КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

До протоколу № 39

від 12 квітня 2016 року

 

 

Про проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України

щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб,

місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції

(реєстр. № 4350 від 31.03.2016 року),

внесений народними депутатами України Курилом В.С., Гриневич Л.М.,

Рябчиним О.М., Галасюком В.В., Веселовою Н.В.

____________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (реєстр. № 4350 від 31.03.2016 року), внесений народними депутатами України Курилом В.С., Гриневич Л.М., Рябчиним О.М., Галасюком В.В., Веселовою Н.В., прийняти за основу та в цілому як Закон.

 

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М представити позицію Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                        Л.М. Гриневич

 

 

Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”,

забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти,

виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків

__________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Совсун І.Р., а також, враховуючи виступи інших учасників засідання,  Комітет в и р і ш и в:

1.  Інформацію  Першого  заступника  Міністра освіти і науки України Совсун І.Р. про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків взяти до відома.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

2.1. Усунути  усі недоліки функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО),  зазначені  у Рішенні Рахункової палати  від 11 серпня 2015 року №1-5.

2.2. В найкоротший термін  вирішити питання  розроблення програмного забезпечення з обслуговування Єдиної державної електронної бази з питань освіти та передачі його до державної власності.

2.3. Переглянути розмір оплати вищими навчальними закладами за  підтримку  доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, повернувшись до  розцінок  станом на 01 січня 2015 року.

2.4. Вжити заходів для  недопущення  затримки друку і видачі документів про освіту.

2.5. Забезпечити належний контроль за діяльністю ДП “Інфоресурс”, позбавивши його невластивих контрольних і дозвільних функцій держави.

3. Рішення  Комітету з цього питання направити Кабінету Міністрів України.

4. У порядку здійснення контрольних функцій розглянути стан виконання Міністерством освіти і науки України рекомендацій, викладених у пункті 2 Рішення, на черговому засіданні Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                  Л.М. Гриневич


Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України

“Про Державний бюджет України на 2016 рік”

щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів

в комунальну власність” (реєстр. № 4365 від 01.04.2016р.),

внесений народними депутатами України Гриневич Л.М.,

Співаковським О.В., Кириленком І.Г., Поплавським М.М.,

Галасюком В.В., Скрипником О.О.

____________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2016 рік щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність (реєстр. № 4365 від 01.04.2016 року), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Співаковським О.В., Кириленком І.Г., Поплавським М.М., Галасюком В.В., Скрипником О.О., прийняти за основу та в цілому як Закон.

 

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним при розгляді зазначеного проекту закону.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                  Л.М. Гриневич


Про проект Закону України Про внесення змін до Закону України

“Про наукову і науково-технічну діяльність

(щодо уточнення деяких положень)”

(реєстр. № 4349 від 31.03.2016р.), 

внесений народними депутатами України Гриневич Л.М.,

Кириленком І.Г., Співаковським О.О., Скрипником О.О.,

Кремінем Т.Д., Литвином В.М., Поплавським М.М.

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)”, (реєстр. № 4349 від 31.03.2016 р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Кириленком І.Г., Співаковським О.В., Скрипником О.О., Кремінем Т.Д., Литвином В.М., Поплавським М.М., в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)” (реєстр. № 4349 від 31.03.2016р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Кириленком ФІ.Г., Співаковським О.О., Скрипником О.О., Кремінем Т.Д., Литвином В.М., Поплавським М.М., за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому. 

 

2. Визначити доповідачем та співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного законопроекту Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                   Л.М. Гриневич


Про затвердження Плану заходів, складу робочої групи

та проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України

Про забезпечення проведення 1 червня  2016 року парламентських слухань на тему:

Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України:

проблеми та шляхи вирішення

________________________________________________________

 

На реалізацію Постанови Верховної Ради України від 30.03.2016р. № 1055-VIIIПро проведення парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Затвердити План заходів із підготовки та проведення 1 червня 2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення (додаток 1).

 

2. Затвердити склад робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань (додаток 2).

 

3. Затвердити проект Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про забезпечення проведення 1 червня  2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення (додаток 3).

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                   Л.М. Гриневич


 

Додаток 2

Проект

 

Список робочої групи

з підготовки парламентських слухань на тему:

«Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення»

(1 червня 2016 року)

 

          ГРИНЕВИЧ

    Лілія Михайлівна                         -    Голова робочої групи - голова Комітету з питань науки і освіти

          СПІВАКОВСЬКИЙ

Олександр Володимирович          - Заступник голови робочої групи - Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти

          КИРИЛЕНКО

Іван Григорович                            - Заступник голови Комітету з питань науки і освіти, голова підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності 

          СКРИПНИК

Олексій Олексійович                     - Заступник голови Комітету з питань науки і освіти

          КРЕМІНЬ

Тарас Дмитрович                          - Член Комітету з питань науки  і освіти, голова підкомітету з питань освіти

          ЛИТВИН

Володимир Михайлович                 -    Член Комітету з питань науки і освіти

          ПОПЛАВСЬКИЙ

Михайло Михайлович                     -    Член Комітету з питань науки і освіти

          ЧИЖЕВСЬКИЙ

Борис Григорович                         - Завідувач секретаріату Комітету з питань науки і освіти

          КОЗІЄВСЬКА

Олена Іванівна                               - Заступник завідувача секретаріату Комітету з питань науки і освіти

          ЛУЦЬКА

Алла Володимирівна                     - Секретар робочої групи – головний консультант секретаріату Комітету з питань науки і освіти

          АВРАМЕНКО

Ольга Олексіївна                           - Голова ради директорів м. Києва, директор Державного професійно-технічного навчального закладу «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва м. Києва» 

          БАБІЙ

Ольга Андріївна                            - Депутат Київської обласної ради, голова комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради

          БАЧИНСЬКИЙ

Валерій Григорович                   - заступник директора Департаменту Вінницької облдержадміністрації начальник управління професійної освіти, інноватики та науки

          ГОЛОВІНОВ

Василь Петрович                           - Президент Всеукраїнської асоціації педагогічних працівників професійно-технічної освіти

          ГОНЧАРЕНКО

Алла Іванівна                                 - Директор Центру професійної освіти, інформаційних технологій, поліграфії та дизайну м.Києва 

          ГРІНЕНКО

Віктор Володимирович                 - Директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Чернігівській області 

          демура
   
Антон Львович                                    - Заступник директора департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

            ДМИТРИЧЕНКО

Микола Федорович                       - Ректор Національного транспортного університету

          ДОМІНСЬКИЙ

Олег Станіславович                       - Голова ради директорів ВНЗ І-ІІ р.а. Вінницької області, директор Вінницького технічного коледжу

          КАЛУШКА

Володимир Павлович                    - Голова ради директорів ВНЗ І-ІІ р.а. Тернопільської області, директор Технічного коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя

          КАРБИШЕВА

Вікторія Оттівна                            - Заступник директора департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України

          КАРПЕНКО

Євген Анатолійович                      - Завідувач сектору доуніверситетської освіти департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України

          КОВАЛЕНКО

Сергій Петрович                            - Начальник відділу  взаємодії  з  соціальними  партнерами  та  виробництвом департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України

          КОВТУНЕЦЬ

Володимир Віталійович                - Народний депутат України ІІ скликання, Заступник директора Інституту вищої освіти НАПН України,  експерт «Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні», кандидат фізико-математичних наук, доцент

          КОЛИШКО

Родіон Анатолійович                    - Директор департаменту розвитку трудового потенціалу Федерації роботодавців України

          КОРЖЕВСЬКИЙ

Петро Миколайович                          - заступник начальника управління – начальник відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації

          КУЧИНСЬКИЙ

Микола Сигізмундович                     - Заступник начальника Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) – начальник відділу професійно-технічної освіти

          МЕЛЬНИК

Сергій Вікторович                         - Директор Державної установи «Науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин» Міністерства соціальної політики України, кандидат економічних наук

          МІРОШНИЧЕНКО

Катерина Борисівна                           - Віце-президент Всеукраїнської асоціації педагогічних працівників професійно-технічної освіти, директор  навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у м. Києві

          НЕДАШКІВСЬКИЙ

Руслан Михайлович                       - Віце-президент Всеукраїнської асоціації педагогічних працівників професійно-технічної освіти, директор Катюжанського вищого професiйного училища

          НИЧКАЛО

Нелля Григорівна                        - Академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН, академік, доктор педагогічних наук

          ПОХРЕСНИК

Анатолій Костянтинович                  - Голова Спілки голів рад директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації України, директор Київського технікуму електронних приладів

          РАДКЕВИЧ

Валентина Олександрівна             - Директор Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України, член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України

          СТЕЦЮК

Андрiй Олексiйович                          - Державний професiйно-технiчний навчальний заклад «Козятинське мiжрегiональне вище професiйне училище залiзничного транспорту»

          СУПРУН

В’ячеслав Васильович                   - Директор департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України

          ТРУХАНОВ

Георгій Федорович                       - Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

          УСАТЕНКО

Галина Олегівна                            - Голова громадської ради при Міністерстві освіти і науки України, кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії української літератури і шевченкознавства Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

          ХОБЗЕЙ

Павло Кузьмович                            -    Заступник Міністра освіти і науки України

          ХРИСТІЙ 

Юрій Григорович                          - Депутат Сумської обласної ради, заступник голови комісії з питань освіти Сумської обласної ради, директор Білопільського вищого професійного училища

          ШАРОВ

Олег Ігорович                                - Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України

          ШУЛЬГА

Наталія Дмитрівна                           - Голова Ради  Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників ВНЗ І-ІІ рівня акредитації», директор державного вищого навчального закладу «Київський транспортно-економічний коледж» Національного технічного університету

          ШУМСЬКА

Любов Петрівна                       -         Заступник директора з навчальної роботи Полтавського коледжу нафти і газу

                                                            Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка


Додаток 3

Проект

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

Голови Верховної Ради України

 

м. Київ                                          № ____________” _____________  2016 р.

 

Про забезпечення проведення 1 червня  2016 року парламентських слухань на тему: Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення

 

На виконання Постанови Верховної Ради України від 30 березня 2016 року    1055 -VІІІ “Про  проведення  парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення ”:

1. Провести 1 червня 2016 року о 15 годині в сесійній залі Верховної Ради України парламентські слухання на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення ”.

2. Затвердити склад робочої групи і план заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення (додатки 1, 2).

3. Апарату Верховної Ради України здійснити матеріально-технічне забезпечення парламентських слухань і фінансування відповідних витрат.

4. Інформаційному управлінню Верховної Ради України оприлюднити в газеті “Голос України та інформаційних агентствах України повідомлення про проведення парламентських слухань, а також організувати висвітлення результатів слухань у засобах масової інформації.

5. Дирекції телерадіопрограм Верховної Ради України забезпечити в установленому порядку висвітлення парламентських слухань Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України.

5. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України разом з Видавництвом Верховної Ради України до 30 грудня 2016 року забезпечити виготовлення підготовленого до друку видання матеріалів парламентських слухань тиражем у 500 примірників.

             

             Голова

      Верховної Ради

             України                                                                                                                                                                В. ГРОЙСМАН

 


Додаток 1

     «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                                  Рішенням Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 від 12 квітня 2016 року протокол №  ______

 

П Л А Н

заходів із підготовки та проведення 1 червня 2016 року парламентських слухань на тему:

«Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України:

проблеми та шляхи вирішення»

 

 

п/п

 

Основні заходи, напрями роботи

Термін та

відповідальні

за виконання

Відмітка

про

виконання

1.

Підготувати проект Плану заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

до 4 квітня 2016 р.

Гриневич Л.М.

Співаковський О.В.

Кремінь Т.Д.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

Вик.

2.

Затвердити План заходів з підготовки та проведення парламентських слухань на засіданні Комітету.

 

12 квітня  2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

 

3.

Підготувати та направити на адресу Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, інших центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних, міських рад, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, галузевих академій наук, Всеукраїнської асоціації професійно-технічної освіти, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівні акредитації», ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, провідних вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. і професійно-технічних навчальних закладів України листи щодо надання інформаційно-аналітичних матеріалів та пропозицій з обговорюваного питання. 

 

до 18 квітня 2016 р.

Гриневич Л.М.

Співаковський О.В.

Кремінь Т.Д.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Тіран С.В.

 

4.

Організувати роботу робочої групі для вивчення питань щодо  реформування системи професійної освіти в Україні (стан і шляхи поліпшення; законодавче, нормативно-правове забезпечення здійснення державної політики в сфері професійної освіти тощо).

до 10 травня

2016 р.

Гриневич Л.М.

Співаковський О.В.

Кремінь Т.Д.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

5.

Підготувати:

1)    прес-реліз щодо проведення парламентських слухань та розмістити його на веб-сайті Комітету;

 

 

2)    роздаткові матеріали учасникам парламентських слухань; 

 

 

 

 

 

3)    список учасників парламентських слухань та подати його до комендатури охорони;

 

 

 

4) попередній список виступаючих;

 

 

 

 

 

 

5)    проект вступного та заключного слова головуючого під час відкриття парламентських слухань;

 

 

     

    6) тези виступу Голови Комітету на парламентських слуханнях.

 

15 травня 2016 р.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Малигіна І.В.

до 25 травня

2016 р.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Гарбуза С.А.

до 25 травня

2016 р.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

до 13 травня

2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

до 20 травня

2016 р.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

до 20 травня

2016 р.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

6.

Забезпечити:

1)    організований і своєчасний пропуск учасників парламентських слухань до приміщення Верховної Ради України;

 

 

 

 

2)    реєстрацію учасників;

 

 

 

3)    оформлення документів про відрядження учасників;

 

 

4)    підготовку та розміщення анонс-повідомлень у засобах масової інформації щодо проведення парламентських слухань, запрошення представників відповідних засобів масової інформації для участі у парламентських слуханнях.

 

1 червня 2016 р.

Луцька А.В.

Красняков Є.В.

Нестеренко Л.С.

 

 

1 червня 2016 р.

Луцька А.В.

Гарбуза С.А.

 

1 червня 2016 р.

Тіран С.В.

 

до 13 травня

 2016 р.

Луцька А.В.

Малигіна І.В.

 

7.

Підготувати інформаційні, аналітичні, довідкові матеріали про напрямки реформування системи професійної освіти України  (стан, проблеми та шляхи їх вирішення). 

до 23 травня

2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Робоча група

 

8.

Підготувати проект Рекомендацій парламентських слухань.

до 25 травня

2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Робоча група

 

10.

Провести парламентські слухання на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

1 червня  2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

11.

Підготувати за результатами парламентських слухань прес-реліз та розмістити його у засобах масової інформації. 

червень 2016 р.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Малигіна І.В.

 

12.

Підвести підсумки організації та проведення парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення». Доопрацювати проект рекомендацій з урахуванням зауважень і пропозицій, розглянути його на засіданні Комітету з питань науки і освіти.

червень 2016 р.

Гриневич Л.М.

Співаковський О.В.

Кремінь Т.Д.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

Робоча група

 

13.

Узагальнити матеріали парламентських слухань. Підготувати до видання парламентським видавництвом Верховної Ради України матеріалів парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

до 30 жовтня

 2016 р.

Гриневич Л.М.

Чижевський Б.Г.

Козієвська О.І.

Луцька А.В.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                  Гриневич Л.М.

 

 

Вик. Луцька А.В. 255 33 27


 

Про проект Закону УкраїниПро внесення змін

до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження

та охорони авторського права та суміжних прав

(реєстр. № 4144 від 24.02.2016р.)

___________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, в и р і ш и в:

 

1. Відповідно до статті 93 Закону України про Регламент Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, включити до порядку денного 4 сесії VIII скликання.

2. Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України і проект Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р.), внесений народними депутатами України В.Пташник, П.Костенко та ін. розглянути разом на одному засіданні Комітету, які за своєю суттю є альтернативними.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                   Л.М. Гриневич

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку