У Комітеті з питань науки і освіти відбулось засідання робочої групи та обговорено найбільш актуальні питання щодо зовнішнього незалежного оцінювання, розміру іменних стипендій Верховної Ради України, стану виконання Державного бюджету України за 2008 рік в частині фінансування освіти і науки.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України, члени Комітету  Полохало В.І., Оробець Л.Ю., Давимука С.А., заступники Міністра освіти і науки України Полянський П.Б та Куліков П.М., представники міністерств і відомств.

 

На засіданні було обговорено проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти" (щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України)".

 

Авторами проекту Постанови є народні депутати України Полохало В.І., Доній О.С., Давимука С.А., Чорновіл Т.В., Зарубінський О.О., Колесніков Б.В., Зубець М.В., Курило В.С.  

 

Голова Комітету Володимир Полохало поінформував, що «сьогодні іменні стипендії Верховної Ради України значно менші порівняно з іменними стипендіями Президента України та Кабінету Міністрів України».

 

Він підкреслив, що «згідно з зазначеним проектом Постанови пропонується встановити фіксований розмір стипендій, який втричі перевищує ту суму, яку сьогодні реально отримують стипендіати».   Він додав, що «згідно з проектом Постанови передбачається встановлення 175 стипендій у розмірі 900 гривень для студентів вищих навчальних закладів III рівня акредитації, та 325 стипендій у розмірі 1200 гривень для студентів вищих навчальних закладів IIIIV рівня акредитації».

 

Під час обговорення зазначалось, що стипендії призначатимуться згідно з наказами керівників центральних органів виконавчої влади з 1 вересня на один навчальний рік за результатами літнього семестрового контролю попереднього навчального року. Порядок призначення стипендій розроблятиме та затверджуватиме Міністерство освіти і науки України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань науки та освіти.

Стипендії, як зазначено в проекті Постанови, виплачуватимуться з коштів, передбачених у загальному фонді кошторисів вищих навчальних закладів на стипендіальне забезпечення.

 

Окрім того, було обговорено питання про прийняття у другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів. Авторами проекту Закону є народні депутати України Полохало В.І., Оробець Л.Ю., Давимука С.А., Доній О.С. та Зубець М.В.

 

Голова Комітету наголосив на актуальності прийняття зазначеного законопроекту у зв’язку з початком вступу до вищих навчальних закладів.

 

Також, було обговорено стан виконання Державного бюджету України за 2008 рік в частині фінансування освіти і науки та пропозиції щодо виконання Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетної декларації) в освітянській та науковій сферах”.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00