Комітет з питань науки і освіти розпочав широкий дискурс в містах України в рамках підготовки до комітетських слухань 18 червня 2008 року.

       На круглих столах обговорюватиметься проект нової редакції Закону України “Про вищу освіту”. Як відомо, Комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України розробити нову редакцію Закону України в січні і зараз цей процес знаходиться на завершальному етапі.
        Метою проведення «круглих столів» є ознайомлення з реальними проблемами і недоліками у галузі вищої освіти на місцях. Усі рекомендації та пропозиції, що пролунають на форумах, будуть враховані при обговоренні нової редакції закону 18 червня.
       Про роль і місце університетів в розвитку регіонів говорили учасники «круглого столу» 30 травня в місті Сімферополі. На «круглому столі» зокрема в Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського ( ректор Багров М.В.) зібралися ректори і представники вищих навчальних закладів Автономної Республіки Крим, а також Одеської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.
Виступаючи на круглому столі Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Володимир Полохало наголосив на нагальній необхідності покращення якості освіти в країні та ухваленні у цьому звя`зку нової редакції Закону України "Про вищу освіту".
       Також народний депутат поінформував, що новий закон про вищу освіту планується прийняти в першій декаді жовтня цього року. Він підкреслив, що “сьогодні існує термінова необхідність законодавчого врегулювання вищої освіти із врахуванням нових завдань, що постали перед Україною у зв’язку з європейськими інтеграційними процесами”.
       На круглому столі також йшлося про посилення автономії університетів та ролі класичних університетів в розвитку освіти і науки України, необхідності підготовки кадрів з урахуванням потреб регіону, підвищення якості освіти, вирішення проблеми фінансування, а також збереження заочної форми навчання тощо.
       Представники місцевої влади Міністр освіти і науки Автономної Республіки Крим Лавров В.В. та перший Заступник голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим Цеков С.П. порушили під час дискусії мовне питання, а саме можливість викладати російською мовою.
Відповідаючи на це питання, Полохало сказав, що “в нашій країні мовне питання і викладання українською мовою в навчальних закладах регулюється чинною Конституцією і не є проблемним з точки зору потреб суспільства”. Він додав, що “в окремих регіонах, зокрема в Криму процес переходу на українську мову має бути поступовим, системним, враховуючи потреби регіону”.
       Зокрема, Полохало наголосив на шкоді політизації освіти в Україні в контексті сучасних викликів.
       До цього Комітет провів аналогічні заходи в Харкові та в Києві , а протягом двох наступних тижнів зазначені проблеми обговорюватимуть у Львові, Одесі та Вінниці.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00