Освіта є невід’ємною складовою інноваційної економіки України, яка визначає її конкурентоспроможність на світовій арені. Без якісної системи освіти Україна опиниться на периферії світових освітянських і економічних процесів.

 

На необхідності модернізації існуючої системи освіти в Україні наголошував Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало 28 жовтня в прямому ефірі на телеканалі Рада.

 

Комітет з питань науки і освіти, який увійшов в трійку найефективніших Комітетів Верховної Ради України за опитуванням експертів і парламентських журналістів, прийняв низку рішень, зініціював серію регіональних круглих столів по Україні, провів три Комітетських слухання спрямовані на вдосконалення існуючої системи освіти і науки в Україні.     

 

Зокрема, Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України розробити та подати на розгляд Верховної Ради України проект нової редакції Закону України «Про вищу освіту». Також Комітет підтримав зовнішнє незалежне оцінювання, але, наголосив Володимир Полохало, «воно має бути затверджене на законодавчому рівні».

 

Загалом Комітетом за період шостої сесії Верховної Ради України проведено 19 засідань Комітету, на яких розглянуто 107 питань, 56 з яких присвячено обговоренню законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. Серед них два спільних засідання Комітету за участю Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді України і одне виїзне.

 

На думку Голови Комітету, сьогодні в парламенті відсутнє стратегічне мислення, а  депутати живуть одним днем. Тому, він закликав народних депутатів України консолідуватися навколо вирішення тих проблем, які сьогодні гостро постали в галузі освіти, та зробити її пріоритетним напрямом розвитку держави, опираючись на досвід провідних країн світу. Наприклад таких, як Фінляндія, яка задля того щоб подолати економічну кризу, що виникла після розпаду Радянського Союзу, вклала гроші в розвиток освіти, науки, запровадження інновацій та стала на шлях перебудови цих галузей, що й зробило її економіку конкурентоспроможною.

 

Такого висновку дійшов Володимир Полохало, здійснивши поїздку до Фінляндії, під час якої українські учасники конференції «Взаємозв’язок розвитку людських ресурсів з економічним ростом і інноваціями» ознайомились з політикою країни у галузі освіти,науки і інновацій, яка дозволила розвинути  процвітаючу, динамічну, засновану на знаннях економіку в країні.

 

До фінансування освіти і науки у Фінляндії залучилась не тільки держава але й комерційні структури. Обравши таку стратегію розбудови системи освіти, головним принципом якої стало впровадження і використання інновацій, Фінляндія за 15 років стала провідною країною світу, а фінська освіта стала брендом. Більш того, сьогодні відсоток патентів Фінляндії у світі складає 1%.

 

Ознайомившись з політикою Фінляндії Володимир Полохало вважає, що Україні слід проаналізувати досвід цієї країни, як і інших країн з сучасною освітою, та опираючись на нього сформувати власну модель розвитку освіти, науки та інновацій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17