Відповідно до ст.14 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» щодо виконання контрольних функцій, 3 грудня 2008 року Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти провів засідання, на якому розглянув питання «Про роботу органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування стосовно дотримання законодавства України щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів Україні у 2008 році, забезпечення прав громадян на доступ до вищої освіти і створення належних умов для навчання і виховання учнів на початок 2008/2009 навчального року».

 

На підготовчому етапі Комітетом було проведено масштабну роботу, а саме  проаналізовано «Офіційний звіт Міністерства освіти і науки України про проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів України у 2008 році»; узагальнено матеріали Академії педагогічних наук України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних державних адміністрацій, міських державних адміністрацій Києва та Севастополя, соціологічні дослідження громадських організацій, які опікуються проблемами запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти.

 

В розгляді вищезазначеного питання взяли участь Міністр освіти і науки України Вакарчук І.О. та його заступники Стріха М.В. і Полянський П.Б., директор Департаменту вищої освіти Болюбаш Я.Я., а також директор Українського центру оцінювання якості освіти Лікарчук І.Л.

 

Підводячи підсумки, Голова Комітету Володимир Полохало наголосив на тому, що, нажаль, так і невиконані рекомендації Комітету від 13 лютого та 16 квітня 2008 року щодо підготовки та внесення на розгляд Верховної Ради України пакету змін та доповнень до чинного законодавства в частині унормування процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників та визначення відповідальності за порушення процедур незалежного оцінювання, розголошення змісту тестових завдань, а також щодо надання права у 2008 році громадянам вступати на заочну форму навчання як за результатами зовнішнього незалежного тестування, так і за результатами здачі вступних іспитів.

 

Отже, за результатами обговорення Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України проаналізувати невиконання вищезазначених рекомендацій та вжити невідкладних заходів щодо законодавчого унормування зовнішнього незалежного оцінювання в 2009 році.

 

Члени Комітету рекомендували Кабінету Міністрів України розробити і затвердити новий порядок оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників, які задіяні для проведення оцінювання, а також передбачити у Державному бюджеті на 2009 рік витрати на його успішне проведення.

 

Рекомендується запровадити на загальнодержавних телевізійних каналах телепередачі щодо роз’яснення процедур зовнішнього незалежного оцінювання та вступу до вищих навчальних закладів.

 

Рішенням Комітету Міністерству освіти і науки України рекомендовано провести організаційні заходи щодо відповідальності посадових осіб за можливі порушення.

 

Також, Комітет вважає за доцільне, щоб приймальні комісії вищих навчальних закладів надавали перевагу більш високому балу документу державного зразка про повну загальну середню освіту при отриманні абітурієнтами однакової кількості балів за сертифікатами Українського центу оцінювання якості освіти.

 

Члени Комітету та керівники Міністерства освіти і науки України домовились про майбутню плідну співпрацю та взаємодопомогу задля забезпечення успішного проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступу випускників до вищих навчальних закладів у 2009 році.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17