В комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти було розглянуто питання про хід виконання рішень Комітету від 2 квітня 2008 року  “Про  роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Сумської області щодо виконання Законів України “Про освіту” та  “Про загальну середню освіту” і “Про стан забезпечення навчальних закладів України  сучасними технічними засобами навчання і приладами та заходи щодо створення національної індустрії їх виробництва”.

 

       Заступник Міністра освіти і науки України Полянський П.Б. доповів, що в більшості областей України проводиться системна робота щодо забезпечення виконання законів України «Про освіту» і «Про середню загальну освіту». Про це свідчить також і аналіз матеріалів, які надійшли до Комітету від обласних державних адміністрацій і обласних рад.

       Запрошені на засідання Голова Сумської обласної ради Шапошнік В.І. та заступник начальника управління науки і освіти Сумської облдержадміністрації Степаненко О.П. повідомили про реалізацію комплексної програми “Освіта Сумщини. 2007–2011 роки”.

        Спостерігається тенденція збільшення видатків в місцевих бюджетах на потреби галузі. За інформацією Міністерства, заборгованості педагогічним працівникам із заробітної плати немає. Крім того їм регулярно виплачується щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, здійснюється грошова виплата на оздоровлення.

       Збільшується державне замовлення на підготовку педагогів, особливо для сільської місцевості. Зокрема, здійснюються заходи щодо покращення якості педагогічної і психологічної підготовки вчителя відповідно до вимог Болонського процесу. Заступник Міністра наголосив на необхідності психологічної підготовки майбутнього вчителя. Психолого-педагогічну складову  вищої педагогічної освіти буде введено як обов’язкову для всіх спеціальностей з 2008-2009 навчального року.

       З метою вирішення питання підтримки молодих спеціалістів і закріплення їх на роботі в загальноосвітніх та професійно технічних навчальних закладах, випускникам, що навчались за бюджетний кошт та уклали 3 річну угоду про відпрацювання, надається одноразова допомога в п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

        Проте, ще не вирішено питання щодо забезпечення науково-педагогічних працівників житлом. На квартирному обліку перебуває 381 педагогічний працівник, з них сільських 160. Жодної квартири не було виділено за перше півріччя 2008 року.

        Здійснюються певні кроки щодо забезпечення навчальних закладів комп’ютерною технікою та сучасними засобами навчання. Протягом 2008 року до загальноосвітніх шкіл Сумської області поставлено 216 комп’ютерів, а для кабінетів фізики, хімії, біології закуплено навчальне обладнання на 162,4 тисячі гривень. Проте залишається актуальним питання збільшення кількості шкіл, підключених до мережі Інтернет.

         Для забезпечення організованого підвезення учнів та педагогічних працівників до навчальних закладів задіяно 205 транспортних засоби. В рамках акції “Подаруй школі вікно” за перше півріччя 20089 року в навчальних закладах замінено 891 віконний блок.

         Голова Комітету Полохало В.І., подякувавши представникам Міністерства та Сумської області за пророблену в галузі освіти і науки роботу, водночас зазначив, що залишається ряд невирішених питань.

        Зокрема, не збільшений коефіцієнт на фінансування утримання одного умовного учня в сільській місцевості. Роками не вирішується питання про фінансове забезпечення позашкільної освіти за формульним розрахунком. Не вирішується питання про встановлення плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, розташованих у селищах міського типу, на рівні жителів села.

        Обурливим і неприпустимим на думку Голови Комітету є зрив виборів керівника роменського коледжу аграрного Університету 9 липня 2008 року. На вибори директора з’явилося 60 працівників з 180, тобто одна третя.

         Комітет не домігся розгляду Верховною Радою України проекту постанови «Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості». Необхідність прийняття постанови підтверджує той факт, що на кінець навчального року 1054 загальноосвітні школи мали наповнюваність менше 40 учнів (практично кожна п’ята), кожна восьма школа – до 100 учнів. Все це призводить до значного підвищення вартості навчання, провокує органи місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування на незаконні дії.

        Голова підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. підкреслила проблему забезпеченості навчальних закладів підручниками. Для виконання державного замовлення на видання навчальної літератури необхідно 249,9 млн. грн., в той час як Державним бюджетом 2008 року передбачено 129,9 млн. грн. та вносяться пропозиції щодо збільшення в Державному бюджеті фінансування на 57,5 млн. грн. Таким чином, на думку народно депутата, підручниками загальноосвітні школи вчасно забезпечені не будуть.

        

Р.С. Згідно з інформацією, що надійшла до Комітету, 10 липня 2008 були проведені вибори директора коледжу з майже 100% явкою працівників після того, як на цей факт звернули увагу в Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00