КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     № 58

 

                                                                                16 травня 2012

                                                                            

                                                                              

                                                                               м.Київ

                                                                       вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

                                                                              

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Луцький М.Г.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету  -  Давимука С.А.,   Самойлик К.С.,   Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету  Домаранський О.О.,  Шевченко М.М.,  головні  консультанти: Гарбуза С.А.,  Головінов В.П.,  Козієвська О.І.,  Красняков Є.В., Семенюк С.В., Шумар Н.Л.

 

ВІДСУТНІ:  Баранов-Мохорт С.М., Доній О.С., Жванія Д.В., Личук В.І.

 

ЗАПРОШЕНІ: Куліков Петро Мусійович – заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Удод Олександр Андрійович - директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, Єресько Олег Вікторович - директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Щеглова Ольга Миколаївна – заступник директора Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки,  молоді та спорту України, Матюх Тетяна Володимирівна - заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України, Бондаренко Андрій Володимирович – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України, Карпенко Євген Анатолійович – завідувач сектору підготовки молодших спеціалістів Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Кірік Людмила Василівна – заступник директора Департаменту сімейної політики Міністерства соціальної політики України, Карабутова Вікторія Вікторівна – представник Асоціації міст України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про пропозиції Президента України до Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” (реєстр. № 2447 від 15.03.2012р., Президент України В.Янукович).

2. Про друге читання проекту Закону  про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції  (реєстр. № 8267 від 04.08.2011р., н.д.Є.Царьков, В.Янукович, О.Царьов, К.Ващук, П.Цибенко, С.Гриневецький, В.В’язівський, C.Аржевітін, С.Давимука, К.Самойлик).

3. Про затвердження Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання” (14 березня 2012  року).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо безоплатного харчування дітей, які досягли п’ятирічного віку) (реєстр. № 9640 від 23.12.2011р., н.д.В.Курило ).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України Про дошкільну освіту (щодо виплати компенсації у випадку нестачі місця у дитячому садку) (реєстр. № 10083 від 20.02.2012р., н.д.О.Фельдман).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 10173 від 13.03.2012р., н.д.А.Павловський, О.Дубовой).

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо участі роботодавців в освітньому процесі для підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів) (реєстр. № 9567 від 09.12.2011р., н.д.М.Луцький, О.Стоян, Ю.Колоцей, Е.Тедеєв).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів) (реєстр. № 9062 від 20.03.2012р., н.д.М.Томенко, С.Давимука).

9. Про проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” (щодо особливості здобуття освіти) (реєстр. № 10233 від 21.03.2012р., н.д.В.Турманов).

10. Про проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік (реєстр. № 10363 від 18.04.2012р., КМУ).

11. Про проект  Закону  про  внесення  змін  до  статей 89, 90 Бюджетного кодексу України (щодо правомірності здійснення видатків на утримання загальноосвітніх спеціалізованих шкіл-інтернатів) (реєстр. № 9327 від 21.10.2011р., н.д.О.Черпіцький ).

12. Про проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо участі батьків у додаткових витратах на повнолітніх дітей які продовжують навчання (реєстр. № 9480 від 18.11.2011р., н.д.Ю.Ковалевська).

13. Різне:

про клопотання щодо присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Чижевському Б.Г.;

про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України завідувача кафедри біотехніки та інженерії Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” Карачуна В.В.

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про пропозиції Президента України до Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” (р. № 2447).

 

В обговоренні взяли участь:  Луцький М.Г., Самойлик К.С., Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати пропозиції Президента України до Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” (реєстр. № 2447).

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної ради України із зазначеного питання визначити Голову Комітету з питань науки і освіти М.Луцького.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про друге читання проекту Закону  про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції  (р. № 8267).

 

В обговоренні взяли участь:  Луцький М.Г., Самойлик К.С., Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Закону України про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції (реєстр. № 8267 від 04. 08. 2011),  що підготовлений до другого читання з врахуванням пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, та рекомендувати  Верховній Раді України прийняти його у  цілому як закон.

2. Доповідачем  від  Комітету на Верховній Раді України із зазначеного питання визначити  заступника  Голови Комітету С. Давимуку. 

Голосували:

за”  7 чол. (Луцький М.Г., Давимука С.А., Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.);

проти” – 0;

утрималось” – 1 чол.  (Самойлик К.С.).

Рішення прийнято.

Окрема думка народного депутата України Самойлик К.С. в письмовій формі додається до протоколу.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про затвердження Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання” (14 березня 2012  року).

 

В обговоренні взяли  участь:  Луцький М.Г., Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В., Єресько О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України ухвалити Постанову Верховної Ради України “Про Рекомендації парламентських слухань “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”.

2. Визначити доповідачем від Комітету народного депутата України, секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо безоплатного харчування дітей, які досягли п’ятирічного віку) (р. № 9640).

 

В обговоренні взяли участь:  Луцький М.Г., Давимука С.А., Зубець М.В., , Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В., Єресько О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо безоплатного харчування дітей, які досягли п’ятирічного віку) (реєстр. № 9640 від 23.12.2011р.),  внесений народним депутатом України В.Курилом прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету на сесії Верховної Ради України народного депутата України, секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо виплати компенсації у випадку нестачі місця у дитячому садку) (р. № 10083).

 

В обговоренні взяли участь:     Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,    Самойлик К.С., Зубець М.В., Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В., Карабутова В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо виплати компенсації у випадку нестачі місця у дитячому садку) (реєстр. № 10083), як такий, що порушує дію статей 24 та 53 Конституції України.

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю.

Голосували:

за”  7 чол. (Луцький М.Г., Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В., , Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.);

проти” – 1 чол. (Оробець Л.Ю.);

утрималось” – 0.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) (р. № 10173).

 

В  обговоренні  взяли  участь:    Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,  Самойлик К.С., Зубець М.В., Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В., Матюх Т.В., Щеглова О.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 10173 від 13.03.2012р.), внесений народними депутатами  України А.Павловським, О.Дубовим, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань базової освіти Оробець Л.Ю.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо участі роботодавців в освітньому процесі для підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів) (р. № 9567).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо участі роботодавців в освітньому процесі для підвищення якості підготовки кваліфікованих кадрів) (реєстр. № 9567 від 09.12.2011р.) внесений народними депутатами України М.Луцьким, О.Стояном, Ю.Колоцеєм, Е.Тадеєвим, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти М.Луцькому.

Голосували:

за”  7 чол. (Луцький М.Г., Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В., , Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.);

проти” – 0;

утрималось” – 1 чол. (Оробець Л.Ю.).

Рішення прийнято.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів) (р. № 9062).

 

В обговоренні взяли участь:  Луцький М.Г., Самойлик К.С., Зубець М.В., Курило В.С., Оробець Л.Ю., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо наповнюваності класів та реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів) (доопрацьований) (реєстр. № 9062 від 20.03.2012 року), внесений народними депутатами України М.Томенком, С.Давимукою прийняти за основу.

2. Визначити доповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуку С.А.   

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” (щодо особливості здобуття освіти) (р. № 10233).

 

В  обговоренні  взяли  участь:    Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,  Самойлик К.С.,   Зубець М.В.,   Оробець Л.Ю.,   Киричок О.Е.,   Ремез В.В.,  Карпенко Є.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” (щодо особливості здобуття освіти) (реєстр. № 10233 від 21.03.2012р.), внесений народним депутатом України В.Турмановим, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Голосували:

за”  7 чол. (Луцький М.Г., Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В.,  Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.);

проти” – 1 чол.  (Оробець Л.Ю.);

утрималось” – 0.

Рішення прийнято.

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік (р. № 10363).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г.,  Давимука С.А., Зубець М.В.,   Киричок О.Е.,   Ремез В.В.,  Карпенко Є.А.

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити пропозиції Комітету до проекту Постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік. Пропозиції додаються.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект  Закону  про  внесення  змін  до  статей 89, 90 Бюджетного кодексу України (щодо правомірності здійснення видатків на утримання загальноосвітніх спеціалізованих шкіл-інтернатів) (р. № 9327).

 

В обговоренні взяли участь:  Луцький М.Г.,  Давимука С.А., Зубець М.В.,   Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект  Закону  про  внесення  змін  до  статей 89, 90 Бюджетного кодексу України (щодо правомірності здійснення видатків на утримання загальноосвітніх спеціалізованих шкіл-інтернатів) (реєстр. № 9327 від 21.10.2011р.), внесений народним депутатом України О.Черпіцьким прийняти за основу і в цілому.

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань бюджету, який визначено головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

12. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про проект  Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо участі батьків у додаткових витратах на повнолітніх дітей які продовжують навчання (р. № 9480).

 

В обговоренні взяли участь: Луцький М.Г., Давимука С.А., Зубець М.В.,   Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо участі батьків у додаткових витратах на повнолітніх дітей які продовжують навчання (реєстр. № 9480 від 18.11.2011р.), внесений народним депутатом України Ю.Ковалевською прийняти за основу.

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

13. Різне:

про клопотання щодо присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Чижевському Б.Г.

про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України завідувача кафедри біотехніки та інженерії Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” Карачуна В.В.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. щодо присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Чижевському Б.Г.

 

В обговоренні взяли участь:  Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В.,   Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. щодо присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Чижевському Борису Григоровичу.

2. Просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України про присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” завідувачу секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти  Чижевському Борису Григоровичу.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України завідувача кафедри біотехніки та інженерії Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” Карачуна В.В.

 

В обговоренні взяли участь:  Давимука С.А., Самойлик К.С., Зубець М.В.,   Курило В.С., Киричок О.Е., Ремез В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання Міжнародної дипломатичної місії народної дипломатії “Європейська Україна”, Вченої ради Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” щодо нагородження відзнакою Верховної Ради України завідувача кафедри біотехніки та інженерії Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” Карачуна В.В.

2. Представити подання до Верховної Ради України про нагородження Карачуна В.В. Почесною грамотою Верховної Ради України.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                       М.ЛУЦЬКИЙ

 

 

Секретар Комітету                                             К.САМОЙЛИК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VI скликання 10 сесія”

03 жовтня 2012 15:16
18 квітня 2012 12:32
12 квітня 2012 12:38
08 лютого 2012 15:04