КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                           До протоколу № 12

                                                                                                    від 03 липня  2013 року

 

 

Про проект Закону про введення мораторію на ліквідацію

та реорганізацію закладів післядипломної освіти

(реєстр. № 2614 від 22.03.2013р.),

внесений народним депутатом України Л.Миримським

_______________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів післядипломної освіти (реєстр. № 2614 від 22.03.2013р.), внесений народним депутатом України Л.Миримським; беручи до уваги висновок Головного  науково-експертного  управління  Апарату  Верховної  Ради України № 16/3-837/2614 від 07 червня 2013 року,  Міністерства  освіти  і  науки України № 1/10-1619 від 19.04.2013 року, Національної академії педагогічних наук України № 2-6/120 від 19.04.2013 р., Комітет відзначає, що законопроектом пропонується встановити мораторій строком на два роки на ліквідацію та реорганізацію закладів післядипломної освіти державної та комунальної форми власності.

 

Враховуючи викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів післядипломної освіти (реєстр. № 2614 від 22.03.2013р.), внесений народним депутатом України Л.Миримським, відхилити.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

Голова Комітету                                                 Л.М.Гриневич


 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту”

(щодо скасування примусового відпрацювання

випускниками вищих навчальних закладів)

(реєстр. № 2678 від 02.04.2013р.),

внесений народним депутатом України В.Балогою

________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо скасування примусового відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів) (реєстр. № 2678 від 02.04.2013р.), внесений народним депутатом України В.Балогою; беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України № 16/2-928/2678 від 19 червня 2013 року, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету № 04-14/8-1108 від 20.05.2013 року, Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України № 04-34/15-801 від 24 квітня 2013 року; Міністерства освіти і науки України № 1/10-1633 від 19.04.2013 року, Комітет відзначає, що законопроектом пропонується скасувати вимогу статті 52 Закону України “Про освіту” щодо обов’язкового відпрацювання за направленням випускниками вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів.

 

Враховуючи викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо скасування примусового відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів) (реєстр. № 2678 від 02.04.2013р.), внесений народним депутатом України В.Балогою, прийняти за основу.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

Голова Комітету                                                 Л.М.Гриневич


 

 

Про проект Постанови про впровадження мораторію

на скорочення кількості викладачів вищих навчальних закладів

(реєстр. № 2958 від 08.05.2013р.),

внесений народним депутатом України М.Томенком

___________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Постанови про впровадження мораторію на скорочення кількості викладачів вищих навчальних закладів (реєстр. № 2958 від 08.05.2013р.), внесений народним депутатом України М.Томенком, Комітет відзначає, що проектом Постанови пропонується запровадити мораторій на скорочення кількості посад та викладачів, збільшення навантаження на них на період до 2015 року, а також вважати неприпустимим закриття вищих навчальних закладів на підставі недостатнього фінансування для їх утримання.

 

Враховуючи викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Постанови про впровадження мораторію на скорочення кількості викладачів вищих навчальних закладів (реєстр. № 2958 від 08.05.2013р.), внесений народним депутатом України М.Томенком, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

 

Голова Комітету                                                    Л.М.Гриневич

 

 


 

 

 

Про проект Постанови про передачу будівлі Гостинного двору у місті Києві Національному університетуКиєво-Могилянська академія

(реєстр. № 2860 від 18.04.2013р.),

внесений народним депутатом України В.Яворівським

_____________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України  з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про передачу будівлі Гостинного двору у місті Києві Національному університетуКиєво-Могилянська академія” (реєстр. № 2860 від 18.04.2013р.), внесений народним депутатом України Яворівським В.О., розглянути у першому читанні та прийняти за основу і в цілому.

 

2. Дане рішення довести до відома Комітету з питань культури і духовності.

 

 

 

Голова Комітету                                                                Л.М.Гриневич


 

Про проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України

“Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія”

(щодо можливості розміщення навчальних закладів)

(реєстр. № 2284 від 13.02.2013р.),

внесений народним депутатом України В.Дзоз

__________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України “Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів “Артек” і “Молода гвардія” (щодо можливості розміщення навчальних закладів) (реєстр. № 2284 від 13.02.2013р.), внесений народним депутатом України В.Дзоз прийняти за основу.

 

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним при розгляді зазначеного законопроекту.

 

 

Голова Комітету                                                    Л.М.Гриневич

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Про проект Закону про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів державного фонду регіонального розвитку на виконання будівництва, реконструкції, капітального ремонту загальноосвітніх шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів позашкільної освіти, спортивних майданчиків)

(реєстр. № 2157а від 28.05.2013р.),

внесений народним депутатом України Л.Гриневич

__________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів державного фонду регіонального розвитку на виконання будівництва, реконструкції, капітального ремонту загальноосвітніх шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів позашкільної освіти, спортивних майданчиків) (2157а від 28.05.2013р.), внесений народним депутатом України Л.Гриневич, розглянути у першому читанні і прийняти за основу та в цілому.

 

2. Дане рішення довести до відома Комітету з питань бюджету.

 

 

 

Голова Комітету                                                    Л.М.Гриневич

 


Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними  закладами)

(реєстр. № 2380а від 20.06.2013р.),

внесений народними депутатами України

Л.Гриневич, Ю.Мірошниченком, О.Калетником, Р.Павленком, О.Сичем

___________________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними  закладами) (реєстр. № 2380а від 20.06.2013р.), внесений народними депутатами України Л.Гриневич, Ю.Мірошниченком, О.Калетником, Р.Павленком, О.Сичем, розглянути у першому читанні і прийняти за основу.

 

2. Визначити доповідачем під час розгляду даного законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

 

 

Голова Комітету                                                    Л.М.Гриневич


Про проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін

до Постанови Верховної Ради України “Про проведення парламентських слухань на тему: “Доступність та якість загальної середньої освіти:

стан і шляхи поліпшення”

______________________________________________________________

 

Відповідно до частини другої ст.233 Закону України “Про Регламент Верховної Ради  України  Комітет  Верховної  Ради  України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. З метою встановлення дати проведення парламентських слухань доручити Голові Комітету Гриневич Л.М. подати на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про проведення парламентських слухань на тему: “Доступність та якість загальної середньої освіти: стан та шляхи поліпшення № 190-VII від 16 квітня 2013 року та доповісти зазначений проект на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

2. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про проведення парламентських слухань на тему: “Доступність та якість загальної середньої освіти: стан та шляхи поліпшення прийняти за основу та в цілому.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М.Гриневич


 

 

Про затвердження плану  роботи Комітету з питань науки і освіти

на період третьої  сесії сьомого скликання

___________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період третьої сесії сьомого скликання взяти до відома.

 

2. План роботи Комітету з питань науки і освіти на період третьої сесії сьомого скликання з врахуванням висловлених народними депутатами України пропозицій прийняти за основу.

 

3. Контроль за виконанням рішення покласти на Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

 

 

Голова Комітету                                                              Л.М.Гриневич

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку