов В.П. і Дмитришин В.С.) та Українського агентства з авторських і суміжних прав (директор Пашковський В.С).

 

Сьогодні все ще чиниться ітелектуалоцид української нації, країну грабують, руйнують її інтелектуальний потенціал і національну культуру.

 

У нещодавньому висновку компетентних органів, зробленого за дорученням Прем’єр-міністра України пропонується доручити Міністерству освіти і науки України притягнути до відповідальності осіб, причетних до  скоєння виявлених порушень, а результати перевірки надіслати до Генеральної прокуратури України.

 

Реформувати існуючу ганебну систему, що панує у цій царині вже 17 років, шляхом утворення центрального органу виконавчої влади з питань інтелектуальної власності на чолі якого будуть професіонали, вимагає вся творча спільнота.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00