КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

До протоколу № 47

від 13 липня 2016 року

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”

(щодо вдосконалення законодавства у сфері державної

системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування

та використання генетично модифікованих організмів) (реєстр. № 1708 від 13.01.2015р.),

внесений народними депутатами України Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю.

________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів) (реєстр. № 1708 від 13.01. 2015р.), внесений народними депутатами Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю., та враховуючи рішення Комітету від 20 квітня  2016  року, протокол № 40, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

1. Погодитися з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України і рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів) (реєстр. № 1708 від 13.01.2015р.), внесений народними депутатами України Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю., Шпеновим Д.Ю., повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.
 
 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до статті 5 Закону України

“Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних”

(щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату)

(реєстр. № 4571 від 04.05.2016р.), поданий Кабінетом Міністрів України

________________________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Закону України “Про внесення змін до статті 5 Закону України “Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних” (реєстр.№ 4571 від 04.05.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до статті 5 Закону України “Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних” (реєстр. № 4571 від 04.05.2016 р.),  поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету О.Співаковського. 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”

(щодо заборони присвоєння географічним об’єктам, юридичним

особам та суб’єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами

російських державних політичних та військових діячів, а також осіб,

які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами)

(реєстр. № 3419 від 06.11.2015р.), внесений народними депутатами України

Білецьким А.Є., Шухевичем Ю.Р., Петренком О.М.

_________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухав інформацію про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо заборони присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та суб’єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами російських державних політичних та військових діячів, а також осіб, які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами), реєстр. № 3419 від 06.11.2015 р.

Зокрема, було зазначено, що 11.11.2015 р. Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо встановлення географічних назв (реєстр. № 3368 від 29.10.2015 р.), внесений народними депутатами України О.Горбуновим та іншими (рішення Комітету від 11.11.2015 р., протокол № 25). Відповідне подання внесене до Верховної Ради України.

Зазначивши, що законопроект реєстр. № 3419 фактично є альтернативним до законопроекту реєстр. № 3368, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо заборони присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та суб’єктам права власності назв, які є іменами або псевдонімами російських державних політичних та військових діячів, а також осіб, які проводили антиукраїнську політику або співзвучні з цими іменами чи псевдонімами) (реєстр. № 3419 від 06.11.2015 р.) за результатами розгляду у першому читані.

2. Просити суб’єктів права законодавчої ініціативи внести пропозиції при доопрацюванні до другого читання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо встановлення географічних назв (реєстр. № 3368 від 29.10.2015 р.) після прийняття його у першому читанні за основу.

3. Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету О.Співаковського. 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                                           О.В. Співаковський

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”

(щодо обов’язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів) (реєстр. № 4682 від 17.05.2016 р.),

внесений народними депутатами України Барною О.С., Ревегою О.В., 

Дехтярчуком О.В., Шевченком О.Л.

__________________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо обов’язковості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів) (реєстр. № 4682 від 17.05.2016 р.), внесений народними депутатами  України Барною О.С., Ревегою О.В., Дехтярчуком О.В., Шевченком О.Л., прийняти за основу.

 

2. Доручити Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

Про проект Закону України “Про встановлення мораторію на закриття

загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності”

(реєстр. № 2721 від 23.04.2015р.), внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю.

__________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності” (реєстр. № 2721 від 22.04.2015 року), внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Доручити Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту”

щодо запобігання реорганізації та ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів,

розташованих у селах, селищах, та наповнюваності класів”

(реєстр. № 2760 від 29.04.2015р.), внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю.

________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” щодо запобігання реорганізації та ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у селах, селищах, та наповнюваності класів” (реєстр. № 2760 від 29.04.2015 року), внесений народним депутатом України Вілкулом О.Ю., прийняти за основу.

 

2. Доручити Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

Щодо інформації про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

за четверту сесію VІІІ скликання

_____________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за четверту сесію VІІІ скликання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за четверту сесію VІІІ скликання взяти до відома.

 

2. Народним депутатам – членам Комітету внести свої доповнення щодо роботи за четверту сесію VІІІ скликання в частині предметів відання Комітету.

 

3. Контроль за виконанням покласти на підкомітет з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності (голова підкомітету - народний депутат України Кириленко І.Г.).

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                            О.В. Співаковський

 

 

 

Інформація про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

за четверту сесію VІІІ скликання

Комітетом з питань науки і освіти за період четвертої сесії Верховної Ради України проведено 15 засідань Комітету, на яких розглянуто 89 питань, 41 з яких присвячено обговоренню законопроектів та проектів Постанов Верховної Ради України.

Комітет постійно працює над удосконаленням законодавства країни згідно плану роботи. Важливою віхою розвитку науково-освітнього законодавства стало прийняття за ініціативою Комітету з питань науки і освіти чотирьох Законів України та двох Постанов Верховної Ради України.

За ініціативою Комітету з питань науки і освіти протягом четвертої сесії восьмого скликання прийнято чотири Закони України та дві Постанови Верховної Ради України, а саме:

- Закон України «Про внесення зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів» (№ 1017-VIІІ від 18 лютого 2016р.);

- Закон України «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо забезпечення права на здобуття освіти» (№ 1038-VIІІ від 17 березня 2016р.);

- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» (№ 1114-VIІІ від 19 квітня 2016р.);

- Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№ 1415-VIІІ від 14 червня 2016р.);

- Постанова Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Правове забезпечення реформи освіти в Україні» (Постанова ВРУ від 16 березня 2016р. № 1031-VIІІ);

- Постанова Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» (01 червня 2016 року) (Постанова ВРУ від 30 березня 2016р. № 1055-VIІІ).

Комітет розглянув і подав експертні висновки до законопроектів, які є предметом відання інших парламентських комітетів.

 

За період четвертої сесії Комітет розглянув Контрольні питання, а саме:

1. Про фінансове забезпечення сфери науки і освіти у 2016 році: проблеми та шляхи покращення (17.02.2016р.).

2. Про діяльність Державного підприємства «Інфоресурс», забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків (12.04.2016р.).

3. Про стан фінансування академічної науки та звернення Загальних зборів Національної академії наук України (20.04.2016р.).

4. Про реалізацію Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (20.04.2016р.).

5. Про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року та формування державного замовлення на підготовку фахівців (18.05.2016р.).

6. Про стан викладання фізико-математичних дисциплін у навчальних закладах України (18.05.2016р.).

7. Про стан імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (18.05.2016р.).

8. Про інформацію щодо збору, зберігання та опублікування даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (18.05.2016р.).

9. Про діяльність Державного фонду фундаментальних досліджень у контексті створення Національного фонду досліджень України (06.07.2016.).

 

За період четвертої сесії було проведено 1 Комітетські та 1 парламентські слухання та 2 розширені засідання Комітету, а саме:

 

01 червня 2016р. проведено парламентські слухання на тему: «Професійна освіта, як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни: проблеми та шляхи вирішення».

 

15 червня 2016р. проведено слухання у Комітеті з питань науки і освіти на тему: «Законодавче забезпечення розвитку Національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення».

 

6 травня 2016 року Комітет провів виїзне засідання Комітету на тему: «Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти».

За період четвертої сесії Комітетом з питань науки і освіти було проведено:

24 травня 2016р. «круглий стіл» на тему: «Освітня політика в умовах інформаційного суспільства».

03 червня 2016р. «круглий стіл» на тему: «Ідеологія вступу до вищих навчальних закладів України».

17 червня 2016р. «круглий стіл» на тему: «Формування духовної безпеки української нації: теорія, досвід, практика».

16 червня 2016р. робоча нарада на тему: «Про організацію роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

За участю представників Комітету відбувалися конференції, відео-конференції, семінари, круглі столи та наради (у т.ч. міжнародні), форуми та збори НАНУ, НАПНУ та Всеукраїнський зліт, Всеукраїнський фестиваль, IV Міжнародна науково-практична конференція.

Підготовлена та проведена виставка наукових досягнень Національної академії наук України та національних галузевих академій наук.

Підготовлено та опубліковано 10 статей у друкованих виданнях, зокрема, автором 2-х була Лілія Гриневич; 3-х - Олександр Співаковський; 1-ї – Тарас Кремінь; 1-ї - Борис Чижевський; 3-х - Євген Красняков.

В рамках міжнародного співробітництва народні депутати – члени Комітету та представники секретаріату здійснили 4 робочих візитів за кордон у складі офіційних делегацій та провели робочі зустрічі в Комітеті. Здійснено вивчення міжнародного досвіду про місце та роль коледжів у структурі освіти Америки, законодавче забезпечення їх функціонування, система управління і фінансування коледжів, роль інституцій у нормативно-правовому та методичному забезпеченні закладів освіти.

За четверту сесію VIIІ скликання Верховної Ради України Комітетом опрацьовано 2 473 листів і звернень від колективів навчальних закладів, наукових установ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадян, одну електронну петицію, які було уважно розглянуто та узагальнено для вдосконалення українського законодавства.

Комітет забезпечив прозорість роботи (із залученням громадськості), зокрема при обговоренні питань, пов’язаних із законопроектами. До висвітлення роботи Комітету регулярно залучались представники засобів масової інформації, які брали участь у його засіданнях та засіданнях робочих груп. Комітетом були організовані прямі інтернет-трансляції засідань робочих груп та засідань Комітету. Всі вищезазначені заходи (стенограми, звукозаписи, рішення та протоколи, відео) знайшли відображення на веб-сторінках сайту Верховної Ради України та Комітету з питань науки і освіти, у численних статтях та інтерв’ю у друкованих засобах масової інформації та телепередачах.

 

 

 

Про затвердження плану роботи Комітету на період п’ятої сесії восьмого скликання

___________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період п’ятої сесії восьмого скликання взяти до відома.

 

2. Затвердити план роботи Комітету з питань науки і освіти на період п’ятої сесії восьмого скликання з врахуванням висловлених народними депутатами України пропозицій.

 

3. Контроль за виконанням рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

 

Про проведення парламентських слухань на тему:

Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні

___________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Провести у листопаді 2016 року парламентські слухання на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні”.

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

 

 

 

Про звернення до Президента України П. Порошенка,

Голови Верховної Ради України А. Парубія,

Прем’єр-міністра України В. Гройсмана,

щодо здійснення невідкладних заходів з врегулювання ситуації стосовно

фінансування професійно-технічних навчальних закладів

___________________________________________________________________________

 

До Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти продовжують надходити численні звернення від колективів професійно-технічних навчальних закладів, місцевих органів влади і самоврядування, громадських організацій про відсутність фінансування окремих професійно-технічних навчальних закладів, про загрозу їх закриття та подальше ускладнення ситуації щодо доступності і фінансування здобуття громадянами України професійно-технічної освіти.

Комітет неодноразово звертався до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання кризової ситуації з професійно-технічною освітою, що штучно створена непродуманими діями. Проте, заходи, що передбачені окремими дорученнями Кабінету Міністрів України, системно не вирішують  питання розвитку професійно-технічної освіти.

Враховуючи вищевказане, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Звернутися до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо здійснення невідкладних заходів з врегулювання ситуації стосовно фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Першого заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковського.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                                       О.В. Співаковський

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку