Шановні  винахідники і раціоналізатори-делегати з’їзду Товариства винахідників і раціоналізаторів України!

 

Від імені Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України вітаю Вас – кращих представників промислових підприємств, проектних і конструкторських організацій, наукових установ, вищих навчальних закладів з різних регіонів з цією важливою подією в житті новаторів України. Без винахідників і раціоналізаторів немає інновацій, без інновацій немає  інноваційного розвитку економіки держави. Тому, враховуючи важливість події, я б назвав цей з’їзд надзвичайним.

 

Нарешті, вперше за роки незалежності, Ви маєте змогу підбити підсумки зробленого, обговорити існуючі проблеми, обрати новий керівний склад Товариства, виробити концепцію розвитку, стратегію і тактику активізації діяльності первинних осередків, шляхи виходу Товариства з кризового стану.

 

Комітет з питань науки і освіти з розумінням ставиться до існуючих проблем розвитку науково-технічної творчості, винахідницької та раціоналізаторської діяльності. Слід констатувати, що всі ці роки держава практично стояла осторонь цієї стратегічно важливої для національної економіки сфери, не було і відповідних ініціатив з боку Товариства, а ситуація тут кризова і проблем  чимало: 

- більше ніж в 20 разів зменшилась чисельність винахідників і раціоналізаторів; зменшується кількість поданих заявок на винаходи від національних заявників, кількість винаходів, використаних у виробничому процесі; сьогодні в Україні є чинними лише 20,7 тис. 20-річних патентів на винаходи, з яких 40% належать іноземним заявникам; зменшується кількість впроваджених у виробництво раціоналізаторських пропозицій. 

 

Замість здійснення заходів із стимулювання  винахідницької активності, з ініціативи Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України Кабінетом Міністрів України прийнято постанову, за якою збори на отримання  патентів на винаходи збільшуються до 35 разів. Лише після  звернень державних  академій наук, вищих навчальних закладів було встановлено пільги для неприбуткових установ. Прогнози невтішні.

 

Саме тому Комітетом було ініційовано проведення парламентських слухань "Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування" (21 березня 2007р.) та "Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації." (20  червня 2007р.), вироблені конкретні рекомендації щодо докорінного поліпшення стану справ. Пройшов рік, ситуація практично   не змінилася. З метою вироблення державної політики регулювання відносин інтелектуальної власності в інноваційній економіці Комітетом за участю провідних науковців, фахівців у сфері економіки інтелектуальної власності  підготовлено Білу книгу "Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України". 

 

За підсумками виконання рекомендацій слухань на засіданні Комітету була висловлена серйозна критика на адресу Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України, який має здійснювати державну політику у зазначеній сфері, його керівництву висловлено недовіру. Все є свідченням системної кризи державного управління у сфері інтелектуальної власності.  

 

Комітетом було запропоновано Кабінету Міністрів України створити єдиний центральний орган виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності. Ми готові до співпраці з Товариством у розробці концепції, проектів законів "Про раціоналізаторську діяльність", стимулювання інноваційної діяльності, методичних рекомендацій щодо виплати винагороди авторам винаходів і рацпропозицій та інших питань.

 

Бажаю делегатам з’їзду плідної роботи, вироблення результативних документів.  

 

 

Голова Комітету

Верховної Ради України

з питань науки і освіти                                       Володимир  Полохало

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21