КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

До протоколу № 51

від 19 жовтня 2016 року

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів

(наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів,

на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження”

(реєстр. № 4718 від 24.05.2016 р.)

__________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої  території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження” (реєстр. № 4718 від 24.05.2016 р.), внесений народними депутатами України Рябчином О.М., Кириленком І.Г., Співаковським О.В., Кремінем Т.Д., Курилом В.С., Шкрум А.І., Веселовою Н.В., Герасимовим А.В., Лубінцем Д.В., Геращенко І.В., Немирею Г.М., Галасюком В.В., Юринець О.В., Заліщук С.П., Найємом М.-М., Кацер-Бучковською Н.В., Тимошенко Ю.В., Єфімовим М.В., Литвином В.М., Скрипником О.О., Пацканом В.В. (друге читання), Комітет в и р і ш и в:

                     

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої  території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження” (реєстр. № 4718 від 24.05.2016 р.), внесений народними депутатами України Рябчином О.М.,Кириленком І.Г.,Співаковським О.В., Кремінем Т.Д., Курилом В.С., Шкрум А.І., Веселовою Н.В., Герасимовим А.В., Лубінцем Д.В., Геращенко І.В., Немирею Г.М., Галасюком В.В., Юринець О.В., Заліщук С.П., Найємом М.М., Кацер-Бучковською Н.В., Тимошенко Ю.В., Єфімовим М.В., Литвином В.М.,  Скрипником О.О., Пацканом В.В.  (друге читання), прийняти в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковському О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

“Про вищу освіту”

(щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”)

(реєстр. № 5240 від 06.10.2016р.), внесений народними депутатами України

Марченком О.О., Співаковським О.В., Литвином В.М., Кремінем Т.Д.,

Тимошенко Ю.В., Ляшком О.В.

__________________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р.), внесений народними депутатами України Марченком О.О., Співаковським О.В., Литвином В.М., Кремінем Т.Д., Тимошенко Ю.В., Ляшком О.В., прийняти за основу та в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови  Комітету з питань науки і освіти  О.В.Співаковському.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

Про проект Постанови Верховної Ради України 

“Про скасування рішення  Верховної Ради України від 06.10. 2016 року

про прийняття в цілому як закону законопроекту № 3312-д”

(реєстр. № 3312-д-П  від 06.10.2016 р.),

внесений народним депутатом України Левченком Ю.В

____________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України “Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 року про прийняття в  цілому як  закону законопроекту 3312-д” (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016 р.), внесений народним депутатом України Левченком Ю.В., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 року про прийняття в цілому як закону законопроекту 3312-д” (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016 р.), внесений народним депутатом України Левченком Ю.В., відхилити.

 

2. Направити це Рішення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації  роботи Верховної Ради України.

 

3.  Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України,  Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковському.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

 

Про проект Постанови Верховної Ради України  “Про скасування рішення Верховної Ради України

від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України

“Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випускників”

(реєстр. № 3312-д)”

(реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016 р.)

_____________________________________________________________

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України “Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в  цілому як  закон  проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випускників”  (реєстр. № 3312-д)”  (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016 р.), внесений народними депутатами України Шурмою І.М, Папієвим М.М., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України  “Про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в  цілому як  закон  проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випускників” (реєстр. № 3312-д)” (реєстр. № 3312-д-П1 від 07.10.2016 р.), внесений народними депутатами України Шурмою І.М, Папієвим М.М., відхилити.

 

2. Направити це Рішення Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

 

3. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України,  Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковському.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу

з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її

удосконалення (на прикладі Львівської області)

__________________________________________________________________

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В., Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В., директора Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мандзій Л.С. про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її удосконалення (на прикладі Львівської області) Комітет відзначає, що за період незалежності освіта України перебуває в зоні неперервних змін, зумовлених ідеологічними, соціально-економічними чинниками, потребами суспільства, дітей, батьків, пріоритетами перспективного розвитку країни з урахуванням провідних освітніх трансформацій.

На державному рівні було ухвалено декілька стратегічних документів, які визначали основні пріоритети розвитку сфери освіти: забезпечення реальної рівності закладів освіти усіх форм власності; забезпечення якості освіти; освіта упродовж життя; створення інклюзивного освітнього середовища, тощо. Більшість принципів успішного функціонування національної освіти не були реалізовані.

На сьогодні українська система освіти потребує змін, перш за все, на законодавчому рівні, яке на вимогу часу повинно ґрунтуватися на європейських, демократичних засадах, зокрема, сповідувати такі принципи як: реальне визнання освіти пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного та культурного розвитку суспільства; забезпечення доступу до якісної освіти; прозорість і публічність у процесі прийняття та реалізації управлінських рішень; відповідальність органів управління освітою та закладів освіти перед суспільством; свобода вибору  видів і форм освіти, процесу її здобуття тощо.

Комітет відзначає, що відповідні центральні органи виконавчої  влади, органи виконавчої влади та  місцевого самоврядування, зокрема Львівської області, з відповідальністю ставляться до реалізації державної політики у цій сфері, розглядають створення умов для якісної дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, вищої і позашкільної  освіти як важливий елемент своєї практичної діяльності. Так, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері освіти – Міністерство освіти і науки України, спрямовує свою діяльність на законодавче врегулювання навчально-виховного процесу учнівською та студентською молоддю, зокрема: підготовлено та подано на розгляд Верховної Ради України нова редакція базового Закону України «Про освіту»; за підтримки народних депутатів України, Комітету Верховної Ради України на законодавчому рівні здійснена підтримка переміщених вищих навчальних закладів Донбасу та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, студентів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, внесені зміни до Закону України «Про вищу освіту» у частині фінансування підготовки здобувачів вищої освіти.

Аналітична й  організаційна робота  органів місцевої державної влади, зокрема Львівської обласної державної адміністрації, підрозділів обласних державних адміністрацій, органів управління освітою дали змогу дещо мінімізувати кризові явища і створити необхідні умови для розвитку галузі. Посилилася увага і контроль за ситуацією в освіті, помітні  намагання через управлінські рішення  впливати на подолання негативних тенденцій у цій сфері.

Разом з тим, в організації роботи центральних органів державної виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування освіти мають місце упущення і прорахунки. Незбалансованою залишається мережа загальноосвітніх навчальних закладів, не вистачає шкільних автобусів, у незадовільному стані знаходяться дороги по яких здійснюється підвезення дітей до місць навчання, значна частина шкільних будівель потребує капітального ремонту. Не вирішується питання забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів комп’ютерно-орієнтованими засобами навчання, залишається не вирішеним питання щодо якості підручників та навчальних посібників, тощо. Суттєвого поліпшення потребує соціально-економічне становище педагогічних та науково-педагогічні працівників.

Досить складною і невирішеною залишається проблема подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти. Обмеженість бюджетних видатків зумовила загострення проблеми ресурсного, матеріально-технічного забезпечення професійно-технічної освіти, і навіть, поставила під загрозу подальше функціонування закладів професійно-технічної освіти.

У системі позашкільної освіти спостерігається тенденція поступового скорочення кількості гуртків і дитячих об’єднань школярів на базі сільських загальноосвітніх навчальних закладів, практичне припинення діяльності таких об’єднань за місцем проживання дітей; недотримання місцевими органами державної влади Закону України «Про позашкільну освіту» щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів усіх форм власності, й зокрема, підняття статусу керівників гуртків, секцій, творчих об’єднань. Так, упродовж 2010-2016 рр. лише у кожному десятому районі сільської місцевості діють  позашкільні навчальні заклади або їх філії.

 

Враховуючи викладене, Комітет Верховної Ради України  з питань науки і освіти в и р і ш и в :

1.      Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В., Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В., директора Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Мандзій Л.С. про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її удосконалення» (на прикладі Львівської області) взяти до відома.

 

2.      Рекомендувати Верховній Раді України ініціювати прискорення розгляду таких законопроектів:

- № 3829 від 27.01.206 р., № 3829-1 від 11.02.2016 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів;

- № 3831-2, № 3830-3 від 04.02.2016 р. про внесення змін до Бюджетного кодексу України та Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині фінансування професійно-технічної освіти;

- № 4365 від 01.04.2016 р. про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність.

 

3.               Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти під час підготовки проектів Законів України «Про освіту», «Про професійну освіту» усунути суперечності та узгодити тлумачення основних понять з урахуванням сучасних європейських підходів, зокрема, ввести в законодавчий і науковий обіг поняття «професійна освіта і навчання» та передбачити її багаторівневість відповідно до Національної рамки кваліфікацій.

 

4.               Доручити підкомітету з питань освіти під час підготовки проекту Закону України «Про освіту» (реєстр № 3491-д від 04.04.2016 р.) до другого читання ретельно опрацювати пропозиції освітян Львівської області, які надійшли до Комітету в процесі підготовки та проведення виїзного засідання.

5. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

5.1. Під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» врахувати пропозиції Комітету Верховної Ради України, які системно викладені у Рішенні Комітету від 7 вересня 2016 року «Про проект Постанови Верховної Ради України «Про Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік та проектні показники фінансування освіти і науки з Державного бюджету України у 2017 році», зокрема щодо:

- фінансування освітньої діяльності відповідно до Закону України «Про освіту» в обсязі 7% валового внутрішнього продукту. При цьому запропоновано вжити додаткових заходів;

- збереження та фінансового забезпечення з державного бюджету України професійно-технічних навчальних закладів;

- забезпечення належного фінансування дошкільних та позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів;

- належного фінансування програми “Шкільний автобус” з Державного бюджету України та місцевих бюджетів;

- належного фінансування з Державного бюджету України та місцевих бюджетів безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів; учнів 5-11 класів, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та мають право на пільгове харчування, дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, а також дітей із соціально незахищених та малозабезпечених сімей; учнів професійно-технічних навчальних закладів – дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей;

- належного фінансування з Державного бюджету України вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації;

- відновлення фінансування з Державного бюджету України загальноосвітніх навчальних закладів з чисельністю до 25 учнів;

- відновлення фінансування з Державного бюджету України санаторіїв-профілакторіїв для студентів вищих навчальних закладів та для курсантів, слухачів інститутів післядипломної освіти;

- грантового фінансування, залучення коштів роботодавців та інвестицій (у тому числі недержавних) на розвиток інфраструктури та матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів та наукових установ;

- збереження державного замовлення на професійну підготовку кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів за стратегічно важливими спеціальностями;

- забезпечення однакових обсягів стипендіального забезпечення учнів закладів професійної освіти різних типів;

- забезпечення державного фінансування розроблення освітніх стандартів на компетентнісній основі, реалізації інноваційної діяльності у системі професійної освіти і навчання, підготовки і видання підручників та навчальних посібників на електронних і паперових носіях для закладів професійної освіти.

5.2. Відповідно до чинного законодавства здійснити заходи щодо виконання Постанови Верховної Ради України № 1493-VIII від 07.09.2016 року «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

5.3. Для покращення фінансування професійно-технічної освіти створити сучасну систему податкових та фінансово-кредитних механізмів для залучення коштів роботодавців, приватного сектора в інвестування розвитку професійної освіти:

- розподіленої відповідальності за фінансування і гарантування раціонального розподілу ресурсів на професійну освіту;

- багатоканального й різнорівневого фінансування професійної підготовки кваліфікованих фахівців з урахуванням складності, наукомісткості та матеріаломісткості професій;

- пільгового оподаткування підприємств, що беруть участь у фінансовому і матеріально-технічному забезпеченні закладів професійної освіти;

- використання європейської моделі фінансування професійної освіти за принципом «гроші – за учнем, студентом»;

- забезпечити загальноосвітню складову за рахунок субвенції з державного бюджету на здобуття стратегічно важливих загальнодержавних професій транспортної, нафтогазовидобувної галузей і зв’язку. 

5.4. У сфері формування й виконання державного замовлення:

- розробити чіткий механізм визначення реальної потреби у фахівцях для ринку праці, заснований на об’єктивній інформаційній базі, моніторингових дослідженнях та з урахуванням системи прогнозування розвитку ринку праці України;

- створити центри маркетингових досліджень для здійснення й аналізу регіональних і місцевих потреб ринку праці;

- удосконалити державну статистичну звітність у сфері професійної освіти і навчання, передбачивши розширення переліку показників статистичного обліку в статистичному бюлетені Державної служби статистики України «Продовження навчання та здобуття професії»;

- оновити «Національний класифікатор професій» (класифікатор професій ДК 003:2010) та «Державний перелік професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах», а також провести аналіз переліку професій, за якими здійснюється навчання у професійно-технічних навчальних закладах з метою усунення дублювання напрямів підготовки фахівців у професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах першого й другого рівнів акредитації, реалізації міжнародних підходів у класифікації видів професій, інтегрування професій та скорочення їх кількості, укрупнення окремих спеціальностей підготовки, спрямованих на забезпечення можливостей навчання суміжних професій.

5.5. На виконання Рішення Комітету від 18 травня 2016 року «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної професійно-технічної, вищої освіти» терміново розглянути пропозицію щодо надання Комітету розрахунків щодо повного фінансово-економічне обґрунтування проекту Закону України «Про освіту» (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016 р.), а також план дій щодо практичної імплементації його норм (включаючи повний перелік законодавчих та інших нормативно правових актів, прийняття або внесення змін до яких забезпечить безумовне прийняття цього законопроекту).

5.6. Розглянути питання щодо приведення видатків на енергоносії навчальним закладам у відповідність до питомих норм витрат і передбачити їх фінансування з місцевих бюджетів за рахунок освітньої субвенції.

5.7. Всебічно вивчити питання щодо поновлення норм та положень частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» в частині забезпечення безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них.

6.              Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

6.1. Забезпечити нормативно-організаційний супровід діяльності опорних шкіл з обов’язковим урахуванням процесів децентралізації влади в Україні, зокрема формування об’єднаних територіальних громад; 

6.2. Підготувати і запровадити державні та регіональні програми інформатизації професійної освіти, що включають розроблення сучасного програмного забезпечення, залучення фахівців з програмування, створення на базі навчально(науково)-методичних центрів професійної освіти, наукових установ інформаційних веб-порталів з інформаційного забезпечення професійної освіти, банків інноваційних технологій, контент-бібліотек;

6.3. Забезпечити формування ринку освітніх послуг для реалізації професійного навчання на виробництві, створення сучасного інформаційного та навчально-методичного забезпечення, розроблення технологій професійного навчання; спростити процедуру отримання дозволів на проведення професійного навчання кадрів на виробництві;

6.4. Удосконалити підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів професійної освіти; запровадити підвищення кваліфікації та стажування педагогічних працівників на відповідних галузевих підприємствах, надати можливість проходження короткострокового підвищення кваліфікації, самостійного вибору педагогами місця підвищення кваліфікації та стажування; для забезпечення професійного розвитку педагогів необхідно істотно підвищити заробітну плату викладачам і майстрам виробничого навчання, запровадити матеріальне стимулювання педагогічних працівників, які беруть участь у створенні державних стандартів професійної освіти, інноваційних педагогічних технологій, підручників та навчальних посібників, проведенні дослідницької, експериментальної роботи.

6.5. З метою забезпечення якісних характеристик змістовної частини підручників та навчальних посібників, які отримують гриф або свідоцтво «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», «Затверджено Міністерством освіти і науки України» посилити контроль та персональну відповідальність за надання відповідних грифів та свідоцтв. При розробці навчальних програм та проведення конкурсів підручників для початкової загальноосвітньої школи проаналізувати висловлені зауваження, пропозиції, виправити недоліки, які були висловлені під час зустрічей з представниками системи загальної середньої освіти Львівщини.

7. Контроль за виконанням Рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

Про роботу органів державної виконавчої влади

та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання

законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної,

загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти

________________________________________________________________

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В., заступника Міністра освіти і науки України Хобзея П.К., директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Стецюка Ю. В. про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення  функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти, Комітет відзначає, що за період незалежності освіта України перебуває в зоні неперервних змін, зумовлених ідеологічними, соціально-економічними чинниками, потребами суспільства, дітей, батьків, пріоритетами перспективного розвитку країни з урахуванням провідних освітніх трансформацій.

На державному рівні було ухвалено декілька стратегічних документів, які визначали основні пріоритети розвитку сфери освіти: забезпечення реальної рівності закладів освіти усіх форм власності; забезпечення якості освіти; освіта упродовж життя; створення інклюзивного освітнього середовища, тощо. Більшість принципів успішного функціонування національної освіти не були реалізовані.

На сьогодні українська система освіти потребує змін, перш за все, на законодавчому рівні, яке на вимогу часу повинно ґрунтуватися на європейських, демократичних засадах, зокрема, сповідувати такі принципи як: реальне визнання освіти пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного, та культурного розвитку суспільства; забезпечення доступу до якісної освіти; прозорість і публічність у процесі прийняття та реалізації управлінських рішень; відповідальність органів управління освітою та закладів освіти перед суспільством; свобода вибору  видів і форм освіти, процесу її здобуття тощо.

Комітет відзначає, що відповідні центральні органи виконавчої  влади, органи виконавчої влади та  місцевого самоврядування, зокрема Луганської  області  з відповідальністю ставляться до реалізації державної політики у цій сфері,  розглядають створення умов для якісної дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, вищої і позашкільної  освіти як важливий елемент своєї практичної діяльності. Так, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері освіти – Міністерство освіти і науки України, спрямовує свою діяльність на законодавче врегулювання навчально-виховного процесу учнівською та студентською молоддю, зокрема: підготовлено та подано на розгляд Верховної Ради України нова редакція базового Закону України «Про освіту»; за підтримки народних депутатів, Комітету Верховної Ради України на законодавчому рівні здійснена підтримка переміщених вищих навчальних закладів Донбасу та тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, студентів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, внесені зміни до Закону України «Про вищу освіту» у частині фінансування підготовки здобувачів вищої освіти.

Аналітична й  організаційна робота  органів місцевої державної влади, зокрема Луганської обласної державної адміністрації - обласної військово-цивільної адміністрації, підрозділів обласних державних адміністрацій, органів управління освітою дали змогу дещо мінімізувати кризові явища і створити необхідні умови для розвитку галузі. Посилилася увага і контроль за ситуацією в освіті, помітні  намагання через управлінські рішення впливати на подолання негативних тенденцій у цій сфері.

Разом з тим, в організації роботи центральних органів державної виконавчої влади та  місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування освіти мають місце упущення і прорахунки. Незбалансованою залишається мережа загальноосвітніх навчальних закладів, не вистачає шкільних автобусів, у незадовільному стані знаходяться дороги по яких здійснюється підвезення дітей до місць навчання, значна частина шкільних будівель потребує капітального ремонту. Не вирішується питання забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів комп’ютерно-орієнтованими засобами навчання.

Досить складною і невирішеною залишається проблема подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти. Відсутність бюджетних видатків зумовила загострення проблеми ресурсного, матеріально-технічного забезпечення професійно-технічної освіти, і навіть, поставила під загрозу подальше функціонування закладів професійно-технічної освіти.

У системі позашкільної освіти спостерігається тенденція поступового скорочення кількості гуртків і дитячих об’єднань школярів на базі сільських загальноосвітніх навчальних закладів, практичне припинення діяльності таких об’єднань за місцем проживання дітей; недотримання місцевими органами державної влади Закону України «Про позашкільну освіту» щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів усіх форм власності, й зокрема, підняття статусу керівників гуртків, секцій, творчих об’єднань. Так, упродовж 2010-2016 рр. лише у кожному десятому районі сільської місцевості діють  позашкільні навчальні заклади або їх філії.

Учасники засідання відзначають, що освіта України зіткнулась із новими викликами, пов’язаними із функціонуванням вищих навчальних закладів і наукових установ, переміщених із зони проведення антитерористичної операції (16 вищих навчальних закладів і 10 наукових установ), звертають увагу на необхідність посилення уваги органів державної виконавчої влади до питань їх функціонування та вирішення низки нагальних проблем: будівництва й відновлення вимушено переміщених вищих навчальних закладів і наукових установ, їх матеріально-технічної бази; забезпечення житлом переміщених наукових та науково-педагогічних працівників, поселення студентів; перегляд нормативно-правових документів щодо спрощення системи звітності, процедури ліцензування та акредитації  переміщених навчальних закладів.

 

Враховуючи викладене, Комітет Верховної Ради України  з питань науки і освіти в и р і ш и в :

Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В., заступника Міністра освіти і науки України Хобзея П.К., директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Стецюка Ю.В. про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Луганської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти взяти до відома.

5.      Рекомендувати Верховній Раді України ініціювати прискорення розгляду таких законопроектів:

- № 3829 від 27.01.206 р., № 3829-1 від 11.02.2016 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів;

- № 3831-2, № 3830-3 від 04.02.2016 р. про внесення змін до Бюджетного кодексу України та Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині фінансування професійно-технічної освіти;

- № 4365 від 01.04.2016 р. про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність.

- № 3312-д від 26.04.2016 р. про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо працевлаштування випускників);

- № 4718 від 24.05.2016 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження;

- № 2813 від 12.05.2015 р. про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки вищих навчальних закладів та наукових установ державної форми власності, евакуйованих із тимчасово окупованої території Донецької або Луганської областей;

№ 5124 від 15.09.2016 року про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування професійно-технічної освіти за рахунок видатків з обласних бюджетів).

6.      Доручити підкомітету з питань освіти під час підготовки проекту Закону України «Про освіту» до другого читання ретельно опрацювати пропозиції освітян Луганської області, які надійшли до Комітету в процесі підготовки та проведення виїзного засідання.

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

4.1. Під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» врахувати пропозиції Комітету Верховної Ради України, які системно викладені у Рішенні Комітету від 7 вересня 2016 року «Про проект Постанови Верховної Ради України «Про Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік та проектні показники фінансування освіти і науки з Державного бюджету у 2017 році», зокрема щодо:

-  фінансування освітньої діяльності відповідно до Закону України «Про освіту» в обсязі 7% валового внутрішнього продукту  При цьому запропоновано вжити додаткових заходів;

- забезпечення належного фінансування дошкільних та позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів;

- належного фінансування програми “Шкільний автобус” з Державного бюджету України та місцевих бюджетів;

- належного фінансування з Державного бюджету України та місцевих бюджетів безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів; учнів 5-11 класів, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та мають право на пільгове харчування, дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, а також дітей із соціально незахищених та малозабезпечених сімей; учнів професійно-технічних навчальних закладів – дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей;

- належного фінансування з Державного бюджету України вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації;

- відновлення фінансування з Державного бюджету України загальноосвітніх навчальних закладів з чисельністю до 25 учнів;

- відновлення фінансування з Державного бюджету України санаторіїв-профілакторіїв для студентів вищих навчальних закладів та для курсантів, слухачів інститутів післядипломної освіти;

- грантового фінансування, залучення коштів роботодавців та інвестицій (у тому числі недержавних) на розвиток інфраструктури та матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів та наукових установ.

4.3. Відповідно до чинного законодавства здійснити заходи щодо виконання Постанови Верховної Ради України від 07.09.2016 року «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

4.4. Терміново розглянути пропозицію щодо надання Комітету розрахунків щодо повного фінансово-економічне обґрунтування проекту Закону України «Про освіту» (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016 р.), а також план дій щодо практичної імплементації його норм (включаючи повний перелік законодавчих та інших нормативно правових актів, прийняття або внесення змін до яких забезпечить безумовне прийняття цього законопроекту) відповідно до Рішення Комітету від 18 травня 2016 року.

4.5. Розглянути питання щодо приведення видатків на енергоносії навчальним закладам у відповідність до питомих норм витрат і передбачити їх фінансування з місцевих бюджетів за рахунок освітньої субвенції.

4.6.    З метою реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» розробити порядок та умови надання такої підтримки.

4.7.    Розробити проекти змін до законів України та інші нормативно-правові акти для спрощення порядку отримання документів на право власності стосовно майна та земельних ділянок державними та комунальними навчальними закладами.

4.8.    У зв’язку із загрозою руйнації утриматись від передачі у 2017 році  видатків на підготовку кадрів  у вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації (технікумів і коледжів) з державного на місцеві бюджети.

4.9.    Законодавчо визначити поняття і суть регіонального замовлення на підготовку кадрів у державних та комунальних навчальних закладах, механізм його формування, затвердження та зобов’язання сторін.

4.10.Підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про освіту» та Закону України «Про загальну середню освіту» у частині перевезення учнів до навчальних закладів, передбачивши відповідальність органів місцевого самоврядування щодо забезпечення організованим підвезенням до навчальних закладів учнів сільської місцевості, які проживають на відстані понад 3 км від школи, за рахунок видатків з місцевих бюджетів.

4.11.Внести зміни до Розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» у частині відтермінування  останнього прийому на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста до 2018 року.

4.12.Підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Закону України «Про професійну освіту», узгоджений з новою редакцією Закону України «Про освіту».

4.13.Доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки України та іншими центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться вищі навчальні заклади, здійснити роботу щодо удосконалення методики визначення потреби держави у фахівцях з вищою освітою та обсягів державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах державної і комунальної форми власності з урахуванням реальних потреб економіки у трудових ресурсах та проблем регіонального розвитку.

4.14.Внести зміни до Формули розподілу освітньої субвенції, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 435, які передбачають запровадження додаткового коригуючого коефіцієнту 2,5 при середній наповнюваності класів до 8 учнів на клас.

4.15.Розглянути питання щодо непоширення дії

4.16.Постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 року «Про затвердження Порядку працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводилась за державним замовленням» на випускників професійно-технічних навчальних закладів Луганської та Донецької областей на період проведення антитерористичної операції.

4.17.Врегулювати питання використання майна переміщених вищих навчальних закладів, у тому числі питання отримання та використання такого майна з метою відновлення матеріально-технічної бази.

4.18.Запровадити державну програму пільгового житлового кредитування викладачів та співробітників переміщених університетів.

5.  Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

5.1. До 30 вересня 2016 року надати Комітету з питань науки і освіти:

- проект Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році для обговорення на засіданні Комітету та підготовки пропозицій  щодо їх вдосконалення;

- загальну концепцію та головні критерії політики Міністерства освіти і науки України стосовно формування і розподілу державного замовлення в 2017 році.

5.2. Передбачити в Умовах прийому на навчання до вищих навчальних закладів на 2017 рік можливість заповнення за конкурсом вакантних місць державного замовлення при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра.

5.3. Створити рівні умови для зарахування абітурієнтів, зокрема уніфікувати перелік конкурсних предметів і дольову участь у конкурсному балі за кожною спеціальністю; обов’язково відображати в інформаційній системі “Конкурс” не локальні рейтингові списки в межах окремого вищого навчального закладу, а загальнодержавний рейтинговий список, на основі якого і видаються рекомендації на вступ за державним замовленням.

6. На основі творчої співпраці органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та провідних вищих навчальних закладів Луганської області передбачити:

6.1. Забезпечення реалізації в повному обсязі Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 жовтня 2015 р. № 580.

6.2. Розроблення концепції розвитку регіональної освіти та на її основі перспективної програми досягнення реальної неперервності та наступності дошкільної, початкової, загальної середньої та вищої освіти в Луганській області, стратегічним завданням якої є формування духовно багатої, національно свідомої, інноваційної та конкурентоспроможної на ринку праці особистості в нових умовах: російської агресії, кризи провідних сфер українського суспільного виробництва та глобалізаційних процесів у світі, швидкому поступу в ньому інформаційної революції.

6.3. Ресурсне забезпечення модернізації загальноосвітньої школи, її переходу на 12-річний термін навчання, а також потреб регіональної професійно-технічної освіти, насамперед у належному її фінансуванні.

6.4. Забезпечити вдосконалення методичного ресурсу освітньої галузі, підпорядковуючи його оновлення особистісно орієнтованій парадигмі організації навчально-виховного процесу, та визначити принципи педагогічного проектування особистісно зорієнтованих методичних інновацій (нових методів, форм, засобів і цілісних методичних систем) провідним регулятивом конструктивної діяльності суб’єктів навчально-виховного процесу.

6.5. Передбачити інформаційне забезпечення всіх ланок освіти, вважаючи їх перехід на використання у навчально-виховному процесі інформаційно-комунікаційних та інших інноваційних технологій провідною метою реформування освітньої галузі.

6.6. Забезпечити створення інформаційно-навчального середовища школи на основі: успішного впровадження хмарних сервісів, наявності достатньої кількості одиниць сучасної комп’ютерної та цифрової техніки, її своєчасного оновлення, зокрема мультимедійних комплексів (цифровий проектор, мультимедійна дошка та персональний комп’ютер педагога).

6.7. Упровадження електронного навчання у навчальних закладах, а також створення та використання регіонального репозитарію електронних освітніх ресурсів.

6.8. Упровадження на регіональному рівні процедур забезпечення якості електронних освітніх ресурсів, їх рецензування.

6.9. Розроблення механізмів забезпечення кожного загальноосвітнього навчального закладу якісним доступом до мережі Інтернет бездротовою локальною мережею (Wi-Fi), що дозволить забезпечити й оптимізувати доступ до Інтернет більшості навчальних класів.

6.10. Запровадження організаційної структури, відповідальної за впровадження у реалізацію електронного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

6.11. Розроблення спеціалізованих електронних освітніх ресурсів для навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку.

6.12. Розроблення механізмів фінансового заохочення педагогів до реалізації електронного навчання.

6.13. Розробити та реалізувати заходи щодо:

- соціального захисту учасників навчально-виховного процесу, охорони життя і здоров’я, дотримання правил безпечної життєдіяльності дітей і підлітків, педагогічних працівників закладів освіти;

- розвитку учнівського самоврядування, а також утвердження нових форм і способів взаємодії «педагог-батьки»

6.14. Розробити програму ефективного кадрового забезпечення реформування регіональної освітньої галузі.

6.15. Забезпечити організацію різнорівневого психологічного супроводу системи освіти Луганської області.

6.16. Запровадити систему надання психологічної і соціальної допомоги учасникам навчально-виховного процесу освітніх закладів.

6.17. Запровадити методи, спрямовані на зменшення наслідків посттравматичного стресового розладу у дітей, які пережили гостру психологічну травму, та забезпечити підтримку їх психологічного здоров’я та психічної рівноваги.

6.18. Запровадити для педагогічного персоналу методологічні семінари, майстер-класи, тренінги, спрямовані на психологічну підготовку і надання спеціальних знань щодо взаємин та допомоги дітям із посттравматичним стресовим розладом.

6.19. Забезпечити розповсюдження серед педагогічної спільноти методичної та довідникової літератури, що висвітлює особливості переживання травмівних подій різними категоріями дітей та основні аспекти надання їм психологічної допомоги.

6.20. Запровадити спеціальні програми по роботі з найближчим оточенням дітей (насамперед, з батьками і педагогами) за темою «Особистість в умовах кризових викликів сучасності».

6.21. Забезпечити навчання, виховання й розвиток дітей раннього і дошкільного віку в Луганській області.

6.21. Посилити увагу до освіти дітей раннього дитячого віку 0-2 роки.

6.22. Забезпечити організацію та функціонування мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності: стаціонарні та сезонні ясла, садки з різною тривалістю роботи (повним та неповним днем), дошкільні відділення при початкових класах, материнські школи, майданчики або відкриті дитячі садки (куди батьки приводять дітей для прогулянок, спільних ігор з однолітками), сімейні дитячі садки, корпоративні дитячі садки, цілодобові дошкільні заклади (призначені для виховання й лікування дітей із проблемами фізичного та психічного розвитку, надання їм кваліфікованої психолого-педагогічної допомоги і здійснення корекції вад).

6.23. Забезпечити ефективну реалізацію дієвих програм інтеграційних зусиль всіх державних інституцій, які опікуються дошкільним дитинством.

6.24. Запровадити інституціональні нововведення, зокрема, мережі науково-методичних центрів комплексного сервісу з метою об’єднання зусиль фахівців дошкільної освіти для вирішення стратегічних завдань розвитку галузі.

6.25. Забезпечити розвиток системи позашкільної освіти і виховання Луганської області.

6.26. Розширити мережу закладів позашкільної освіти, відновити роботу тих закладів та установ, які виїхали з тимчасово окупованої території, та запровадити посаду методиста, відповідального за координацію цього напрямку роботи з навчальними закладами.

6.27. Підвищити рівень особистої відповідальності керівників місцевих органів виконавчої влади та освіти всіх рівнів щодо дотримання положень Закону України «Про позашкільну освіту», і насамперед, збереження і розширення мережі гуртків, секцій, дитячих об’єднань у межах усіх профілів діяльності позашкільних навчальних закладів, зокрема, районної і міської ланок, без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, закриття, вилучення земельних ділянок, спортивних і спортивно-оздоровчих приміщень та передачі їх, наявного обладнання і техніки в оренду.

6.28. Забезпечити здобуття якісної позашкільної освіти на безоплатній основі дітьми із соціально незахищених верств населення, дітей переселенців із зони АТО, а також дітьми та молоддю з особливими потребами.

6.29. Розробити необхідну нормативну базу дистанційного та екстернатного навчання.

6.30. Сприяти включенню освітніх закладів Луганщини, що знаходяться на окупованих територіях, в освітню систему України передусім за рахунок впровадження дистанційної та екстернатної форм навчання, що надають можливість опановувати українські навчальні програми, складати відповідні іспити та отримувати відповідні документи з подальшою можливістю вступу до українських професійних та вищих навчальних закладів.

6.31. Забезпечити умови для здобуття освіти у дистанційному режимі учнями, які вимушено залишаються на непідконтрольній території.

6.32. Максимально спростити процедури отримання українських свідоцтв й атестатів випускникам середніх шкіл, що мешкають на тимчасово окупованих територіях.

6.33. Забезпечити інформування учнів, батьків і вчителів, що знаходяться на окупованих територіях, про можливості отримання української освіти, підтвердженої документами державного зразка.

6.34. Поширити використання регіональних ЗМІ у навчальному процесі й ідеологічно-виховній та просвітницькій роботі.

6.35. Максимально сприяти налагодженню ефективної діяльності переміщених з окупованих територій закладів освіти.

6.36. Запровадити гнучкі модельні програми професійного навчання для військовослужбовців, звільнених у запас, та осіб, переміщених з окупованих територій.

6.37. Розробити цільові програми підготовки керівників навчальних закладів, учителів, соціальних педагогів, практичних психологів, соціальних працівників у системі підвищення кваліфікації до професійної діяльності в умовах евакуйованого навчального закладу, а також до роботи з контингентом переміщених учнів, студентів, педагогів, батьків, осіб, які повернулись із зони АТО.

6.              Міністерству економіки України спільно з Міністерством освіти і науки України

Вдосконалити механізм розподілу бюджетних місць  на навчання у вищих навчальних закладах та визначити їх фіксований обсяг для переміщених університетів.

7. Контроль за виконання рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

 

Про підсумки виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти

до м. Слупськ, Республіка Польща

________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковського щодо підсумків виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти до м. Слупськ, Республіка Польща,  а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет відзначає.

Освіта є одним з найголовніших чинників зростання якості людського капіталу, генерації нових ідей, запорукою динамічного розвитку економіки і країни в цілому. Для того, щоб освіта ефективно виконувала усі покладені на неї завдання,  необхідно здійснити її системну модернізацію та усунути усі перешкоди, які стоять на  шляху її просування вперед.

Своєрідним зразком для інших країн є польська модель  реформування (децентралізації) освіти, особливо після міжнародного підтвердження ефективності реформ через суттєве покращення навчальних досягнень 15-річних школярів за показниками міжнародного дослідження PISA. Досвід успішних освітніх реформ Польщі дає неоціненний матеріал для ефективного програмування подальших реформ в Україні, моніторингу їх впровадження, вироблення адекватної реакції на виклики та  наслідки  освітньої політики, уникнення помилок і прорахунків.

У зв’язку з цим  відповідно до запрошення Поморської Академії в м. Слупськ з 10.10.2016 р. по 13.10. 2016 р. відбулось виїзне засідання Комітету з питань науки і освіти до Республіки Польща, в рамках якого  народні депутати України – члени Комітету з питань науки і освіти мали зустріч з мером міста Слупськ Робертом Бедронем та представниками  міської адміністрації,  взяли участь у круглих столах «Особливості дошкільної, початкової та середньої освіти в Польщі: система фінансування, плюси і мінуси, перспективи розвитку» та «Особливості вищої освіти в Польщі: система фінансування, можливості та перспективи розвитку», а також в інавгурації нового навчального 2016-2017 року у Поморській Академії,  відвідали  Слупський  Інкубатор Технологічний (СІТ) , зустрілися з українськими студентами, які навчаються за програмами «Семестрове навчання» і «Подвійний диплом», українською громадою міста Слупськ, обговорили проблеми українського шкільництва в Польщі, поклали квіти до пам’ятника Тараса Шевченка у місті Білий Бір.

Процеси реформування освіти Польщі, які тривали майже 25 років, передбачали удосконалення структури освіти, системи управління і фінансування,  перенавчання вчителів  та системну зміну змісту освіти. До найважливіших успіхів децентралізації польської освіти зараховують:

• істотне поліпшення матеріального стану шкіл, здійснене зусиллями  органів місцевого самоврядування;

• забезпечення стабільності фінансування освіти;

• запровадження гімназійної реформи;

• обмежені прояви нерівності між органами місцевого самоврядування за якістю освіти і доступністю освітньої пропозиції.

Головне досягнення  освітньої реформи Польщі – освіта стала реальним пріоритетом держави. Це яскраво підтверджують обсяги витрат на освіту.

До прикладу, у місті Слупськ, яке налічує 93 тис. жителів, загальні витрати на освіту становлять більш ніж 156 млн. злотих. Зокрема, на утримання однієї дитини в дошкільному закладі виділяється більше 900 злотих на місяць; у гімназії та в професійних училищах – 800 злотих на місяць, в початкових школах – 709 злотих, ліцеях – 654 злотих на місяць.

Особливої уваги і  вивчення заслуговує система фінансування вищої освіти Польщі, яка  є потужним інструментом, через який здійснюється ефективне управління системою  вищої освіти.  Водночас сучасна система фінансування вищої освіти в Україні  є негнучкою, не  відповідає потребам суспільства  та  стандартам європейського освітнього простору. Ухвалення нового Закону України «Про  вищу освіту»  майже   не  торкнулося  системи  фінансування  вищої  освіти,  що негативно впливає на її  якість.

У той же час система фінансування вищої освіти Польщі є гнучкою, базується на засадах використання різних фінансових джерел та забезпечення достатньої фінансової автономії як недержавних (непублічних), так і державних (публічних) вищих навчальних закладів. Крім того, вищі навчальні заклади,  як державні, так і недержавні,  мають підтримку з боку місцевих бюджетів (бюджетів гмін) та  публічних фондів.

У Польщі створені умови для кооперації вищої школи, науки і бізнесу, їх розвитку на інноваційних засадах. Дієвим елементом інноваційної інфраструктури міст є бізнес- та техно-інкубатори. Ці інноваційні структури є одним з найбільш потенційно сильних економічних інструментів  прискорення технічного й економічного розвитку як територій, так і певних технологічних та економічних напрямів діяльності. Цікавим з точки зору ідеї створення та  подальшого становлення є Слупський Інкубатор Технологічний  (СІТ) – наукоємне підприємство, що включає Центр розвитку  підприємництва, Центр дослідження і розвитку, а також різні навчальні програми. Такий проект на 75 відсотків профінансований Європейським Союзом.  Серед напрямків діяльності  СІТ: IT/ICT-технології, проектування та розробка відео-систем, проектування систем водопостачання, установка джерел «зеленої» енергії, сільськогосподарської техніки та устаткування, віддалених систем телеметрії, послуг екологічного тестування, інформаційних пунктів європейських фондів, бізнес-консалтинг, фінансові послуги, будівництво електричних нагрівачів.

Загалом, європейський досвід запровадження реформи системи фінансування вищої освіти  показує:

по-перше, нова система фінансування вищої освіти має покласти край фінансуванню неякісної вищої освіти у державних та комунальних  вищих навчальних закладах та підтримати якісну освіту у тих приватних вищих навчальних закладах,  які спроможні її надавати. Питання  фінансування вищого навчального закладу не  повинно залежати від форми власності;

по-друге, ми маємо перейти від фінансування інституцій та ставок в інституціях до фінансування якісної освіти та науки  у вищих навчальних закладах, що передбачає насамперед фінансування освіти студентів, проектів та програм;

по-третє, нова система фінансування вищої освіти  повинна стати однією зі складових елементів механізму оптимізації мережі вищих навчальних закладів;

по-четверте, нова система фінансування вищої освіти має бути тісно пов′язана з системою забезпечення якості вищої освіти;

по-п’яте, питання фінансування того чи іншого вищого навчального закладу має ухвалюватися за результатами висновків незалежних установ із забезпечення якості вищої освіти. Саме практика таких висновків має убезпечити нас від некоректної реалізації на практиці принципу “гроші йдуть за студентом”. Гроші мають йти виключно в ті вищі навчальні заклади, які створюють відповідні умови для забезпечення якості вищої освіти;

по-шосте, нова система фінансування вищої освіти повинна розширювати свободи  вищих навчальних закладів щодо самостійного розпоряджання грішми.

У місті Слупськ досить чисельною є українська громада, яка  бере активну участь у  його  освітньо-культурному житті. Під час зустрічі з членами Комітету з питань науки і освіти українська громада  акцентувала  увагу на низькому рівню  підтримки українського шкільництва Польщі з боку Української держави.  Українські школи, які діють на теренах Польщі, потребують сучасних підручників і посібників, методичних матеріалів та дидактичних засобів навчання. Представники діаспори  подарували  членам делегації свій власно розроблений проект розвитку  українського шкільництва в Польщі.

Варто зазначити, що  для урядів сусідніх з Україною держав підтримка співвітчизників за кордоном є  важливою складовою національної безпеки, одним із безумовних  пріоритетів як зовнішньої, так і внутрішньої політики.

Таким тенденціям має слідувати і Україна.

Ознайомлення з досвідом реформування освіти Польщі має важливе значення для України напередодні прийняття нового Закону України «Про освіту».

Враховуючи вищезазначене, Комітет в и р і ш и в:

 

1.  Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О.Співаковського щодо підсумків виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти до Республіки Польща взяти до відома.

 

2.   Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти:

2.1.     Проаналізувати досвід європейських країн щодо структури освіти, оновлення змісту  навчання, підвищення кваліфікації вчителів та системи фінансування освіти для врахування при підготовці до другого читання проекту Закону  України «Про освіту».

 

З. Кабінету Міністрів України:

3.1. Розробити і затвердити Державну програму співпраці  з закордонними  українцями    на період з 2017 року до 2020 року.

3.2. Передбачити в Державному бюджеті на 2017 рік кошти  для:

- забезпечення шкіл українського зарубіжжя  підручниками, навчальними посібниками, методичною літературою та дидактичними засобами навчання;

-  проведення щорічного конкурсу «Учитель року» для освітян українського зарубіжжя;

-  підвищення кваліфікації учителів українського зарубіжжя на базі обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти;

-  забезпечення участі дітей - етнічних українців у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України,  предметних олімпіадах, конкурсах дитячої учнівської творчості тощо;

-   встановлення квот  на навчання   абітурієнтів –етнічних українців у вищих навчальних закладах України за державним замовленням;

-  забезпечення участі студентів – етнічних українців у міжнародній програмі  «Подвійний диплом»;

-  забезпечення участі студентів-етнічних українців у науково-дослідних проектах і програмах, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

 

4. Міністерству освіти і науки України:

4.1.Вивчити досвід фінансування вищої освіти європейських країн з метою його використання під час реформування системи фінансування вищої освіти в Україні.

4.2. Вивчити можливість  впровадження  в Україні моделі фінансування вищої освіти, в основу якої покладено постулат збільшення доданої вартості  студента тощо.

4.3. Розробити ефективну систему  фінансування вищої освіти, спрямовану на забезпечення якості вищої освіти, яка передбачає:

- створення прозорого ринку надання освітніх послуг;

- залучення суттєвих додаткових фінансових інструментів, в тому числі і кредитних ресурсів під гарантії держави;

- перехід від ідеології дотацій до ідеології інвестування в освіту;

- стимулювання постійної мотивації студентів до якісного навчання.

4.4. Розробити нормативні акти  з метою підтримки  та розвитку  кооперації  вищої освіти,  науки і бізнесу.

4.5. Вивчити та поширити серед вищих навчальних закладів і наукових установ України досвід створення та становлення Слупського Інкубатора Технологічного.

4.6. Вирішити питання щодо забезпечення українських шкіл і навчальних пунктів Польщі та інших європейських країн підручниками, навчальними  посібниками, методичними матеріалами та дидактичними засобами навчання тощо.

4.7. Організувати на базі обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти проведення майстер-класів для вчителів української мови з Польщі з питань вдосконалення мовних компетенцій, мотивації вивчення української мови і культури, використання активних форм співпраці з учнями.

 

5. Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством закордонних справ України:

5.1. Започаткувати практику  створення українських шкіл при  дипломатичних установах України у Польщі, зокрема у Варшаві.

5.2. Вжити заходів для створення Центру методичної допомоги вчителям    національних меншин у Польщі.

 

6. Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством культури України:

6.1. Вжити заходів для забезпечення редакції видавництва «Рідна мова» комп’ютерним обладнанням.

 

7. Міністерству освіти і науки України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України:

7.1. Визначити орієнтовну кількість абітурієнтів-етнічних українців, які подали документи на вступ до вищих навчальних закладів України за державним замовленням у 2016 році.

 

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковського.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

Про затвердження складу робочої групи з підготовки

проекту Закону України «Про освіту» (3491-д) до другого читання

___________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1.      Затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про освіту» (3491-д) до другого читання (додається).

2.      Вважати, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

3.      Контроль за виконанням покласти на народного депутата України, голову підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

СКЛАД РОБОЧОЇ ГРУПИ

з підготовки проекту Закону України «Про освіту» (3491-д) до другого читання

 

 

П.І.Б

Посада

 

1.               

СПІВАКОВСЬКИЙ

Олександр Володимирович

Голова робочої групи,

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

2.               

КРЕМІНЬ

Тарас Дмитрович

Заступник Голови робочої групи, голова підкомітету з питань освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

3.               

КОЗІЄВСЬКА

Олена Іванівна

Секретар робочої групи, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

4.               

ЧИЖЕВСЬКИЙ

Борис Григорович

Завідуючий секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

5.               

ПАНИЧ

Олена Іванівна

Помічник народного депутата О.Співаковського, експерт Реанімаційного пакету реформ (група освіта-наука), секретар групи від експертів

 

 

ЧЛЕНИ РОБОЧОЇ ГРУПИ

(У ТОМУ ЧИСЛІ З ЧИСЛА КАНДИДАТУР,

ПОДАНИХ ОФІЦІЙНО МІНІСТЕРСТВАМИ І ВІДОМСТВАМИ)

 

 

6.               

КИРИЛЕНКО

Іван Григорович

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

7.               

КОНСТАНКЕВИЧ

Ірина Мирославівна

Народний депутат України

 

8.               

СКРИПНИК

Олексій Олексійович

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

9.               

ПОПЛАВСЬКИЙ

Михайло Михайлович

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

10.           

ЛИТВИН

Володимир Михайлович

Народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

11.           

АВРАМЕНКО

Ольга Олексіївна

(за згодою)

Голова Ради директорів професійно-технічної освіти, директор Державного професійно-технічного навчального закладу «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва м. Києва»

 

12.           

АЗЮКОВСЬКИЙ

Олександр Олександрович

(за згодою)

Перший проректор Національного гірничого університету

 

13.           

АНДРЄЄВ

Микита Андрійович

(за згодою)

Президент Української асоціації студентського самоврядування

 

14.           

АНДРУЩЕНКО

Віктор Петрович

(за згодою)

Ректор Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова

 

15.           

АНДРУЩЕНКО

Тетяна Вікторівна

(за згодою)

Завідувач кафедри політико-психологічних проблем суспільного розвитку Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова

 

16.           

БАЙДА

Лариса Юріївна

(за згодою)

Начальник відділу організаційно-правової роботи Національної асамблеї інвалідів України

 

17.           

БАРМАТОВА

Ірина Вячеславівна

(за згодою)

Відповідальний секретар Асоціації приватних закладів освіти м. Києва

 

18.           

БАХРУШИН

Володимир Євгенович

(за згодою)

Головний експерт групи РПР-Освіта

 

19.           

БАЧИНСЬКИЙ

Ярема

(за згодою)

Директор офісу Американських Рад в Україні

 

20.           

БИКОВСЬКА

Олена Володимирівна

(за згодою)

Ректор Інституту екології, економіки і права

 

21.           

БІДЕНКО

Євген Вікторович

(за згодою)

Експерт з фінансово-економічних питань, помічник ректора Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова

 

22.           

ВАКАРЧУК

Іван Олександрович

(за згодою)

Міністр освіти і науки України (2007-2010 рр.), професор кафедри теоретичної фізики Львівського національного університету ім. І Франка

 

23.           

ВАСИЛЕНКО

Наталя Григорівна

(за згодою)

Начальник відділу професійного розвитку Департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України

 

24.           

ВИННИЦЬКИЙ

Михайло

(за згодою)

Викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія»

 

25.           

ГАРМАШ

Анатолій Анатолійович

(за згодою)

Заступник Директору департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України

 

26.           

ГОЛОВІНОВ

Василь Петрович

(за згодою)

Президент Асоціації працівників професійно-технічної освіти

 

27.           

ГУСАРЄВ

Станіслав Дмитрович

(за згодою)

Перший проректор Національної академії внутрішніх справ

 

28.           

ДРОЗДОВ

Олексій Анатолійович

(за згодою)

Завідувач навчальної частини Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря», член Ради з питань культурно-мистецької освіти Міністерства культури України

 

29.           

ДЯТЛЕНКО

Сергій Миколайович

(за згодою)

Заступник Директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти - начальника відділу державно-громадського управління освітою Міністерство освіти і науки України

 

30.           

ЄРМОЛИЧЕВ

Роман Володимирович  

(за згодою)

Директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України

 

31.           

ЖДАНОВА Ірина Анатоліївна, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика»

(за згодою)

Координатор Громадянської платформи з реформування наукової сфери, член Громадської  Ради при Міністерстві культури України

 

32.           

ЖИЛЯЄВ

Ігор Борисович 

(за згодою)

Позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

33.           

ЗАСЕНКО 

В’ячеслав Васильович

(за згодою)

Директор Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України

 

34.           

ЗГУРОВСЬКИЙ

Михайло Захарович

(за згодою)

Ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

 

35.           

ЗЕЛЮК

Ігор Іванович

(за згодою)

Ректор Полтавського обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти

 

36.           

КИРИЛЕНКО

Світлана Володимирівна

(за згодою)

Начальник відділу дослідження підготовки вчителів Інституту модернізації та змісту освіти

 

37.           

КІКІН

Сергій Омелянович

(за згодою)

Директор Департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України

 

38.           

КОВТУНЕЦЬ

Володимир Віталійович

(за згодою)

Перший заступник Міністра освіти і науки України, народний депутат України ІІ скликання, експерт “Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні”

 

39.           

КОГУТ

Ірина Богданівна

(за згодою)

Аналітик аналітичного центру CEDOS

 

40.           

КОЛБАСА

Руслан Сергійович

(за згодою)

Директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України

 

41.           

КОЛОС

Тетяна Миколаївна

(за згодою)

Начальник відділу навчальних закладів та науки Департаменту мистецтв та навчальних закладів Міністерства культури України

 

42.           

КОРИСТІН

Олександр Євгенійович 

(за згодою)

Заступник директора Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності – начальник управління професійної освіти та науки, представник Міністерства внутрішніх справ України

 

43.           

КРЕМЕНЬ

Василь Григорович

(за згодою)

Президент Національної академії педагогічних науки України

 

44.           

КУЧИНСЬКИЙ

Микола Сигизмундович

(за згодою)

Директор департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України

 

45.           

ЛЕГЕНЬКИЙ

Микола Іванович

Помічник народного депутата України Співаковського О.В.

 

46.           

ЛУГОВИЙ

Володимир Іларіонович

(за згодою)

Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України

 

47.           

ЛЯШЕНКО

Олександр Іванович 

(за згодою)

Академік-секретар Відділення дидактики, методики та інформаційних технологій в освіті Національної академії педагогічних наук України

 

48.           

МЕЛЬНИК

Сергій Вікторович

(за згодою)

Позаштатний консультант Комітету з питань науки і освіти, національний експерт Європейського Фонду Освіти

 

49.           

МОЗГОВА

Людмила Анатоліївна

(за згодою)

Аналітик Центру аналізу та розробки  законодавства Асоціації міст України

 

50.           

НАУМЕНКО

Раїса Андріївна

(за згодою)

Працівник Київського національного торговельно-економічного університету

 

51.           

НІКОЛАЄНКО

Станіслав Миколайович

Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України

 

52.           

ОГНЕВ’ЮК

Віктор Олександрович

(за згодою)

Ректор Київського університету імені Б. Грінченка

 

53.           

ОМЕЛЬЯНЕНКО

Ніна Володимирівна

(за згодою)

Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти»

 

54.           

ОНАЦЬ

Олена Миколаївна

(за згодою)

Президент Асоціації керівників шкіл України, кандидат педагогічних наук, Заслужений учитель України

 

55.           

ПАРАЩЕНКО

Людмила Іванівна

(за згодою)

Професор кафедри управління освітою Національної академії державного управління при Президентові України, відповідальний секретар Асоціації керівників шкіл м. Києва, директор ліцею (м. Київ)

 

56.           

ПОХРЕСНИК

Анатолій Костянтинович

(за згодою)

Директор Київського технікуму електронних приладів

 

57.           

Представник Міністерства оборони України

(за згодою)

 

 

58.           

Представник Міністерства охорони здоров’я України

(за згодою)

 

 

59.           

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

(за згодою)

 

 

60.           

Представник Національної академії науки України

(за згодою)

 

 

61.           

РАДКЕВИЧ

Валентина Олександрівна

(за згодою)

Директор Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України

 

62.           

РАШКЕВИЧ

Юрій Михайлович

(за згодою)

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Національного університету «Львівська політехніка»

 

63.           

РОМАНЮК

Сергій Михайлович

(за згодою)

Заступник Голови ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

64.           

СИЧ

Олександр Володимирович

(за згодою)

Заступник директора департаменту правового забезпечення– начальника відділу нормативної роботи та правової експертизи Міністерства освіти і науки України

 

65.           

СІМАКОВА

Наталя Михайлівна

Помічник-консультант народного депутата України Креміня Т.В.

 

66.           

СМАГІН

Ігор Іванович

(за згодою)

Ректор Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

 

67.           

СТОЦЬКИЙ

Олег Леонович

Помічник народного депутата України Співаковського О.В.

 

68.           

УСЕНКО

Ігор Борисович

(за згодою)

Завідувач відділу Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України

 

69.           

ХОБЗЕЙ

Павло Кузьмович

(за згодою)

Заступник Міністра освіти і науки України

 

70.           

ХОВЗУН

Богдан Петрович

(за згодою)

Директор Львівської музичної школи № 16

 

71.           

ХОЛІН

Юрій Валентинович

(за згодою)

Перший проректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

 

72.           

ЧЕРНИЛЕВСЬКА

Ірина Львівна

(за згодою)

Директор гімназії № 179 м. Києва

 

73.           

ШАРОВ

Олег Ігорович

(за згодою)

Директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України

 

74.           

ШИЯН

Роман Богданович

(за згодою)

Ректор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

 

75.           

ШУЛЬГА

Наталія Дмитрівна

(за згодою)

Голова Ради  Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників ВНЗ І-ІІ рівня акредитації»

 

76.           

ШУЛЯР

Василь Іванович

Директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

 

77.           

ЯРМИСТИЙ

Максим Миколайович

(за згодою)

Директор департаменту  правового забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

 

 

 

Про формування порядку денного пленарного засідання

Верховної Ради України на період 1 - 4 листопада 2016 року

щодо розгляду Верховною Радою України

пріоритетних законопроектів з освітніх питань

_____________________________________________________________

 

Заслухавши та обговоривши інформацію, представлену Першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки i освіти О. Співаковським щодо пакету пріоритетних законопроектів, які рекомендується першочергово розглянути на засіданні Верховної Ради України, Комітет в и р і ш и в:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України О. Співаковського взяти до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України включити для першочергового розгляду до порядку денного пленарного засідання  Верховної Ради України на період 1- 4 листопада 2016 року пакет законопроектів з освітніх питань з врахуванням розглянутих питань на пленарному тижні 18 - 21 жовтня:

для розгляду у першому читанні:

- проект Закону про внесення змін до розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень  Закону  України  “Про вищу освіту”  (щодо  вступу до аспірантури та  діяльності спеціалізованих вчених рад) (реєстр. № 4783 від 06.06.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський);

- проект Закону про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій  та права на отримання диплому доктора філософії (реєстр. 2316а від 08.07.2015р., н.д.О.Скрипник, А.Журжій);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р., н.д.В.Пташник, П.Костенко, І,Подоляк, О.Скрипник, Т.Острікова, Н.Кацер-Бучковська, Р.Семенуха, І.Сисоєнко, І.Крулько, І.Климпуш-Цинцадзе, А.Шкрум);

- про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо підвищення державної підтримки  Національної академії наук України та національних галузевих академій наук”  (реєстр. № 4477 від 20.04.2016р., н.д.О.Співаковський, А.Павелко, А.Гордєєв, С.Хлань, В.Галасюк, А.Немировський);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр.   4365 від 01.04.2016р., н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, М.Поплавський, В.Галасюк, О.Скрипник);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів  (реєстр.  № 3829  від  27.01.2016р.,  н.д.О.Співаковський,  І.Кириленко,  Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський, О.Скрипник, І.Мельничук, Р.Мацола, А.Гордєєв, С.Хлань, А.Шинькович);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод);

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення вимоги попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими ЗМІ)  (реєстр. 2047 від 07.04.2015р., н.д.С.Лещенко, В.Ар’єв, Ю.Луценко, Д.Добродомов, В.Сюмар, В.Войціцька, О.Медуниця, М.Найєм, Ж.Соболєв, С.Заліщук) (доопрацьований);

- проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”) (реєстр. № 5240 від 06.10.2016р., н.д.О.Марченко, О.Співаковський, В.Литвин, Т.Кремінь, Ю.Тимошенко, О.Ляшко);

- проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06.10.2016 про прийняття в цілому, як закону законопроекту № 3312-д (реєстр. № 3312-д-П від 06.10.2016р., н.д.Ю.Левченко);

- проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06 жовтня 2016 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо працевлаштування випусників (реєстраційний 3312-д) (реєстр. 3312-д-П1 від 07.10.2016р., н.д.І.Шурма, М.Папієв).

для розгляду у другому читанні:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (реєстр. № 4718 від 24.05.2016р., н.д.О.Рябчин, І.Кириленко, О.Співаковський, Т.Кремінь, В.Курило, А.Шкрум, Н.Веселова, А.Герасимов, Д.Лубінець, І.Геращенко, Г.Немиря, В.Галасюк, О.Юринець, С.Заліщук, М.Найєм, Н.Кацер-Бучковська, Ю.Тимошенко) (друге читання).

для повторного розгляду з пропозиціями Президента України:

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти від 04.02.2016 № 982-VIII;

- про пропозиції Президента України до Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти”  від  04.02.2016 № 983-VIII.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

Про підтримку Законів України “Про внесення змін до Закону України

“Про Державний бюджет України на 2016 рік”

щодо фінансування професійно-технічної освіти” (№ 983-VIII) та

“Про внесення змін до Бюджетного кодексу України

щодо фінансування професійно-технічної освіти” (№ 982-VIII)

_______________________________________________________________________

 

Станом на початок 2016-2017 навчального року питання фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів остаточно не врегульовані.

Частково це пов’язано з тим, що у Верховній Раді України не розглянули та не подолали вето Президента на раніше прийняті Закони України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти” (№ 983-VIII) та “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти” (№ 982-VIII).

За інформацією Всеукраїнської асоціації процівників професійно-технічної освіти за два тижні до початку 2016/2017 навчального року у 9 областях ще не були затверджені плани розвитку професійно-технічної освіти, у 15 не схвалено рішень обласних рад щодо прийняття професійно-технічних навчальних закладів у комунальну власність, у 4 не створені регіональні ради професійно-технічної освіти, у 6 не затверджені регіональні замовлення на підготовку кадрів у 2016/2017 навчальному році.  Як наслідок – фактичний провал комплектування професійно-технічних навчальних закладів учнями за так званим регіональним замовленням, яке до цього часу законодавчо не врегульовано.

1 вересня у професійно-технічних навчальних закладах України до занять приступило всього 273 тисячі учнів, у тому числі лише 102 тисячі на першому курсі.  У порівнянні з минулим періодом, у 2015 році на навчання за державним замовленням було прийнято 127,7 тисяч учнів; станом на 01.01.2014 р. на перший курс за державним замовленням було прийнято 167,0 тисяч учнів, а на 01.01.2013 р. – 178,6 тисяч учнів; у 1991 році на навчання було прийнято 377,4 тисячі учнів, при цьому загальний контингент складав 648,4 тисячі учнів.

Мають місце проблеми з підготовкою до нового навчального року матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів. Станом на 10 серпня 2016 року ще потребували ремонту понад 2000 навчально-виробничих приміщень (на ці потреби необхідно 72 млн. грн.), 778 інших об’єктів (їдалень, гуртожитків, тощо – необхідно 87,6 млн. грн.), 157 котелень (необхідно 16,8 млн. грн.).

Системним явищем у 2016 році стали затримки з виплатою заробітної плати працівникам професійно-технічних навчальних закладів та стипендій учням. На початок нового 2016/2017 навчального року 57 професійно-технічних навчальних закладів мали заборгованість з виплати працівникам заробітної плати (у тому числі відпускних) на суму 25249,29 тис. грн. та стипендій учням на суму 15910,59 тис. грн.

Так, 13 жовтня 2016 року у зв’язку з тривалою невиплатою заробітної плати (з липня 2016 року) працівникам та стипендій учням навчальних закладів профтехосвіти Тернопільської області, представники професійно-технічних навчальних закладів Тернопільської області у відчаї вдалися до протестної акції у вигляді пікетування Тернопільської обласної ради та обласної державної адміністрації.

Зважаючи на вищевказане, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Підтвердити рішення Комітету Верховної Ради України від 29 березня 2016 року (протокол № 37) “Про пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII” та “Про пропозиції Президента України до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на  2016 рік”  щодо фінансування  професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 983-VIII” щодо рекомендацій Верховній Раді України за результатами повторного розгляду Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII, відхиленого Президентом України,  прийняти його в цілому (долання вето Президента України), а також, враховуючи суспільну значущість запровадження норм та положень вищезазначених законів України, запропонувати Верховній Раді України у разі не подолання вето Президента України поставити його на голосування щодо  підтвердження та направити повторно проголосований Закон на підпис Президенту України.

2. З метою врахування поточної ситуації, запропонувати частину четверту пункту першого Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти” (№ 983-VIII) викласти в такій редакції: “Кабінету Міністрів України доручити визначити джерела фінансування та забезпечити фінансування відповідних видатків професійно-технічних навчальних закладів”.

3. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету для підготовки до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на  2016 рік” щодо  фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 983-VIII та Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII.

4. Звернутися до Погоджувальної ради щодо необхідності включення у найближчий термін до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України розгляд пропозицій Президента України до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 983-VIII та Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти” від 04.02.2016 № 982-VIII.

5. Контроль за виконанням даного рішення покладається на Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Співаковського О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

 

 

 

Про спільний проект Міністерства освіти і науки України та Європейського інвестиційного банку

“Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток”

__________________________________________________________

 

Розглянувши звернення народного депутата України Романової А.А. щодо необхідності прискорення погодження проекту “Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток”, спрямованого на розвиток та покращення енергоефективності семи вищих навчальних закладів,

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням прискорити розгляд проекту Міністерства освіти і науки України та Європейського інвестиційного банку  “Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток”.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Першого заступника Голови Комітету О.В. Співаковського.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                    О.В. Співаковський

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку