КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                     № 55

 

                                                                                  07 лютого 2012

                                                                            

                                                                              

                                                                               м.Київ

                                                                       вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

                                                                              

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Луцький М.Г.

 

ПРИСУТНІ:   члени   Комітету   -   Давимука С.А.,  Самойлик К.С.,  Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І.; завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Шевченко М.М., головні консультанти:  Гарбуза С.А., Козієвська О.І., Красняков Є.В., спеціаліст  І категорії  Шаламай М.І.

 

ВІДСУТНІ:  Зубець М.В.,  Доній О.С.,  Оробець Л.Ю., Жванія Д.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Суліма Євген Миколайович - Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, Якименко Олександр Васильович - директор Департаменту наукової діяльності та ліцензування Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України, Вакулич Володимир Михайлович – начальник управління Департаменту технічного регулювання Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Єресько Олег Вікторович - директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Вашека Галина Володимирівна - начальник управління фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України, Мачулін Володимир Федорович - головний вчений секретар Національної академії наук України, Карабутова Вікторія Вікторівна - представник Асоціації міст України, Шевчук Ольга Вікторівна – заступник директора Департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 


ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (друге читання) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р., Кабінет Міністрів України).

2. Про проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту (реєстр. № 8614 від 02.06.2011р., н.д.В.Чуднов, М.Круць).

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільських шкіл) (реєстр. № 6615 від 23.08.2011р., н.д.В.Кириленко, доопрацьований).

4. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) на території України) (реєстр. № 9062-1 від 01.09.2011р., н.д.А.Яценюк).

5. Про запит народного депутата України Карпука В.Г. від 07 грудня 2011р. щодо недоцільності передачі вищих навчальних закладів І –ІV рівнів акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ Міністерства охорони здоров’я України до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; вжиття невідкладних заходів та внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1191-р від 16 листопада 2011 р. “Деякі питання управління вищими навчальними закладами” в частині підпорядкування медичних навчальних закладів”.

6. Про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення 14 березня 2012 року парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”.

7. Про інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти М.Г.Луцького щодо питань розвитку вітчизняної науки, що були обговорені під час зустрічі з Президентом Національної академії наук України Б.Є.Патоном.

8. Про нагородження відзнаками Верховної Ради України  науково-педагогічних працівників Міжнародного університету бізнесу і права у   м.Херсоні

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Давимуки С.А. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (друге читання) (р. № 8494).

В обговоренні  взяли участь:  Луцький М.Г., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Якименко О.В., Вакулич В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (щодо механізму контролю продукції, яка містить ГМО) (реєстр. № 8494 від 12.05.2011р.), що підготовлений до другого читання, внести його на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти у цілому як закон.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання визначити заступника Голови Комітету з питань науки і освіти С.А.Давимуку.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  інформацію голови підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С. про проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту (р. № 8614).

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Луцький М.Г.,   Давимука С.А.,   Самойлик К.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону про внесення змін до частини другої статті 44 Закону України “Про вищу освіту” щодо усунення дискримінації права громадян України на освіту (реєстр. № 8614 від 02.06.2011р.), внесений народними депутатами України В.Чудновим, М.Круцем, відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань базової освіти В.Курилу.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про  загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільських шкіл) (р.  6615).

 

В обговоренні взяли участь:  Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо мораторію на закриття сільських шкіл) (доопрацьований) (реєстр. № 6615 від 23.08.2011 року), внесений народним депутатом України В. Кириленком відхилити.

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.  

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про проект  Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) на території України) (реєстр. № 9062-1).

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Вашека Г.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту” (щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) на території України) (реєстр. № 9062-1 від 01.09.2011р.), внесений народним депутатом України А.Яценюком відхилити.

2. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного питання народного депутата України, Голову Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. про запит народного депутата України Карпука В.Г. від 07 грудня 2011р. щодо недоцільності передачі вищих навчальних закладів І –ІV рівнів акредитації, навчально-методичних і науково-методичних установ Міністерства охорони здоров’я України до сфери управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; вжиття невідкладних заходів та внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1191-р від 16 листопада 2011 р. “Деякі питання управління вищими навчальними закладами” в частині підпорядкування медичних навчальних закладів”.

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Голови Комітету Луцького М.Г. та Першого заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Суліми Є.М. взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України підготувати та  прийняти відповідні урядові рішення щодо вирішення проблем функціонування клінічних медичних установ, що діють на базі державних і комунальних вищих медичних навчальних закладів, зокрема щодо орендних відносин, роботи за сумісництвом висококваліфікованих фахівців вищих навчальних закладів та клінічних установ.

3. Звернутись до Президента України Януковича В.Ф. щодо необхідності та доцільності продовження започаткованого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1191 “Деякі питання управління вищими навчальними закладами” процесу оптимізації мережі вищих навчальних закладів. Копію звернення направити Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

4. Рішення направити Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерству охорони здоров`я України.

5. Контроль за виконанням Рішення покласти на народного депутата України, голову підкомітету з питань фахової освіти Курила В.С.      

6. Про прийняте Рішення проінформувати Голову Верховної Ради України В.М.Литвина, народного депутата України Карпука В.Г.         

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань і освіти Луцького М.Г. про затвердження Плану заходів з підготовки та проведення 14 березня 2012 року парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”.

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити План заходів з підготовки та проведення 14 березня 2012 року парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання” (додається).

2. Контроль за виконанням Плану заходів з підготовки та проведення парламентських слухань покласти на народного депутата України, секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Луцького М.Г. щодо питань розвитку вітчизняної науки, що були обговорені під час зустрічі з Президентом Національної академії наук України Б.Є.Патоном.

 

В обговоренні взяли участь: Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І., Мачулін В.Ф.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію щодо питань розвитку вітчизняної науки, що були обговорені під час зустрічі з президентом Національної академії наук України Б.Є.Патоном взяти до відома.

2. Провести  у березні 2012 року спільне засідання Комітету та Президії НАН України,  на якому розглянути  питання стану та розвитку вітчизняної науки.

3. Доручити секретаріату Комітету разом з Президією НАН України:

- опрацювати пропозиції Національної академії наук України щодо розвитку вітчизняної науки та підготувати конкретні заходи з їх реалізації, у тому числі на законодавчому рівні;

- підготувати звернення до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо збільшення обсягів бюджетного фінансування Національної академії наук України у 2012 році.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету з питань науки і освіти Самойлик К.С. про нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників Міжнародного університету бізнесу і права у   м.Херсоні.

 

В обговоренні взяли участь:  Давимука С.А., Самойлик К.С., Курило В.С., Баранов-Мохорт С.М., Киричок О.Е., Личук В.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання Всеукраїнського Союзу жінок-трудівниць “За майбутнє дітей України” щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України  науково-педагогічних працівників Міжнародного університету бізнесу і права у м.Херсоні

2. Представити подання до Верховної Ради України про нагородження відзнаками Верховної Ради України науково-педагогічних працівників вищезазначеного закладу.

Голосували:

за”  одноголосно;

проти” – 0;

утрималось” – 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                       М.ЛУЦЬКИЙ

 

 

Секретар Комітету                                             К.САМОЙЛИК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VI скликання 10 сесія”

03 жовтня 2012 15:16
18 квітня 2012 12:32
12 квітня 2012 12:38
08 лютого 2012 15:04