КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

 

 

                                                                                                        До протоколу № 16

                                                                                                 від 15 липня 2015 року

 

 

Про законодавче забезпечення діяльності в Антарктиці

__________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію директора Національного Антарктичного наукового центру Литвинова В.А. щодо законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиці,  Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Інформацію щодо законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиці  взяти до відома.
 
2. Рекомендувати підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності з врахуванням висловлених під час засідання пропозиції опрацювати підготовлений  Національним Антарктичним науковим центром проект закону України про забезпечення діяльності в Антарктиці для його подальшого подання народними депутатами-членами Комітету до Верховної Ради України.  
 
3. Звернутись до Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України щодо узгодження пропозицій до законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиці.
 
4. Контроль за реалізацією цього рішення покласти на заступника Голови Комітету Кириленка І.Г. 
 
 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич


 

 

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків

(реєстр. № 2216а від 01.07.2015р.),

поданий Кабінетом Міністрів України

___________________________________________________________________

 

            Розглянувши проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності технологічних парків (реєстр. № 2216а від 01.07.2015 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

          1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності технологічних парків” (реєстр. № 2216а від 01.07.2015 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та в цілому.

 

             2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань промислової політики та підприємництва.  
 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич

 

 


 

 

Про проект Закону України Про внесення змін до Закону України

Про вищу освіту щодо Національного агентства

із забезпечення якості вищої освіти”

(реєстр. № 2280а від 03.07.2015р.),

поданий народними депутатами України

Співаковським О.В., Демчаком Р.Є., Кремінем Т.Д.,

Хланєм С.В., Сусловою І.М., Гордєєвим А.А.

_______________________________________________________________

 

 

         Розглянувши проект Закону України Про внесення змін до Закону України Про вищу освіту щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 2280а від 03.07.2015 р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Демчаком Р.Є., Кремінем Т.Д., .Хланєм С.В., Сусловою І.М., Гордєєвим А.А.,  Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до Закону України Про вищу освіту щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (реєстр. № 2280а від 03.07.2015 р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Демчаком Р.Є., Кремінем Т.Д., Хланєм С.В., Сусловою І.М., Гордєєвим А.А., прийняти за основу та в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

Голова Комітету                                                       Л.М. Гриневич

 


 

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників

(реєстр. № 1857 від 27.01.2015р.),

поданий народними депутатами України Дзюбликом П.В., Кривенком В.В.

____________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників (реєстр. № 1857 від 27.01.2015 року), поданий народними депутатами України Дзюбликом П.В., Кривенком В.В., прийняти за основу.

 

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич


 

 

Про проект Закону України про внесення змін до статті 27 Закону України “Про освіту” (щодо видачі документів про освіту)

(реєстр. № 2911 від 20.05.2015р.),

поданий народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р.

____________________________________________________________________

 

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Закону України Про освіту (щодо видачі документів про освіту) (реєстр. № 2911 від 20.05.2015 р.), поданий народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., Комітет в и р і- ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України Про освіту (щодо видачі документів про освіту) (реєстр. № 2911 від 20.05.2015 р.), поданий народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л. Гриневич.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич


 

 

Про проект Закону України про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії

(реєстр. № 2316а від 08.07.2015р.), поданий народними депутатами України Скрипником О.О., Журжієм А.В., Гриневич Л.М.

__________________________________________________________________

 

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу  освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії” (реєстр. № 2316а від 08.07.2015 р.), поданий народними депутатами України Скрипником О.О., Журжієм А.В., Гриневич Л.М., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу  освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії” (реєстр. № 2316а від 08.07.2015 р.), поданий народними депутатами України Скрипником О.О., Журжієм А.В., Гриневич Л.М., прийняти за основу та в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

 

Голова Комітету                                                           Л.М. Гриневич

 


 

 

 

Про проект Закону України Про внесення зміни до Закону України

“Про вищу освіту” (щодо належного забезпечення права на вищу освіту)” (реєстр. № 2101а від 17.06.2015р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І., Кремінем Т.Д., І.Кириленком І.Г., Скрипником О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.

______________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо  належного забезпечення права на вищу освіту)”  (реєстр. № 2101а від 17.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І., Кремінем Т.Д., Кириленком І.Г., Скрипником О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону “Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо  належного забезпечення права на вищу освіту)”  (реєстр. № 2101а від 17.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В.,Вовком В.І., Кремінем Т.Д., Кириленком І.Г., Скрипником О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.,  прийняти за основу.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич

 

 


 

 

Проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту”

щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах

(реєстр. № 2025а від 04.06.2015р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Мацолою Р.М., Шиньковичем  А.В., Хланєм С.В.,

Кобцевим М.В., Соловьйом Ю.І.,  Жолобецьким О.О., Євлаховим А.С., Фірсовим Є.П., Яринічем К.В., Кремінем Т.Д., Гордєєвим А.А.

____________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах” (реєстр. № 2025а від 04.06.2015р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В.,  Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В., Хланєм С.В., Кобцевим  М.В.,   Соловьйом Ю.І,   Жолобецьким О.О.,  Євлаховим А.С.,  Фірсовим Є.П.,   Яринічем К.В.,   Кремінем Т.Д., Гордєєвим А.А.,  Комітет в и р і- ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах” (реєстр. № 2025а від  04.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В.,  Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В., Хланєм С.В., Кобцевим М.В., Соловьйом Ю.І, Жолобецьким  О.О.,  Євлаховим А.С.,   Фірсовим Є.П.,   Яринічем К.В.,   Кремінем Т.Д., Гордєєвим А.А.,  повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Розглянути доопрацьований законопроект у вересні 2015р. на засіданні Комітету.

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич

 


 

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення

для працюючих пенсіонерів)

(реєстр. № 2698 від 02.07.2015р.) (доопрацьований),

поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В.,

Крульком І.І., Івченком В.Є., Пацканом В.В., Горватом Р.І., Капліним С.М.,

Веселовою Н.В., Шкрум А.І., Рябчиним О.М., Дубілем В.О.

______________________________________________________________________

 

Розглянувши проект Закону України  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів (реєстр. № 2698 від 02.07.2015р.) (доопрацьований), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є. та іншими народними депутатами України,  Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти зазначає.

Законопроектом пропонується скасувати обмеження щодо виплати пенсій працюючим пенсіонерам у розмірі 85%, що було запроваджено з 1 квітня по 31 грудня 2015 року, для пенсіонерів, яким пенсії призначені відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про пенсійне забезпечення”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Слід зазначити, що ця норма застосовується не до наукових пенсіонерів, які вийшли на пенсію згідно  Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а до працюючих наукових працівників, які вийшли на пенсію згідно Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Враховуючи відмінності у порядку визначення розміру пенсії за зазначеними законами та її невелику різницю, складається ситуація коли  розмір пенсії наукового працівника, який вийшов на пенсію за  Законом “Про наукову і науково-технічну діяльність” стає меншою ніж для тих науковців,  які  вийшли на пенсію  за загальним законом.

Втрачається престижність наукової праці, виникають нерівні умови у пенсійному забезпеченні  працюючих наукових пенсіонерів.

 У зв’язку із зазначеним,  доцільно скасувати обмеження  щодо виплати пенсій працюючим пенсіонерам у розмірі 85% і для працюючих  пенсіонерів, які вийшли на пенсію за Законом  України “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів (реєстр. № 2698 від 02.07.2015р.) (доопрацьований), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є. та іншими народними депутатами України,  прийняти за основу з врахуванням висловлених пропозицій. 
 
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості  та пенсійного забезпечення.  
 

 

 

Голова Комітету                                                          Л.М. Гриневич


 

 

 

Про проект Постанови про відзначення

150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна

(реєстр. № 2700 від 22.04.2015р.),

поданий народним депутатом України Дмитренком О.М.

__________________________________________________________________

 

 

Розглянувши проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення 150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна (реєстр. № 2700 від 22.04.2015 р.), поданий народним депутатом України Дмитренком О.М., Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення 150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна (реєстр. № 2700 від 22.04.2015 р.), поданий народним депутатом  України  Дмитренком О.М., прийняти за основу та в цілому.
 
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич

 


Про затвердження Рішення розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти “Про стан імплементації Закону України “Про вищу освіту”

___________________________________________________________________

 

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Л.М.Гриневич, Міністра освіти і науки України C.М.Квіта, представників  Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства оборони України та Міністерства культури України про стан імплементації Закону України “Про вищу освіту”, а також враховуючи виступи інших учасників засідання, Комітет відзначає, що відповідно до доручення Прем’єр-міністра України А. Яценюка від 9 вересня 2014 р. № 29531/1/1-14 Міністерство освіти і науки України розробило та затвердило своїм наказом від 16 вересня 2014 № 1048  План заходів, спрямованих на виконання Закону України від 1 липня 2014 р. № 1556–VIІ “Про вищу освіту”.

Станом на 20 червня 2015 року за результатами виконання Плану заходів розроблено і прийнято 10 нормативно-правових актів, направлено на погодження до Кабінету Міністрів України 14 проектів Постанов Кабінету Міністрів України та проект Закону України «Про професійну освіту».

Відповідно до окремих доручень Голови Верховної Ради України та з метою усунення недоліків і врахування пропозицій науково-педагогічної громадськості, висловлених у численних зверненнях до органів державної влади,  Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своїх засіданнях розглянув і прийняв відповідні рішення стосовно проекту Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти” (протокол Рішення № 7 від 04 березня 2015 р.) та проекту Постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання затвердження рішень вчених (науково-технічних) рад про присвоєння вчених звань” (протокол Рішення № 8 від 18 березня 2015 р.), які не були враховані в повному обсязі в кінцевій редакції  зазначених документів.

 Учасники засідання констатують наявність низки проблем впровадження Закону України “Про вищу освіту”, зокрема пов’язаних із створенням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, відсутністю ліцензійних умов для підготовки фахівців освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра, формуванням Переліку галузей знань і спеціальностей,за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, забезпеченням реальної фінансової автономії вищих навчальних закладів, розробленням вищими навчальними закладами нових освітніх програм за відсутності стандартів вищої освіти тощо. Їх розв’язання у першу чергу залежить від прискорення осучаснення  нормативно-правової бази, яка регламентує питання вищої освіти, усунення  недоліків прийнятого Закону України “Про вищу освіту”, а також проведення системної інформаційної та роз’яснювально-консультативної роботи з упровадження Закону України “Про вищу освіту” з представниками освітянської спільноти та керівним складом вищих навчальних закладів і представниками новоствореного Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти тощо.

Зокрема, існує потреба в роз’ясненні вищим навчальним закладам І-ІІ рівня акредитації з боку Міністерства освіти і науки України окремих положень щодо впровадження Закону України “Про вищу освіту” та перспектив їх подальшого функціонування.

Учасники засідання підкреслюють, що відповідно до Закону України “Про вищу освіту” (пунктів 5-6 частини другої розділу ХV) не розроблені ліцензійні умови  на підготовку фахівців освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра, у зв’язку з чим  частина вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації (у яких закінчилася ліцензія на підготовку освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста)  опинилися  у невизначеній ситуації щодо статусу свого навчального закладу.  Враховуючи, що останній прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста проводиться у 2016 році, учасники засідання пропонують продовжити дію таких ліцензій до введення в дію відповідних стандартів освітньої діяльності як ліцензійних умов на підготовку молодшого бакалавра. 

Одним із  завдань  впровадження Закону України Про вищу освіту є створення системи забезпечення якості вищої освіти. Ключовою інституцією  у цьому має стати Національне агентство із забезпечення якості  вищої освіти, яке утворено Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2015 року № 244 і починає діяти з 1 вересня 2015 року. Нова незалежна структура повинна перекрити корупційні схеми, пов’язані із захистом дисертацій, ліцензуванням і акредитацією, присвоєнням вищому навчальному закладу  статусу “національного” або “дослідницького” з усіма відповідними перевагами. Діяльність цієї інституції мають забезпечувати авторитетні і відповідальні особи за прозорими і чесними процедурами. Однак обрання складу Національного агентства, яке нещодавно завершилось, засвідчило, що частина академічної спільноти не готова до реформ  у вищій освіті, як  і те, що  процедура  обрання складу Національного агентства потребує  конкретизації  у Законі України Про вищу освіту.

Спостерігається зволікання із розробкою та реалізацією реформи освіти, як це передбачено Стратегією сталого розвитку “Україна – 2020”.

Вищезазначені та інші висловлені громадськістю зауваження уповільнюють інтеграцію вищої школи України в єдиний Європейський науково-освітній простір.

Численні звернення до Комітету з питань освіти і науки свідчать також  про нагальну необхідність доопрацювання та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266 “Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти” з урахуванням пропозицій учасників засідання.

 

Враховуючи вищезазначене, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти  в и р і ш и в

 

1.     Інформацію Міністра освіти і науки України С.М.Квіта, представників Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України та Міністерства культури України взяти до відома.

 

2.     Рекомендувати Кабінету Міністрів України:  

 

2.1.Прискорити запровадження дієвого механізму фінансової автономії вищих навчальних закладів, забезпечивши терміновий перегляд в установленому порядку відповідних нормативно-правових документів, зокрема, щодо закріплення майна за державним або комунальним вищим навчальним закладом на праві господарського відання, як це передбачено частиною 2 статті 70 Закону України “Про вищу освіту”.

2.2.  У місячний термін підготувати і подати на розгляд Комітету Верховної Ради України пропозиції щодо проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” з урахуванням практики імплементації Закону України “Про вищу освіту”, у тому числі врахувавши такі пропозиції та рекомендації учасників засідання:

-  пропозиції народного депутата України, Першого Заступника Голови Комітету О.В. Співаковського, викладені як окрема думка (додаються);

- конкретизувати порядок і процедуру надання професійних кваліфікацій вищими навчальними закладами випускникам за результатами відповідної підготовки;

- враховуючи відсутність в Україні станом на 01.07.2015 року професійних стандартів, які мають статус національних, пункт шостий частини третьої статті 10 замінити словами «вимоги кваліфікаційних характеристик професій працівників (професійних стандартів (у разі їх наявності);

- відповідно до статті 19 Конституції України визначити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері освіти (стаття 77);

- внести зміни з метою забезпечення збалансованості повноважень між учасниками освітнього процесу у вищих навчальних закладах, зокрема між керівником і вченою радою вищого навчального закладу;

-  визначити вимоги до кандидатів на обрання членами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, процедури їх висування та обрання;

- внести зміни до частини четвертої статті 7 з метою усунення протиріччя між записом у дипломі, визначеному в абзацах першому і другому цієї частини;

- внести зміни до статті 44 щодо умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, передбачивши можливість прийому на навчання для здобуття особою з вищою освітою певного ступеню вищої освіти вдруге за іншою спеціальністю без проходження зовнішнього незалежного оцінювання;

- з метою розширення фінансової автономії вищих навчальних закладів та виконання Плану заходів імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом у частині впровадження Системи національних рахунків (СНР 2008, п’ята версія) внести відповідні зміни щодо визначення організаційно-правових статусів вищих навчальних закладів, у тому числі як  неприбуткових установ;

- уточнити статус закладу післядипломної освіти як вищого навчального закладу (стаття 28);

- внести зміни до пункту сьомого частини другої Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про вищу освіту” щодо права на захист дисертацій та отримання диплому доктора філософії, передбачивши, що особи, які закінчили аспірантуру  до набрання чинності цим Законом, мають право на захист дисертації доктора філософії протягом чотирьох років з дати набрання чинності цим Законом;

- доповнити пункт 6 розділу ХV Прикінцеві та перехідні положення словами (окрім вищих навчальних закладів культури і мистецтв);

- передбачити в Законі України Про вищу освіту право обиратися на посаду ректора вищого навчального закладу культури і мистецтв претенденту з вченим званням професора, який удостоєний почесного звання  Народний артист України, Народний художник України, Заслужений діяч мистецтв України, Заслужений артист України, Заслужений художник України, Заслужений працівник культури України, за відсутності присвоєного йому вченого ступеня.

2.3. Розробити кваліфікаційні вимоги (критерії) для присвоєння вчених звань “професор”, “доцент” викладачам вищих навчальних закладів культури і мистецтв, враховуючи специфіку цих закладів.

2.4. З метою приведення у відповідність до постанови Кабінету Міністрів від 31 березня 2015 року № 193 “Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка” та виданого на виконання цієї постанови наказу Міністерства освіти і науки України від 12 травня 2015 року № 525 “Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки” внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів від 12 листопада 1997 року № 1260 “Про документи про освіту та вчені звання” в частині встановлення зразків дипломів бакалавра, магістра, спеціаліста.

2.5. Підготувати і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” у частині визначення порядку ліцензування освітньої діяльності вищих навчальних закладів з метою усунення колізії між статтею 24 Закону України “Про вищу освіту” та вищезазначеним Законом.

2.6. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266 “Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти” з урахуванням необхідності орієнтації на Міжнародну стандартну класифікацію освіти 2013 року, а також збереження національних особливостей  формування галузей знань і спеціальностей та їх зв’язку із структурою економіки.  Зазначені зміни мають бути визначені на підставі співставлення нового переліку з чинними до 2015 р. переліками та МСКО 2013.

Взяти до уваги, що для окремих спеціальностей Переліку відсутні види економічної діяльності в Національному класифікаторі України ДК 009 “Класифікація видів економічної діяльності” (КВЕД) та групи професій (професійних кваліфікацій у Національному класифікаторі України ДК 003 “Класифікатор професій” (КП).

2.7. На виконання Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти” № 425-VIII від 14 травня 2015 року підготувати постанову Кабінету Міністрів України, яка визначає порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття вищої освіти зазначеним у Законі категоріям громадян, а також передбачити в Державному бюджеті України кошти для компенсації витрат за проживання в гуртожитках студентів, які належать до таких категорій.

2.8. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 65 Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету від 1 березня 2014 року, вилучивши заборону вищим навчальним закладам і науковим установам на придбання меблів, комп’ютерного обладнання, проведення ремонтних робіт за рахунок власних надходжень, а також обмеження щодо здійснення закордонних службових відряджень працівниками вищих навчальних закладів і наукових установ.

2.9. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98 “Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів”, вилучивши обмеження щодо витрат на відрядження студентів і викладачів вищих навчальних закладів, які направляються у відрядження з метою навчання, стажування тощо у вищих навчальних закладах та наукових установах ЄС за рахунок міжнародних проектів.

2.10.    Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2002 року № 1134 “Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів, (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах ІІІ-ІVрівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності” щодо таких нормативів, врахувавши при цьому специфіку підготовки навчання у військових, медичних і мистецьких вищих навчальних закладах.

 

3.   Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

 

3.1. Вжити додаткових заходів щодо прискорення розроблення нормативно-правового забезпечення реформування національної системи освіти відповідно до Закону України Про вищу освіту.

З цією метою прискорити виконання п.1 ч.1 ст. 13 Закону України “Про вищу освіту” в частині розроблення стратегії та програми розвитку вищої освіти і подання їх на затвердження Кабінету Міністрів України.

3.2. З метою доопрацювання та приведення у відповідність до Закону України “Про вищу освіту” відтермінувати набуття чинності наказу Міністерства освіти і науки України від 11 січня 2014 року № 26 “Про затвердження типових штатних нормативів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації”.

3.3. З метою приведення у відповідність до статті 32 Закону України Про вищу освіту, якою визначається право вищого навчального закладу самостійно визначати форми навчання та форми організації освітнього процесу внести відповідні зміни до таких нормативно-правових актів:

- наказ Міністерства освіти і науки України від 8 квітня 1993 року № 93 Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України;

- наказ Міністерства освіти і науки України від 4 квітня 2006 року № 260 “Про вивчення української (російської) мови іноземними студентами і аспірантами”;

- наказ Міністерства освіти і науки України від 15 липня 1996 року № 245 Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих навчальних закладів;

- наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров`я України від 6 червня 1996 року № 191/153 Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання в вищих закладах освіти.

3.4. З метою приведення у відповідність до статті 7 Закону України “Про вищу освіту” внести відповідні зміни до наказу Міністерства освіти і науки України № 97 від 04.02.2014 “Про затвердження технічних описів документів про освіту та вчені звання”, яким встановлюються технічні описи дипломів бакалавра, спеціаліста, магістра, що виготовляються на основі фотокомп’ютерних технологій.

3.5. Врегулювати питання видачі документів про освіту з відзнакою та національної шкали оцінювання, передбаченої наказом Міністерства освіти і науки України від 12 травня 2015 року № 525 “Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки”.

3.6. У проекті нової редакції Закону України Про освіту передбачити:

- дворівневу систему професійної освіти, де першим рівнем є рівень базової професійної освіти, на якому відбувається підготовка кваліфікованого робітника; другим рівнем є рівень спеціалізованої професійної освіти, на якому відбувається підготовка молодшого спеціаліста; 

- визначити, що особа, яка здобула ступінь молодшого спеціаліста, може навчатися у вищому навчальному закладі за індивідуальною освітньою траєкторією з можливістю скороченого терміну навчання, який визначається з урахуванням перезаліку професійно орієнтованих навчальних дисциплін практичного спрямування. Рішення щодо такого перезаліку приймає вищий навчальний заклад.

3.7. Відповідно до підпункту п’ятого пункту другого Розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” затвердити особливості  ліцензування  освітньої діяльності вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. на підготовку фахівців освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра.

3.8. До 1 вересня 2015 року підготувати таблицю співставлення галузей знань і спеціальностей нової редакції Переліку з чинними до 2015 р.  переліком напрямів, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2006 року № 1719; переліком спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 787; переліком наукових спеціальностей, за якими здійснюється підготовка наукових кадрів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 14 вересня 2011 року № 1057.

3.9. Розробити та затвердити порядок формування Науково-методичної ради та науково-методичних комісій Міністерства освіти і науки України на основі прозорої та відкритої процедури конкурсного відбору.

3.10. Забезпечити розроблення методології та  методичних рекомендації щодо розроблення стандартів освітньої діяльності та стандартів вищої освіти з урахуванням Національної рамки кваліфікацій, Стандартів і рекомендацій із забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (2015 р.), рекомендацій щодо реалізації компетентнісного підходу у вищій освіті за проектом Європейської Комісії “Налаштування освітніх структур в Європі” (Тюнінг), Міжнародної стандартної класифікації освіти (2011, 2013 рр.), Національного освітнього глосарію: вища освіта.

3.11. Розробити Положення про порядок формування реєстру експертів з питань освіти за галузями знань для потреб формування галузевих експертних рад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Науково-методичної ради та науково-методичних комісій Міністерства освіти і науки України, а також інших видів експертної діяльності у сфері вищої освіти, передбачивши:

- порядок первинного наповнення реєстру експертів;

- порядок поповнення реєстру експертів шляхом голосування кваліфікованої більшості наявних експертів;

- порядок позбавлення статусу експерта.

3.12.  Підготувати рекомендації щодо підготовки докторів філософії (кандидатів наук) в аспірантурі та докторів наук в докторантурі вищих навчальних закладів і наукових установ та захисту дисертацій в умовах набрання чинності Закону України “Про вищу освіту” та переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

3.13. Сприяти підготовці проектів з питань забезпечення якості вищої освіти за програмами Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ та TAIEX.

       3.14. Враховувати специфіку вищих навчальних закладів мистецького спрямування та особливості підготовки фахівців для Збройних Сил України  при розробленні відповідних нормативно-правових актів, стандартів вищої освіти та стандартів освітньої діяльності, що передбачають нові ліцензійні вимоги для провадження освітньої діяльності. 

 

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України спільно з Національною академією наук України забезпечити підготовку українськими науковцями проектів для участі у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій “Горизонт 2020”.

 

5. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України спільно з Національною академією педагогічних наук України та Національним Еразмус+ офісом в Україні:  

 

- провести самосертифікацію Національної рамки кваліфікацій в частині кваліфікацій вищої освіти з метою забезпечення їх визнання в Європейському просторі вищої освіти;  

 

6. Рекомендувати Національній академії педагогічних наук України спільно з Національним Еразмус+ офісом в Україні:  

 

Упродовж 2015-2016 рр. провести навчання експертів з ліцензування та акредитації та з розроблення стандартів із залученням зарубіжних і вітчизняних фахівців, які мають досвід роботи в системах акредитації вищої освіти країн Західної Європи та США.

 

7. Рекомендувати Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України у співробітництві з Міністерством освіти і науки України, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, Національним Еразмус+ офісом в Україні та Національною командою експертів з реформування вищої освіти:  

 

Задля сприяння процесам розбудови національної системи забезпечення якості вищої освіти відповідно до кращих європейських практик провести  семінари та тренінги з питань розвитку системи забезпечення якості вищої освіти. Звернутися до Британської Ради в Україні з проханням підтримки у проведенні таких тренінгів і семінарів.

 

8. Рекомендувати Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України у співробітництві з Міністерством освіти і науки України та Спілкою ректорів вищих навчальних закладів України:  

Задля сприяння процесам професіоналізації управління закладами вищої освіти на основі кращих європейських практик розробити програму з розвитку лідерства у вищій освіті для підвищення кваліфікації керівників університетів. Звернутися до Британської Ради в Україні з проханням підтримки розробки такої програми.

 

9. Рекомендувати вищим навчальним закладам України  

 

Забезпечити виконання статті 56 Закону України “Про вищу освіту” в частині приведення  освітніх програм у відповідність до вимоги зменшення максимального навчального навантаження науково-педагогічного працівника до 600 годин шляхом суттєвого зменшення кількості аудиторних занять і збільшення обсягу самостійної роботи студентів. 

 

10. Направити це Рішення Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії педагогічних наук України, Національному Еразмус+  офісу в Україні, Спілці ректорів вищих навчальних закладів України.  

 

        11. Контроль за виконанням Рішення покласти на народного депутата України, Голову Комітету Гриневич Л.М.     

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Л.М. Гриневич

 


 

 

 

Про переведення КУЗНЄЦОВОЇ С.В. з посади

спеціаліста першої категорії на посаду консультанта

секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

__________________________________________________________________

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

1.  Порушити клопотання перед Керівником апарату Верховної Ради України про переведення КУЗНЄЦОВОЇ Світлани Василівни з посади спеціаліста першої категорії на посаду консультанта Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти шляхом перетворення посади.

Встановити Кузнєцовій С.В. посадовий оклад, надбавки, доплати відповідно до штатного розпису.

 

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету Гриневич Л.М.

 

 

Підстава: Розпорядження Голови Верховної Ради України № 935 від 6 липня 2015 року “Про внесення змін до штатного розпису секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти”.

 

 

Голова Комітету                                                                  Л.М. Гриневич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про клопотання щодо  присвоєння

Президентом України почесного звання

Заслужений працівник освіти України

заступнику завідуючого секретаріатом Комітету

 Верховної Ради України з питань науки і освіти

ШЕВЧЕНКУ Миколі Миколайовичу

_______________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

Враховуючи вагомий особистий внесок в організацію і розвиток вітчизняної науки і освіти, вдосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки, успіхи у професійній діяльності, багаторічну державну службу, сумлінну працю в Апараті Верховної Ради України та у зв’язку з 65-річчям від дня народження, просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України про присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України”, заступнику завідуючого секретаріату Комітету з питань науки і освіти ШЕВЧЕНКУ Миколі Миколайовичу.

 

 

 

Голова Комітету                                                              Л.М. Гриневич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ВІДОМОСТІ

про досягнення  заступника завідувача секретаріату

 Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти  

Шевченка Миколи Миколайовича

 

Шевченко М.М.  народився 20 вересня 1950 року, має вищу освіту, у 1978 році закінчив Київський політехнічний інститут, кандидат фізико-математичних наук (1984 р.). 

Має досвід роботи з питань розвитку і організації наукової, науково-педагогічної, інноваційної діяльності та інформатизації понад 30  років.  З 1984 року працював в президії Національної академії наук України (науковий співробітник-консультант, учений секретар), з 1995 по 1998 роки в Посольстві України в Литовській Республіці (третій секретар, другий секретар). Починаючи з квітня 1999 року працює у секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти на посадах головного консультанта  та заступника завідувача секретаріату.  

Шевченко М.М. досвідчений спеціаліст, умілий організатор освітянської, наукової, науково-технічної сфери, йому притаманна висока відповідальність при виконанні доручень керівництва, самостійність і принциповість в роботі. При його  активної участі забезпечено підготовку та доопрацювання понад 20 проектів законів з питань освіти, науки, інноваційної діяльності, інтелектуальної власності та інформатизації, які були прийняті парламентом. Особисто забезпечив підготовку законів України  “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про Загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій”, “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки», “Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні”, “Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків”, “Про наукові парки”, “Про інноваційну діяльність”, “Про державне регулювання діяльності в сфері трансферу технологій”, “Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статус їх майнового комплексу”, “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів”, “Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції”.

Приймав участь у підготовці та проведенні Дня Уряду з питання “Про стан фінансування науково-технічної сфери в державі” (1999 р.), парламентських слухань: “Про виконання законодавства щодо розвитку загальної середньої освіти в   Україні” (2002 р.), “Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні” (2004 р.),  Національна інноваційна система України: проблеми формування та реалізації” (2007 р.), “Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізацій них викликів” (2009 р.), “Створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програмного забезпечення” (2011 р.), “Стан та законодавче забезпечення розвитку науки та  науково-технічної сфери держави” (2014).

Починаючи з 2007 року забезпечує діяльність Конкурсної комісії з призначення Премій Верховної Ради України та присудження іменних стипендій Верховної Ради України найталановитішим молодим вченим.

Постійно працює над підвищенням свого фахового рівня, проходив стажування у США (2005 р.), Республіці Кореї (2007 р.), Фінляндії (2010 р.), Австрії (2011 р.), Китайській народній республіці (2013 р.). Продовжує  займатися науковою діяльністю, бере участь у наукових семінарах та конференціях з питань розвитку освіти, науки та інноваційної діяльності, є автором понад  40  наукових  праць, у тому числі є співавтором  3 монографій та упорядником збірника законів у сфері освіти, науки та інноваційної діяльності,  інтелектуальної власності.

Шевченко М.М. займається науково-педагогічною діяльністю, працював доцентом у Національному авіаційному університеті, є головою державної екзаменаційної комісії.

Шевченко М.М. нагороджений Почесною грамотою Національної академії наук України (2000 р.), Почесною Грамотою Верховної Ради України (2004 р.), Грамотою Міністерства промислової політики (2010 р.), золотою медаллю імені М.І. Туган-Барановського Академії економічних наук України (2010 р.), Орденом Князя   Костянтина Острожського Академії соціального управління (2010), Подякою Голови Верховної Ради України (2010 р.).

За вагомий вклад в розвиток науково-технічного потенціалу країни та підготовку інноваційного законодавства обраний дійсним членом (академіком) Української технологічної академії (2010 р.). 

Рішенням вченої ради Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди (від 21 червня 2012 року) Шевченку М.М. присвоєно вчене звання Почесного професора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Про клопотання щодо  нагородження відзнакою Президента України

орденом За заслуги  ІІІ ступеня

головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України

з питань науки і освіти

КРАСНЯКОВА Євгена Васильовича

________________________________________________________

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти в и р і ш и в:

 

Враховуючи вагомий особистий внесок в організацію і розвиток вітчизняної освіти, вдосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки, успіхи у професійній діяльності, багаторічну державну службу, сумлінну працю в Апараті Верховної Ради України та у зв’язку з 55-річчям від дня народження, просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України про нагородження орденом “За заслуги” ІІІ ступеня народного депутата України II-III скликання, головного консультанта секретаріату Комітету з питань науки і освіти КРАСНЯКОВА Євгена Васильовича.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                              Л.М. Гриневич

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ВІДОМОСТІ

про досягнення головного консультанта секретаріату

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

Краснякова Євгена Васильовича

 

КРАСНЯКОВ ЄВГЕН ВАСИЛЬОВИЧ - громадянин України, 1960 року народження, освіта вища, у 1986 році з відзнакою закінчив Луганський  державний педагогічний інститут імені Т.Г.Шевченка за спеціальністю “історія і педагогіка” з присвоєнням кваліфікації і звання вчителя історії і суспільствознавства, методиста по виховній роботі середньої школи; у 1993 році закінчив Слов`янський державний педагогічний інститут за спеціальністю менеджер – організатор народної освіти з присвоєнням кваліфікації спеціаліста менеджера – організатора освіти, викладача економічних дисциплін, має перший ранг державного службовця.

Працював вчителем, організатором позакласної позашкільної виховної роботи, директором загальноосвітнього навчального закладу, двічі обривався народним депутатом України (друге та третє скликання Верховної Ради України). У складі депутатського корпусу виконував обов`язки члена Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Працюючи на керівних посадах системи освіти Донеччини один з перших запровадив систему нового господарчого механізму на базі загальноосвітнього навчального закладу, сприяв встановленню міжнародних зв`язків з конкретним  загальноосвітнім закладом міста-побратима Великобританії, запровадив нові форми позакласної та позашкільної роботи, спираючись на дитяче та учнівське самоврядування. 

Виконуючи обов`язки народного депутата – члена Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти безпосередню брав участь у розробці нової редакції Закону України “Про освіту” (1996 р.), законів прямої дії “Про професійно-технічну освіту” (1998 р.), “Про загальну середню освіту” (1999 р.), “Про позашкільну освіту” (2000 р.), “Про дошкільну освіту” (2001 р.), “Про вищу освіту” (2002 р.), Постанови Верховної Ради України “Про стан, напрями реформування і фінансування освіти в Україні” (2001 р.). Очолював робочі групи щодо підготовки до другого читання законопроектів «Про дошкільну освіту» та «Про позашкільну освіту», доповідав ці проекти на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Під час прийняття Конституції України входив до складу робочих груп щодо узгодження статей 10 (щодо статус мов в Україні) та 53 (щодо права громадян на освіту). 

З  жовтня 2004 року працює в Апараті Верховної Ради України на посаді головного консультанта секретаріату Комітету з питань науки і освіти.

За час роботи в Апараті Верховної Ради України Красняков Є.В. зарекомендував себе як високопрофесійний фахівець, відповідальний працівник, йому притаманні професійна компетентність, виваженість, поміркованість, вміння працювати з нормативно-правовими документами. Великий досвід педагогічної, управлінської, депутатської діяльності, досконале знання системи дошкільної, загальної середньої, позашкільної і вищої освіти, актуальних  питань формування та реалізації державної політики в галузі освіти сприяє якісному виконанню посадових обов'язків  та доручень керівництва.

До роботи ставиться творчо й сумлінно, виявляє високу працездатність, принциповість та комунікабельність. Користується повагою в колективі.

При його безпосередній участі підготовлено й проведено Дні Уряду України у Верховній Раді України щодо стану і перспектив розвитку загальної середньої освіти, дотримання вимог Конституції України та законів України щодо здобуття якісної освіти у сільській місцевості; підготовлені проекти законів України “Про внесення змін до деяких законів України” (щодо збереження позашкільних навчальних закладів), “Про  внесення  змін  до  деяких  законодавчих актів України з питань освіти” (щодо створення належних умов для навчання дітей), “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів”, “Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України” (щодо фінансування позашкільних навчальних закладів); проектів постанов Верховної Ради України “Про стан і перспективи розвитку загальної середньої освіти в Україні”,  “Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості”, “Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів”, “Про присудження у 2007 році щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів”; підготовлені і опубліковані понад 40 наукових статей та аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної освітньої політики, збірники “Законодавчі акти України з питань освіти”, “Законодавство України у сфері освіти та професійного навчання”, матеріали парламентських слухань: “Запровадження 12-річної загальної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання”, “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”, “Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення”.

Красняков Є.В. вміло забезпечує координацію, співпрацю з комітетами та структурними підрозділами Апарату Верховної Ради України, Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадським організаціями, проводить наукову дослідну роботу щодо формування та реалізації державної політики в галузі освіти. У 212 році ним захищено кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління на тему “Державна політика в галузі освіти України: теоретико-історичний аспект”, в якій запропонована власна методика комплексного планування, впровадження  та оцінювання освітньої політики.

За сумлінну працю нагороджувався  Почесною грамотою Верховної Ради України, відзнаками Міністерства освіти “Відмінник освіти України” та “Василь Сухомлинський”. У 2013 році присвоєно почесне звання Заслужений працівник освіти України.    

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти, враховуючи вагомий особистий головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича в організацію і розвиток системи вітчизняної освіти, вдосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки, успіхи у професійній діяльності, багаторічну державну службу, сумлінну працю в Апараті Верховної Ради України, вирішив рекомендувати керівництву Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України про нагородження його орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку