Законотворча діяльність Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти впродовж другої сесії була спрямована на удосконалення та створення законодавчої бази для забезпечення розвитку освіти і науки в Україні.   

       Основна діяльність Комітету зосереджувалась на підвищенні якості освіти, розвитку науки, покращенні умов праці педагогічних кадрів, адаптації вітчизняного законодавства в галузі освіти і науки до міжнародних норм і стандартів.

       Комітет за період другої сесії провів 12 засідань на якому було розглянуто 65 питань. В тому числі 1 виїзне засідання до міста Суми, на якому розглядалися питання про стан забезпечення навчальних закладів України сучасними технічними засобами навчання і приладами та заходи щодо створення національної індустрії їх виробництва, а також питання про роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Сумської області щодо виконання Законів України “Про освіту” та  “Про загальну середню освіту”.

       З метою контролю за виконанням чинного законодавства в Комітеті розглянули питання про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні, а також питання про хід реалізації законів України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту" щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів.

       Також члени Комітету в порядку контролю заслухали інформацію про виконання Міністерством освіти і науки України та Академією педагогічних наук України статей 7 і 29 Закону України "Про професійно-технічну освіту" в частині науково-методичного забезпечення професійно-технічної освіти, впровадження у навчально-виробничий процес досягнень науки, техніки, нових технологій, передового досвіду та інноваційних педагогічних технологій; та  інформацію Міністерства освіти і науки України щодо виконання рішення Комітету з питань науки і освіти від 13.02.2008р. "Про хід реалізації законів України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту" щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів".

       18 червня 2008 відбулося всебічне обговорення проекту нової редакції Закону України “Про вищу освіту” на слуханнях в Комітеті. Метою заходу було отримання обґрунтованих та конструктивних пропозицій щодо законодавчого забезпечення модернізації сучасної системи вищої освіти. Члени Комітету переконані, що нова редакція Закону України «Про вищу освіту» має першочергове значення для адаптації системи української вищої школи до європейських стандартів та враховує нові завдання, що постали в руслі Болонського процесу.

        Комітет провів 15 конференцій, симпозіумів, семінарів, “круглих столів” за період другої сесії, в тому числі 7 “круглих столів” в Києві, Харкові, Сімферополі, Сумах, Вінниці, Одесі та Львові, які були ініційовані Комітетом в рамках підготовки до слухань в Комітеті.

       За період другої сесії Комітет провів 2 спільних засідання з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України. На засіданнях обговорювалися перспективи і завдання прискорення інтеграції України у світовий інформаційний простір, стан перспективи розвитку українського законодавства в інформаційно-комунікаційній сфері, а також досвід впровадження інформаційних технологій в банківській сфері.

       Члени Комітету особливу увагу приділяли співпраці з Національною академією наук України, що на думку членів Комітету є запорукою зростання конкурентоспроможності народного господарства та економічного розвитку України.  Комітет розпочав роботу в напрямку вдосконалення чинного Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який містить низку недоліків, що перешкоджають розвитку галузі в Україні. 

       Члени Комітету зосереджували увагу на забезпеченні успішного проведення зовнішнього незалежного оцінювання та мінімізації ризиків пов’язаних з тестуванням. У Kомітеті працювала робоча група із удосконалення проведення зовнішнього незалежного оцінювання випускників навчальних закладів. Питання про хід реалізації Законів України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту" щодо здійснення контролю за атестацією та оцінюванням знань учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів було розглянуто в Комітеті як контрольне.

       Пріоритетним напрямом діяльності Комітету є співпраця із зарубіжними країнами. У березні 2008 року відбулось спільне засідання Комітету та Комісії Сейму Республіки Польща з питань освіти, науки і молоді в галузі вищої освіти і науки. На засіданні були обговорені перспективи співробітництва Комітету та Комісії Сейму Республіки Польщі, а також стан співпраці між українськими та польськими університетами та діяльність Європейського Колегіуму польських і українських університетів. Комітет та Комісія визначили пріоритетним напрямком сприяння розвитку безпосередніх зв'язків і співпраці між вищими, середніми та дошкільними закладами освіти, зокрема, академічному обміну і науковому співробітництву між вищими навчальними закладами.

        Крім законотворчої діяльності Комітет також розглядав звернення громадян. Загалом за період другої сесії було розглянуто 1083 листів, що надійшли до Комітету.

        Комітет планує розпочати свою роботу під час третьої сесії Верховної Ради України VI скликання з проведення комітетських слухань на тему “Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав”. Тематика слухань охоплює широкий спектр питань, що стосуються охорони авторського права і суміжних прав (твори науки, літератури, мистецтва, кінематографії, комп’ютерних програм, баз даних тощо) аналізу стану колективного управління правами, судових справ і правозастосовчої практики. Частина інформаційно-аналітичних матеріалів, які будуть підготовлені робочою групою з підготовки до слухань в Комітеті, увійдуть до “Білої книги (Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України).

 

      

 

 

      

 

 

              

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17