КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

До протоколу № 36

від 16 березня 2016 року

 

Законодавче забезпечення розвитку вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації в контексті підготовки

нової редакції Закону України “Про освіту”

____________________________________________________________________

 

До Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти надійшло звернення від Спілки обласних рад директорів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації України та Всеукраїнської громадської організації “Асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації” та доданими списками осіб з більше 200 тисячами підписів. Звернення стосується створення окремої сфери освіти – “вища професійна освіта” та її законодавчого унормування, в тому числі, спеціальним Законом.

Заслухавши та обговоривши інформацію Міністерства освіти і науки України про законодавче забезпечення розвитку вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації в контексті підготовки проекту нової редакції  Закону України “Про освіту” Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України про законодавче забезпечення розвитку вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації в контексті підготовки проекту нової редакції  Закону України “Про освіту” прийняти до відома.

 

2. Схвалити пропозиції робочої групи до проекту нової редакції Закону України “Про освіту” щодо визначення місця і особливостей функціонування та розвитку закладів освіти, що зараз мають статус вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, у редакції, що додається, з урахуванням пропозицій щодо зміни назви рівнів професійної освіти замість “професійної освіти базового рівня” на “базову професійну освіту”, а замість “професійної освіти вищого рівня” на “вищу професійну освіту”.

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                       Л.М. Гриневич


 

 

Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти,

 виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків 

________________________________________________________________

 

 

Заслухавши інформацію  Міністра освіти і науки України Квіта С.М, а також, враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Інформацію Міністра освіти і науки України Квіта С.М. про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків взяти до відома.

 

2. Питання про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків розглянути на наступному засіданні Комітету.

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                         Л.М. Гриневич


 

Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України

“Про авторське право і суміжні права” щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах

(реєстр. № 3586 від 07.12.2015р.),

внесений народним депутатом України Княжицьким М.Л.

_______________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, заслухавши інформацію про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про авторське право і суміжні права” щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах (реєстр. № 3586 від 07.12.2015 р.), в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про авторське право і суміжні права” щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах (реєстр. № 3586 від 07.12.2015 р.) за результатами розгляду в першому читанні з урахуванням пропозицій Комітету з питань науки і освіти прийняти за основу та в цілому.

 

2. Визначити співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного законопроекту Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                         Л.М. Гриневич

 


 

Проект Закону України “Про внесення змін до статті 11 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”

(щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки

за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку)” (реєстр. № 2210а від 01.07.2015р.),

внесений народними депутатами України Богомолець О.В.,

Гриневич Л.М., Корчинською О.А., Ляшком О.В., Пашинським С.В.

____________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до статті 11 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку)” (реєстр. № 2210а від 01.07.2015 р.), внесений народними депутатами України Богомолець О.В., Гриневич Л.М., Корчинською О.А., Ляшком О.В., Пашинським С.В., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до статті 11 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку)” (реєстр. № 2210а від 01.07.2015 р.),    внесений    народними    депутатами    України   Богомолець О.В., Гриневич Л.М., Корчинською О.А., Ляшком О.В., Пашинським С.В., прийняти за основу.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з  питань національної безпеки і оборони.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                       Л.М. Гриневич


Проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про культуру” (щодо просвітництва)”

(реєстр. № 2857 від 15.05.2015р.), внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р.

_______________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про культуру” (щодо просвітництва)” (реєстр. № 2857 від 15.05.2015 р.), внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини третьої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про культуру” (щодо просвітництва)” (реєстр. № 2857 від 15.05.2015 р.), внесений народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., повернути  суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                       Л.М. Гриневич


Про інформацію щодо внесення змін до Закону України

“Про наукову і науково-технічну діяльність”

___________________________________________________________

 

 

Заслухавши інформацію щодо внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Інформацію щодо внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” взяти до відома.

2. Доручити підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності (народний депутат України Кириленко І.Г.) опрацювати пропозиції Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” з врахуванням  висловлених пропозицій народних депутатів України – членів Комітету, зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України (довідка до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” від 07.12.2015 року) та підготувати узагальнені законодавчі пропозиції для їх подання до Верховної Ради України.

3. Контроль за реалізацією цього рішення покласти на Голову Комітету Гриневич Л.М.

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                         Л.М. Гриневич


 

Про звернення Комітету до Кабінету Міністрів України,

Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо забезпечення подальшого функціонування

комунального закладу освіти “Дніпропетровський обласний медичний ліцей-інтернат “Дніпро”

_________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М. щодо ситуації, яка загрожує подальшому функціонуванню зазначеного навчального закладу, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, Фонду державного майна України з проханням невідкладного розгляду зазначеного питання та ухвалення відповідних рішень, спрямованих на збереження навчального закладу, забезпечення конституційних прав громадян на освіту.

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на підкомітет з питань освіти (Кремінь Т.Д.).

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                          Л.М. Гриневич

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку