Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти та Міністерство економіки України розпочали цілеспрямовану роботу щодо вдосконалення інноваційної діяльності в  Україні.

       Учасники прес-конференції, яка відбулась 8 вересня в приміщенні Кабінету Міністрів України, член фракції БЮТ, Голова Комітету Полохало Володимир та Міністр економіки України Данилишин Богдан переконані, що саме через інновації та через інвестиції як у реальний сектор економіки, так і в науку, можна вивести Україну на передовий шлях розвитку.

       Голова Комітету зауважив, що перехід до інноваційної економіки можливий лише за умови ефективного використання інтелектуального потенціалу країни, розвитку інституту інтелектуальної власності, а також впровадження у господарський обіг результатів творчої праці. «Без впровадження в господарський обіг нематеріальних активів в принципі не можна говорити про інноваційну економіку» заявив він.

       В країнах Європейського союзу нематеріальні активи становлять 50-85% вартості майна підприємств, а в Україні – менше 1%. Більш того, третина ринку програмного забезпечення знаходиться в тіні, а втрати економіки від комп’ютерного піратства становлять 400млн доларів. Ці та інші цифри вперше оприлюднюються в Білій книзі «Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України», яку підготував Комітет.

       «Соромно, за країну, коли виступають видатні композитори, і говорять, що вони отримують роялті у розмірі 32 гривні в рік!» сказав Полохало, і додав, що «якщо ми не поборемо корупцію в цій царині, то в нас не буде інноваційної економіки і ми опинимось на задвірках світового розвитку.»

         Міністр економіки України поінформував, що «Україна, посідаючи за кількістю науковців провідне місце в Європі, розвивається без суттєвого використання наукових досліджень, а це той резерв, який варто значно більше використовувати».

         Учасники прес-конференції впевнені, що, об’єднавши зусилля виконавчої та законодавчої влади, можна говорити про економічні зміни, без яких неможливе створення сучасної структури інноваційної економіки.

         Міністр відмітив, що питанням модернізації країни приділяється надзвичайно важливе значення в програмах і документах, які приймаються урядом України.

«Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко неодноразово наголошувала на тому, що інноваційно-інвестиційний шлях розвитку є тією складовою, яка здатна вивести Україну з тих економічних потрясінь, які мали місце в попередні роки» сказав він.

        Документи, над якими зараз працює уряд, підводять до того, що саме через інновації можна збудувати країну, яка буде конкурентоспроможна, і яка концентрує свої зусилля на знаннях.

        Полохало Володимир та Данилишин Богдан переконані, що потрібна цілеспрямована робота, докорінні зміни і єдина державна політика, а також єдиний орган виконавчої влади, який був би безпосередньо підпорядкований  уряду і спроможний виробляти єдину політику у сфері інтелектуальної власності.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21