КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     № 48

 

                                                                                  15 червня 2011

                                                                           

                                                                               

                                                                   м.Київ

                                                           вул.Грушевського, 5, 3-й поверх,  о 12.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Луцький М.Г.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету  -   Давимука С.А.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю., Доній О.С., Киричок О.Е., Личук В.І.;  завідувач  секретаріату Комітету Чижевський Б.Г.,  заступники  завідувача  секретаріату   Жиляєв І.Б., Домаранський О.О.,  головні   консультанти:   Андрощук Г.О.,  Гарбуза С.А.,  Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В., Шевченко М.М.,  спеціаліст  І категорії  Шаламай М.І.

 

ВІДСУТНІ:  Полохало В.І., Зубець М.В., Курило В.С., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Царьков Євген Ігорович – народний депутат України, Суліма Євген Миколайович – Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Колобов Сергій Олександрович - заступник Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, Чеботарьов Валентин Павлович - заступник Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, Рубан Наталія Іванівна - заступник Голови Головного контрольно-ревізійного управління України, Вашека Галина Володимирівна - директор Департаменту фінансів освіти, науки та культури Міністерства фінансів України, Сікалов Валерій Іванович – головний спеціаліст відділу забезпечення взаємозв’язків з Верховною Радою України і координації законотворчої роботи юридичного управління Міністерства освіти і науки,  молоді та спорту України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України Про Національну програму інформатизації (щодо щорічної підготовки програми завдань (робіт) на бюджетний рік) (реєстр. № 7505 від 22.12.2010р., Кабінет Міністрів України).

2. Про проект Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2010-2012 роки (реєстр. № 7025 від 30.07.2010р., Кабінет Міністрів України).

3. Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України Про освіту педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” (реєстр. № 8009 від 20.01.2011р., н.д.Самойлик.).

4. Про проект Закону про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції (реєстр. № 8267 від 18.03.2011р, н.д.Є.Царьков, В.Янукович, О.Царьов, К.Ващук, П.Цибенко, С.Гриневецький, В.В’язівський, С.Аржевітін, С.Давимука).

5. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо економічного експерименту стосовно створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції (реєстр. № 8268 від 18.03.2011р., н.д.Є.Царьков, В.Янукович, О.Царьов, К.Ващук, П.Цибенко, С.Гриневецький, В.В’язівський, C.Аржевітін, С.Давимука).

6. Про проект Постанови про проведення парламентських слухань щодо створення в Україні сприятливих умов розвитку індустрії програмного забезпечення (травень 2011 року) (реєстр. № 8376 від 11.04.2011р., н.д.Є.Царьков, В.Янукович, С.Гриневецький, М.Луцький, С.Аржевітін).

7. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо оптимізації структури та напрямів державного фінансування наукової сфери) (реєстр. № 3015 від 25.07.2008р., Кабінет Міністрів України, друге читання).

8. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (реєстр. № 7333 від 04.11.2010р., Кабінет Міністрів України, друге читання).

9. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р., Кабінет Міністрів України).

10. Різне:

про депутатський запит Ю.Кармазіна щодо перевірки фактів грубого порушення органами державної влади конституційних прав громадян України на безоплатну освіту та вільний вибір праці, що виражається в стягненні з громадян, які навчалися на безоплатній основі, коштів за навчання у вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності та примушування виконувати їх певну роботу;

про підтримку Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів “Врятувати від забуття”;

про нагородження відзнаками Верховної Ради України.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Національну програму інформатизації” (щодо щорічної підготовки програми завдань (робіт) на бюджетний рік) (р. № 7505).

 

В   обговоренні   взяли   участь:  Луцький М.Г.,  Давимука С.А.,  Самойлик К.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Личук В.І., Суліма Є.М., Колобов С.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Національну програму інформатизації» (щодо щорічної підготовки програми завдань (робіт) на бюджетний рік), поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 7505 від 22.12.2010 р.) та, керуючись пунктом третім частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія Олександра Сергійовича.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія О.С. про проект Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2010-2012 роки (р. № 7025).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,   Самойлик К.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект постанови Верховної Ради України про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2010-2012 роки, поданий Кабінетом Міністрів України,  реєстр. № 7025 від 30.07.2010 р. та зняти її з розгляду як такої, що втратила актуальність. 

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань гуманітарної освіти, науки та інформатизації Донія Олександра Сергійовича.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України “Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів” (р. № 8009).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю.,   Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Вважаючи, що Закон України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України “Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних  закладів” виконано, оскільки предмет врегулювання суспільних відносин, встановлених цим Законом вичерпано, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України “Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних  закладів”, внесений народним депутатом України К. Самойлик (реєстр. № 8009 від 20.01.2011 р.), прийняти у першому читанні та в цілому. 

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити секретаря Комітету Самойлик Катерину Семенівну.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції (р. № 8267).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,   Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І., Царьков Є.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Закону України про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції, поданий народними депутатами України Є. Царьковим, В. Януковичем, В. Калюжним, О. Царьовим та іншими (реєстр. № 8267 від 18.03.2011 р.) та, керуючись пунктом третім частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку Степана Антоновича.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо економічного експерименту стосовно створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції (р. № 8268).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,   Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І., Царьков Є.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (щодо економічного експерименту стосовно створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції), поданий народними депутатами України Є. Царьковим, В. Януковичем, В. Калюжним, О. Царьовим та іншими, реєстр. № 8268 від 18.03.2011 р. таким, який потребує доопрацювання.

2. Рішення Комітету направити Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Постанови про проведення парламентських слухань щодо створення в Україні сприятливих умов розвитку індустрії програмного забезпечення (травень 2011 року) (р. № 8376).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С., Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань щодо створення в Україні сприятливих умов розвитку індустрії програмного забезпечення (травень 2011 року), поданий народними депутатами України Є. Царьковим, В. Януковичем, С. Гриневецьким та іншими (реєстр. № 8376 від 11.04.2011 р.) та прийняти відповідне рішення щодо проведення парламентських слухань.

2. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку Степана Антоновича.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо оптимізації структури та напрямів державного фінансування наукової сфери) (р. № 3015).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо оптимізації структури та напрямів державного фінансування наукової сфери) (реєстр. № 3015), що підготовлений до повторного другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти у цілому як закон.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань науки М.В.Зубця.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (р. № 7333).

 

В  обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,   Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І., Чеботарьов В.П.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (реєстр. № 7333), що підготовлений до повторного другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти у цілому як закон.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника Голови Комітету з питань науки і освіти С.А.Давимуку.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (р. № 8494).

 

В   обговоренні   взяли   участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І., Суліма Є.М.

 

Під час обговорення даного питання Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Суліма Є.М. зазначив, що в поданому Кабінетом Міністрів України законопроекті не визначено який орган виконавчої влади буде супроводжувати вищезазначений проект Закону.

Після обговорення члени Комітету з питань науки і освіти

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р.), поданий Кабінетом Міністрів України прийняти за основу та в цілому як закон.

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань науки М.В.Зубця.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. Різне:

 

про депутатський запит Ю.Кармазіна щодо перевірки фактів грубого порушення органами державної влади конституційних прав громадян України на безоплатну освіту та вільний вибір праці, що виражається в стягненні з громадян, які навчалися на безоплатній основі, коштів за навчання у вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності та примушування виконувати їх певну роботу.

про підтримку Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів “Врятувати від забуття”;

про нагородження відзнаками Верховної Ради України.

 

СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про депутатський запит Ю.Кармазіна щодо перевірки фактів грубого порушення органами державної влади конституційних прав громадян України на безоплатну освіту та вільний вибір праці, що виражається в стягненні з громадян, які навчалися на безоплатній основі, коштів за навчання в державних і комунальних навчальних закладах та примушування виконувати їх певну роботу.

 

В   обговоренні   взяли   участь:  Давимука С.А.,  Самойлик К.С.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Жванія Д.В.,  Киричок О.Е., Личук В.І., Рубан Н.І., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого Заступника Голови Комітету Луцького М.Г. взяти до відома.

2. Вважати, що норми частини другої статті 52 Закону України “Про освіту”, пункту 8 та пункту 14 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року № 992 “Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням”, що передбачають обов`язковість відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, за місцем призначення не менше трьох років, потребує відповідного фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України внести зміни до Закону України “Про освіту” та до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року № 992 “Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням” з метою приведення їх норм у відповідність до законодавства України та врегулювання правової бази з питань працевлаштування.

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України створити робочу групу з метою розроблення принципів формування державного замовлення на підготовку кадрів з вищою освітою у вищих навчальних закладах у розрізі освітньо-кваліфікаційних рівнів, напрямів, спеціальностей та регіонів з урахуванням потреб ринку праці.

5. Направити це Рішення Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів України, Міністерству соціальної політики України, Головному контрольно-ревізійному управлінню України.

6. Контроль за виконанням Рішення покласти на народного депутата України, голову підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С.                

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про підтримку Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів “Врятувати від забуття”.

 

В   обговоренні   взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Самойлик К.С.,   Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

Підтримати проведення, оголошеного Інститутом історії НАН України та Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України, Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів “Врятувати від забуття”.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

   СЛУХАЛИ:  інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про нагородження відзнаками Верховної Ради України.

 

В   обговоренні   взяли   участь:  Луцький М.Г.,    Давимука С.А.,  Оробець Л.Ю.,  Доній О.С.,  Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання громадської організації Всеукраїнський союз жінок-трудівниць “За майбутнє дітей України” щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України Карпової Г.О., Павлової С.О., Пастернака С.О.

2. Представити подання до Верховної Ради України про нагородження вищезазначених осіб відзнаками Верховної Ради України.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                       М.ЛУЦЬКИЙ

 

Секретар Комітету                                                  К.САМОЙЛИК

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VI скликання 8 сесія”

25 червня 2011 10:15
25 червня 2011 10:14