Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти планує розпочати свою роботу під час третьої сесії Верховної Ради України VI скликання з проведення комітетських слухань на тему “Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав”.

       Цей захід проводитиметься на виконання рішення Комітету від 16 квітня 2008 року “Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту  інтелектуальної власності та інноваційної діяльності  в Україні”.

       Тематика слухань охоплює широкий спектр питань, що стосуються охорони авторського права і суміжних прав (твори науки, літератури, мистецтва, кінематографії, комп’ютерних програм, баз даних тощо) аналізу стану колективного управління правами, судових справ і правозастосовчої практики.

        Передбачається залучити представників широкої цільової аудиторії, а також представників міністерств, відомств, правоохоронних і судових органів, всього близько 300 чоловік.

        До підготовки до слухань створено робочу групу. До її складу увійшли народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, члени Консультативної Ради з питань інформатизації при Верховній Раді України та Громадської консультативної ради Комітету, науковці, представники громадських організацій, асоціацій, творчих спілок, юридичних фірм.

      Завданням робочої групи є реальний аналіз стану справ у сфері авторського права і суміжних прав, виявлення існуючих проблем, підготовка інформаційно-аналітичних матеріалів, а також підготовка конкретних пропозицій та рекомендацій до законодавства України, що регулює правовідносини у сфері авторського права і суміжних прав.

       Передбачається також що частина інформаційно-аналітичних матеріалів, які будуть підготовлені робочою групою, увійдуть до “Білої книги (Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України)”, робота над якою вже завершується у відповідності з рекомендаціями парламентських слухань “Захист інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування, які відбулися в березні 2008 року.

        Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України та  Фонду державного майна України, внесений Головою Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народним депутатом України Володимир Полохало. Необхідність прийняття проекту Постанови зумовлена тими негативними явищами, що зараз відбуваються у сфері інтелектуальної власності та інноваційної діяльності.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00
09 лютого 2024 17:21
01 лютого 2024 18:17
23 січня 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
19 січня 2024 09:00