КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

                                                                                                        До протоколу № 9

                                                                                                 від 08 квітня 2015 року

 

 

Про освітні потреби різних категорій громадян у зв’язку

з проведенням антитерористичної операції

______________________________________________________________

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М., заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б., директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Цимбал І.І. Комітет відзначає, що складна суспільно-політична ситуація та продовження збройного конфлікту на території проведення антитерористичної операції щодня породжують нові виклики для осіб, які здобувають освіту, їх батьків та освітян.

Міністерство освіти і науки України спільно з місцевими органами управління освітою вживає заходів для забезпечення належних умов навчання та виховання дітей, які виїхали до інших населених пунктів України з окупованих територій, районів проведення антитерористичної операції, та сприяння батькам у влаштування дітей до навчальних закладів за місцем тимчасового перебування.

На цей час до дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів України зараховано 27, 4 тис. дітей із Луганської області, з них – 7,1 тис. дітей в межах області; 49,1 тис. дітей із Донецької області, з них – 13,2 тис. дітей до навчальних закладів в межах області та 3,0 тис. із Автономної Республіки Крим і м. Севастополя.

Для всіх випускників з Донецької та Луганської областей (як тих, які проживають на контрольованих українською владою територіях, так і тих, які проживають в зоні АТО чи виїхали до інших регіонів), а також для випускників із Автономної Республіки Крим та м. Севастополя створені умови для завершення навчального року у формі екстернату, проходження ДПА, отримання шкільних атестатів, реєстрації та проходження ЗНО й вступу до вищих навчальних закладів України.


Зарахування осіб на екстернат здійснюється до кінця навчального року за їх особистою заявою або за заявою батьків чи осіб, які їх замінюють. Окрім заяви на ім’я керівника навчального закладу, екстерни подають документ про наявний рівень освіти. У разі відсутності документа про наявний рівень освіти навчальний заклад, де організовано екстернат, самостійно визначає освітній рівень екстерна.

Міністерством освіти і науки України оприлюднено перелік опорних шкіл для проходження державної підсумкової атестації у формі екстернату та отримання атестата учнями із зони АТО та Криму. Учні, які мають бажання отримати документ про освіту державного зразка, можуть подавати заяви на навчання до будь-якої з цих шкіл. Такі школи є у кожній області, будь-якому місті чи районі. Жодній дитині, яка бажає отримати документ про освіту державного зразка, не може бути відмовлено у зарахуванні її на екстернат.

Станом на 01.02.2015 року мережа дошкільних навчальних закладів Луганської області, які знаходяться на контрольованою державою територією  складає 231 заклад, з яких 229 – комунальної форми власності, 2 – приватної. У зв’язку з проведенням антитерористичної операції на території області фактично функціонує 116 дитячих садків, в яких виховується 16 105 дітей, з них 921 дітей-переселенців. Відсоток охоплення дошкільними навчальними закладами складає 89,7%. Черга на влаштування дітей в дошкільні навчальні заклади складає 1 785 дітей.

В системі загальної середньої освіти Луганської області (контрольована Україною територія) працює 315 загальноосвітніх навчальних закладів, в них навчається 58,3 тисяч учнів, з них 3 882 учнів-переселенців. В загальноосвітніх навчальних закладах навчається 3,5 тисячі випускників 11-го класу. За екстернатною формою навчання у 9-у класі 110 учнів, в 11-у класі – 254 випускника. Для проходження зовнішнього незалежного оцінювання зареєстровано 5 897 випускників.

Останнім часом, завдячуючи оперативним діям Міністерства освіти і науки, Українського центру оцінювання якості освіти, за сприяння громадських організацій створені умови для завершення навчального року у формі екстернату, проходження державної підсумкової атестації, отримання шкільних атестатів, реєстрації та проходження зовнішнього незалежного оцінювання й вступу до вищих навчальних закладів.

Станом на 01.02.2015 року та території підконтрольній українській владі функціонує 10 шкіл-інтернатів. З вересня 2014 року 398 дітей навчались в  закладах Одеської області. У січні 2015 року до закладів інтернатного типу Луганської області було повернуто 132 вихованця. Зараз в Одеській області перебуває 266 дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування. До того ж 369 дітей із Луганської та Донецької областей влаштовані до інтернатних закладів Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Черкаської областей.

Три заклади обласної комунальної власності переміщено на підконтрольну територію українській владі: Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді, Луганський обласний інститут післядипломної освіти, Луганський обласний військовий ліцей “Кадетський корпус імені Молодої гвардії”.

Станом на початок 2015 року в Луганській області функціонує 28 професійно-технічних та 24 вищих навчальних закладів, 12 вищих навчальних закладів у вересні – листопаді 2014 року переведені на територію підконтрольну українській владі.

Народними депутатами України ініційовано ухвалення низки законопроектів щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей в частині надання державної цільової підтримки  з метою здобуття ними  професійно-технічної та вищої освіти, зокрема повна або часткова оплата навчання, безкоштовне надання підручників, стипендіальне забезпечення, безкоштовне забезпечення проживання в гуртожитках або інше.

Міністерство освіти і науки України, як державний орган, основним завданням якого є забезпечення формування та реалізація державної політики у сферах освіти і науки, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, органи управління освітою Луганської області з відповідальністю ставляться до оперативного вирішення освітніх потреб громадян в зоні проведення антитерористичної операції.

Разом з тим, зважаючи на важку ситуацію, що склалася на Сході України, Комітет звертає увагу на необхідність вирішення наступних проблем: будівництва та відновлення закладів освіти, їх матеріально-технічної бази, забезпечення безперебійного підвезення дітей та педагогічних працівників до місць навчання та роботи, організація харчування і стан здоров’я дітей, закріплення на законодавчому рівні суттєвих соціально-економічних пільг та підвищення заробітної плати для педагогічних та науково-педагогічних працівників, що працюють в зоні проведення антитерористичної операції, перегляд нормативно-правових документів щодо спрощення системи звітності, отримання документів про освіту, процедури ліцензування та акредитації закладів освіти, які виведені з тимчасово окупованої території України або знаходяться у прифронтовій зоні, поліпшення роботи щодо психологічної і соціальної реабілітації дітей із зони проведення антитерористичної операції, завершення роботи щодо врегулювання проблем, пов’язаних зі складанням державної підсумкової атестації і зовнішнього незалежного оцінювання випускниками загальноосвітніх навчальних закладів із зони антитерористичної операції, посилення державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти  тощо.

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1 Інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти  Гриневич Л.М.,  заступника  Міністра  освіти  і  науки України Полянського П.Б., директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Цимбал І.І. про освітні потреби різних категорій громадян у зв’язку з проведенням антитерористичної операції взяти до відома.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України:

прискорити розгляд проектів нормативно правових актів щодо функціонування системи освіти, зокрема таких законопроектів:

№ 1175-1 від 03.12.2014 р. про внесення змін до статті 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання, (автори: Гриневич Л.М., Богомолець О.В.);

№ 1850-1 від 27.01.2015 р. про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку, (автори: Гриневич Л.М.,Фролов М.О.., Кришин О.Ю.);

№ 1301 від 06.02.2015 р. про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про освіту” щодо встановлення надбавки до заробітної плати педагогічних працівників (автори: Головко М.Й., Іллєнко А.Ю.,  Бублик Ю.В.,  Марченко О.О., Осуховський О.І., Левченко Ю.В.);

№ 1447 від 11.12.2014 р. про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (автори:                  Унгурян П.Й., Гриневич Л.М., Єленський В.Є.);

  № 1223 від 03.12.2014 р. про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів державного фонду регіонального розвитку на виконання будівництва, реконструкції, капітального ремонту загальноосвітніх шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів позашкільної освіти, спортивних майданчиків), (автор: Гриневич Л.М.);

№ 1326 від 09.12.2014 р. про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення застосування податкового законодавства у сфері освіти, (автор: Гриневич Л.М.);

№ 1327 від 09.12.2014 р. про внесення змін до Закону України “Про оренду державного і комунального майна” (щодо особливостей орендних відносин дошкільних  навчальних  закладів), (автори: Гриневич Л.М., Фаєрмарк С.О., Іонова М.М., Пташник В.Ю., Галасюк В.В., Рябчин О.М., Кадикало М.О.);                    

№ 1834 від 5.02.2015 р.  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів безкоштовним харчуванням, (автор: Левченко Ю.В.);

№ 1865 від 05.02.2015 р. проекту Закону України “Про внесення змін до Закону  України “Про загальнообов’язкове державне страхування” (щодо забезпечення фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій)” (автор: Лапін І.О.);

№ 2056 від о6.02.2015 р. про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України щодо збереження методичних кабінетів,    (автори: н/д Герега О.В., Шинькович А.В.);

№ 2079 від 09.02.2015 р. про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду, (автори: Пашинський С.В., Вінник І.Ю., Гриневич Л.М.);                                                                                                                                   

№ 2105 від 11.02.2015 р. про внесення змін до законів України “Про охорону дитинства” та “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття  освіти  (автори: Гриневич Л.М., Фаєрмарк С.О., Кириленко І.Г., Кадикало М.О.);

№ 2196 від 23.02.2015 р. про внесення змін до законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо освітніх гарантій для докторантів денної форми навчання, (автори: Гриневич Л.М., Богомолець О.В.);

№ 2276 від 02.03.2015 р. про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності) (автори: Ляшко О.В., Галасюк В.В., Гриневич Л.М., Продан О.П., Кірш О.В., Кривенко В.М., Парасюк В.З., Домбровський О.Г.,  Заболотний Г.М., Курячий М.П.);

№ 2481 від 27.03.2015 р. про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переселених осіб” (щодо отримання комунальних послуг) (автори: Геращенко І.В., Гриневич Л.М., Кондратюк О.К., Іонова М.М., Войцеховська С.М., Луценко І.С.). 

3. Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти:

3.1. залучати до розробки законодавчих актів про освіту представників закладів освіти, науковців, представників освітянських громадських організацій, які представляють регіони, де здійснюється антитерористична операція;

3.2. включити до плану роботи Комітету питання щодо функціонування вищих та позашкільних навчальних закладів, які переміщено з зони проведення антитерористичної операції на підконтрольну територію українській владі;

3.3. ініціювати внесення змін до законів України “Про здійснення державних закупівель”, “Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарчої діяльності”, зокрема щодо збільшення вартості закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) зі 100 до 200 тисяч гривень;

3.4. звернутися до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства  внутрішніх справ України, Державної фінансової інспекції, інших контролюючих органів про недоцільність проведення перевірок загальноосвітніх навчальних закладів в частині здійснення ними екстернатної форми навчання та організації і проведення дистанційної форми навчання вищими навчальними закладами;

3.5. підготовити та направити на адресу Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України звернення про недоцільність використання приміщень навчальних закладів в зоні проведення антитерористичної операції для розміщення військових підрозділів. 

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України

4.1. розглянути питання щодо розроблення Держаної цільової програми фінансування будівництва та відновлення закладів освіти, їх матеріально-технічної бази, які постраждали внаслідок бойових дій або були вимушені евакуюватися на території, підконтрольній українській владі;

4.2. вивчити питання щодо можливого розроблення та затвердження Державної цільової програми з будівництва житла для науково-педагогічних, педагогічних працівників та співробітників, гуртожитків для студентів та учнів, вихованців закладів освіти, які виведені з тимчасово окупованої території України;

4.3. проаналізувати хід виконання Державної програми “Шкільний автобус”, розглянути питання щодо пріоритетного виділення автобусів для територій, які опинилися в зоні проведення антитерористичної операції. Передбачити в Державному бюджеті на 2016 рік збільшення коштів на фінансування Державної програми “Шкільний автобус”;

4.4. прискорити роботу щодо створення єдиної бази даних внутрішньо переселених осіб, зокрема  дітей з зони проведення антитерористичної операції, які закінчують основну та старшу загальноосвітню школу;

4.5. вивчити питання щодо можливого розроблення та затвердження Державних цільових програм  комп’ютеризації та “Позашкільний автобус” для позашкільних навчальних закладів;

4.6. вивчити питання щодо гарантованого державного фінансування позашкільної освіти з освітньої субвенції (“фінансування з першого кошика”);

4.7. внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 784 від 27.08.2010 року “Про затвердження Порядку працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводилась за державним замовленням” в частині призупинення норм та положень зазначеної постанови щодо обов’язкового працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, виплати їм заробітної плати під час проходження виробничої практики, збільшити кількість випускників  професійно-технічних навчальних закладів  із зони проведення антитерористичної операції, які б мали право зареєструватися в регіональному центрі зайнятості;

4.8. внести зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373 “Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування” та від 30 вересня 2009 року № 1073 “Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек” в частині відновлення встановлених раніше надбавок до посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно педагогічним працівникам та працівникам державних та комунальних бібліотек;

4.9. підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо спрощення тендерних процедур закупівлі товарів для здійснення харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, будівництва, ремонту та поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти, розташованих в зоні проведення антитерористичної операції;

4.10. до 15 квітня 2015 року завершити роботу щодо врегулювання питань здачі державної підсумкової атестації і зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти випускниками загальноосвітніх навчальних закладів із зони проведення антитерористичної операції;

4.11. розглянути питання щодо вдосконалення механізму використання освітньої субвенції районами та містами Донецької та Луганської областей, зокрема порядку використання освітньої субвенції, її корегування та збільшення (пропозиції щодо перерозподілу коштів освітньої субвенції додаються);

4.12. вивчити питання щодо доцільності ухвалення рішення про впровадження мораторію на здійснення перевірок загальноосвітніх, вищих навчальних закладів, розташованих в зоні проведення антитерористичної операції в частині здійснення ними екстернатної та дистанційної форми навчання. 

5. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України

5.1. розробити механізм видачі дублікатів документів про освіту для випускників навчальних закладів попередніх років у разі коли громадяни не мають відповідної довідки з навчального закладу, а  навчальний заклад на цей час знаходиться на тимчасово окупованій території;

5.2. вирішити питання щодо отримання документів про освіту державного зразка випускниками навчальних закладів 2014 року, які були замовлені ще на початку проведення антитерористичної операції, але на цей час знаходяться на тимчасово окупованій території;

5.3. розглянути питання щодо переводу до наступних класів учнів, які не навчалися протягом відповідного часу та не мають річного оцінювання;

5.4. вирішити питання щодо відрахування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Луганської та Донецької областей, які у зв’язку з проведенням антитерористичної операції покинули навчальні заклади і не надали (протягом навчального року) до них довідку про навчання в іншому навчальному закладі (на території України або іншої держави);

5.5. розглянути питання щодо подовження терміну дії ліцензії для закладів освіти, які розташовуються в зоні проведення антитерористичної операції або виведені з тимчасово окупованої території і знаходяться у прифронтовій зоні;

5.6. вивчити питання щодо оптимізації мережі професійно-технічних та вищих навчальних закладів шляхом створення регіональних центрів професійно-технічної освіти та об’єднання вищих навчальних закладів у єдиний освітній округ з центром у найбільш потужному з них.

 

 

Голова Комітету                                                    Л.М. Гриневич

 


Про проект Закону про внесення змін до Закону України

“Про наукову і науково-технічну діяльність”

(щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни)

(реєстр. № 2528 від 02.04.2015р.), внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Курилом В.С., Гриневич Л.М.,

Кремінем Т.Д., Вовком В.І., Кривенком В.М.

___________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України  “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни) (реєстр. № 2528 від 02.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком  В.В., Курилом В.С., Гриневич Л.М., Кремінем Т.Д., Вовком В.І., Кривенком В.М., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект  Закону України  “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни) (реєстр. № 2528 від 02.04.2015 р.), внесений народними депутатами   України    Ляшком О.В.,   Галасюком В.В.,   Курилом В.С.,   Гриневич Л.М., Кремінем Т.Д.,  Вовком В.І., Кривенком В.М., прийняти за основу та в цілому

 

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Голову Комітету Л.Гриневич. 

 

 

Голова Комітету                                                                 Л.М. Гриневич


 

 

Про проект Закону України про внесення змін до Прикінцевих положень

Закону України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України”

щодо збереження методичних кабінетів

(реєстр. № 2056 від 06.02.2015р.),

внесений народними депутатами України Герегою О.В., Шиньковичем А.В.

______________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України  з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону України про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” щодо збереження методичних кабінетів (реєстр. № 2056 від 06.02.2015 року), внесений народними депутатами України Герегою О.В.,  Шиньковичем А.В. за результатами розгляду у першому читанні  прийняти за основу.

 

2. Рішення та пропозиції Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, визначеного головним  при розгляді зазначеного проекту закону.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич

 


Про проект Постанови про відзначення у 2015 році пам’ятних дат у вищих навчальних закладах України

(реєстр. № 2457 від 23.03.2015р.),

внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Княжицьким М.Л.

_______________________________________________________________________

 

 

Розглянувши проект Постанови про відзначення у 2015 році пам’ятних дат у вищих навчальних закладах України (реєстр. № 2457 від 23.03.2015 р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Княжицьким М.Л., Комітет з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про відзначення у 2015 році пам’ятних дат у вищих навчальних закладах України (реєстр. № 2457 від 23.03.2015 р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Княжицьким М.Л.,  прийняти за основу з пропозицією Комітету виключити з проекту Постанови святкування 130-річчя та 140-річчя з часу заснування вищих навчальних закладів України.  

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки цього проекту Постанови.

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич


 

Про проект Постанови про відзначення 130-річчя від часу заснування Національного технічного університету

“Харківський політехнічний інститут” (вересень 2015 року)

(реєстр. № 1792 від 19.01.2015р.),

внесений народним депутатом України Курилом В.С.

_________________________________________________________________

 

 

Розглянувши проект Постанови про відзначення 130-річчя від часу заснування Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” (вересень 2015 року) (реєстр. 1792 від 19.01.2015 р), внесений народним депутатом України Курилом В.С.,  Комітет  з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про відзначення 130-річчя від часу заснування Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” (вересень 2015 року) (реєстр. 1792 від 19.01.2015 р.), внесений народним депутатом України Курилом В.С., відхилити. 

 

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки цього проекту Постанови.

 

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич


 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до окремих законів України (щодо поновлення безкоштовного проїзду пенсіонерам, учасникам війни, інвалідам та іншим категоріям громадян)

(реєстр. № 1872 від 28.01.2015р.),

внесений народним депутатом України Міщенком С.Г.

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України  з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до окремих законів України (щодо поновлення безкоштовного проїзду пенсіонерам, учасникам війни, інвалідам та іншим категоріям громадян) (реєстр. № 1872 від 28.01.2015 року), внесений народним депутатом України Міщенком С.Г., прийняти за основу.

 

2. Рішення Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, визначеного головним при розгляді зазначеного проекту закону.

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич


Про проект Закону України про внесення змін до додатка № 3

до Закону України

“Про Державний бюджет України на 2015 рік”

(щодо організації наукових досліджень Національної академії аграрних наук)

(реєстр. № 1810 від 21.01.2015р.),

внесений народними депутатами України  Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г.

__________________________________________________________________

 

          Розглянувши проект Закону України про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” (щодо організації наукових досліджень Національної академії аграрних наук) (реєстр. № 1810 від 21.01.2015 р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г.,  Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і- ш и в:

 

1. Підтримати  проект Закону України  про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік”   (щодо організації наукових досліджень Національної академії аграрних наук) (реєстр. № 1810 від 21.01.2015 р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., і рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу.  

 

2. Співдоповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника Голови Комітету І.Кириленка.    

 

          3. Про прийняте рішення поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань бюджету.

 

Голова Комітету                                                                 Л.М. Гриневич

 

 


 

 

Про проект Постанови про відзначення 160-річчя з дня народження

Івана Осипова (серпень 2015 року)

(реєстр. № 1791 від 19.01.2015р.),

внесений народним депутатом України Курилом В.С.

_________________________________________________________________

 

          Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення 160-річчя з дня народження Івана Осипова    (реєстр. № 1719),   внесений народним депутатом України Курилом В.С., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

          1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення 160-річчя з дня народження Івана Осипова (реєстр. № 1719 від 19.01.2015 р.), внесений народним депутатом  України  Курилом В.С., прийняти за основу та в цілому.

 

          2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич

 

 


Про проект Постанови про відзначення 55-річчя першого польоту людини

в космос (реєстр. № 2401 від 18.03.2015р.),

внесений народними депутатами України Писаренком В.В., Хомутинніком В.Ю., Денисенком А.П., Мисиком В.Ю., Святашем Д.В., Фельдманом О.Б.

______________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України про відзначення 55-річчя першого польоту людини в космос  (реєстр. № 2401 від 18.03.2015 р.), внесений народними депутатами  України  Писаренком В.В., Хомутинніком В.Ю., Денисенком А.П., Мисиком В.Ю., Святашем Д.В., Фельдманом О.Б., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

          1. З метою підготовки та внесення змін до представленого проекту Постанови щодо відзначення безпосередньої участі України у підготовці та здійсненні першого польоту людини в космос рекомендувати Верховній Раді України  проект Постанови Верховної Ради України про відзначення 55-річчя першого польоту людини в космос (реєстр. № 2401 від 18.03.2015 р.), внесений народними депутатами  України  Писаренком В.В., Хомутинніком В.Ю., Денисенком А.П., Мисиком В.Ю., Святашем Д.В., Фельдманом О.Б., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

 

 

Голова Комітету                                                   Л.М. Гриневич

 


 

Про переведення Козієвської О.І. з посади головного консультанта

на вакантну посаду заступника завідувача секретаріату

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

___________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

 

1.  Порушити клопотання перед Головою Верховної Ради України про переведення Козієвської Олени Іванівни з посади головного консультанта на вакантну посаду заступника завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Встановити Козієвській О.І. посадовий оклад, надбавки, доплати відповідно до штатного розпису.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету Гриневич Л.М.

 

 

Голова Комітету                                                                 Л.М. Гриневич

 

 


ВІДОМОСТІ ПРО ДОСЯГНЕННЯ

КОЗІЄВСЬКОЇ ОЛЕНИ ІВАНІВНИ

 

Козієвська Олена Іванівна, громадянка України, 1970 року народження, освіта вища, закінчила Київський університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю “Російська мова як іноземна” в 1992 році; Українську Академію державного управління при Президентові України за спеціальністю “Державне управління” у 1998 році;  Національну академію внутрішніх справ за спеціальністю “правознавство” у 2011 році; у 2003 році захистила кандидатську дисертацію та отримала науковий ступінь “кандидат наук з державного управління”. 

Працювала помічником народного депутата України, викладала в Українській Академії державного управління при Президентові України, Національному політехнічному університеті України “Київський політехнічний інститут”, Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

З листопада 2006 року працює в секретаріаті Комітету. Має досвід роботи за фахом, 13 років стажу державної служби. У секретаріаті Комітету Козієвська О.І. веде питання, пов’язані з міжнародним співробітництвом в сфері освіти та проблемами законодавчого забезпечення у сфері вищої освіти. Брала безпосередню участь в організації та проведенні комітетських та парламентських слухань з питань науки, освіти, інтелектуальної власності, підготовці Закону України «Про вищу освіту».

За її участю видана збірка матеріалів “Законодавство України у сфері освіти та професійного навчання”, збірки матеріалів за результатами слухань у Комітеті “Вища освіта: європейський вимір та українські перспективи” (2009 рік) та “Про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти в Україні” (2013 рік). Автор понад 20 наукових праць з питань міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти, у тому числі колективної монографії “Правові засади реалізації Болонського процесу в Україні”.

Відзначена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, нагороджена Подякою Голови Верховної Ради України, державний службовець 5 рангу.

У процесі роботи в секретаріаті Комітету зарекомендувала себе високопрофесійним і відповідальним фахівцем, користується авторитетом серед колег, народних депутатів України, керівників навчальних закладів та науково-педагогічних працівників. Досвід педагогічної діяльності, знання системи вищої освіти, актуальних питань перспективного освітнього розвитку сприяє якісному виконанню посадових обов’язків і доручень керівництва. Чітко дотримується правил поведінки державного службовця. 

Вільно володіє державною, англійською мовами, працює на персональному комп’ютері.


 

 

Про призначення Нестеренко Л.С.

на вакантну посаду головного консультанта секретаріату

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

_______________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1.  Порушити клопотання перед Керівником Апарату  Верховної Ради України про призначення Нестеренко Лідії Степанівни на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Встановити Нестеренко Л.С. посадовий оклад, надбавки, доплати  та ранг державної служби відповідно до штатного розпису.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету Гриневич Л.М.

 

 

 

Голова Комітету                                                                 Л.М. Гриневич

 

 

 

 


ВІДОМОСТІ ПРО ДОСЯГНЕННЯ

НЕСТЕРЕНКО ЛІДІЇ СТЕПАНІВНИ

 

 

Нестеренко Лідія Степанівна, громадянка України, 1959 року народження, освіта вища, закінчила Київський національний університет ім. Тараса Шевченка за спеціальністю українська мова і література в 1983 році, Академію державного управління при Президентові України за спеціальністю державне управління в 1997 році, Державні курси іноземних мов “Інтерлінгва” з англійської мови.

Має практику роботи педагогічного працівника загальноосвітнього навчального закладу, заступника начальника Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації, помічника-консультанта народного депутата України, була обрана депутатом Київської міської ради народних депутатів  21, 22 скликання, очолювала постійну Комісію Київської міської ради з питань освіти, місцевого самоврядування та зв’язків з засобами масової інформації.

Відзначена Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України,  нагрудним знаком “Софія Руссова”, Заслужений працівник освіти України”, державний службовець 7 рангу, рекомендована до кадрового резерву Секретаріату Комітету.

Зарекомендувала себе як високопрофесійний, відповідальний фахівець, користується авторитетом у працівників секретаріату Комітету з питань науки і освіти, народних депутатів України, педагогічної громадськості міста Києва та України. Автор та співавтор книг “Освіта і педагогічна думка в Києві за тисячу років”, “Учнівське самоврядування в системі освіти Києва”, “З історії самоврядування та демократії у Києві”, “Жінки – вчені м. Києва”, “У світі науки і сучасних знань”.

Вільно володіє українською мовою, персональним комп’ютером.

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку