КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                                      28

 

                                                                                  18           червня          14

                                                                        

                                                                        

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени  Комітету -  Сорока М.П.,  Дзоз В,О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижев­ський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету  Домаранський О.О., Шевченко М.М.,  головні  консультанти:  Гарбуза С.А.,  Головінов В.П., Красняков Є.В., Семенюк С.В.

 

ВІДСУТНІ: Зубчевський О.П., Дорохов А.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Кравченко Ольга Олександрівна - директор Юридичного департаменту Міністерства освіти і науки України, Вашека Галина Володимирівна - начальник управління фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Департаменту фінансів соціальної сфери Міністерства фінансів України, Суєтін Микита Васильович - начальник сектору з питань трудового законодавства Міністерства соціальної політики України, Карабутова Вікторія Вікторівна - аналітик аналітичного центру Асоціації міст України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про хід підготовки до парламентських слухань на тему: “Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”  (2 липня 2014 року).

2. Про роботу місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Херсонської області щодо забезпечення виконання Постанови Верховної Ради України від 7 червня 2012 року № 4949-VI “Про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”.

3. Про проект Закону про внесення зміни до статті 63 Закону України “Про вищу освіту” щодо відкриття рахунків у державних банках (реєстр. № 3763 від 17.12.2013р., н.д.С.Тігіпко).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування контракту як особливої форми трудового договору (реєстр. № 3196 від 05.09.2013р., н.д.Ю.Вознюк).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань освіти (щодо розширення доступу до загальноосвітньої та дошкільної освіти) (реєстр. № 4888 від 15.05.2014р., н.д.Л.Гриневич).

6. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення застосування податкового законодавства у сфері освіти (реєстр. № 4961 від 29.05.2014р., н.д.Л.Гриневич, Ю.Вознюк).

7. Про проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (реєстр. № 4087 від 05.02.2014р., н.д.О.Парубок, А.Яценко, С.Гордієнко).

8. Про проект Закону про внесення змін до Закону України Про охорону прав на знаки для товарів і послуг(щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків) (реєстр. № 2148а від 27.05.2013р., н.д.О.Фельдман).

9. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій (реєстр. № 3681 від 22.11.2013р., н.д.О.Кужель, П.Петренко, А.Пишний, Р.Князевич).

10. Про проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України (реєстр. № 2560а від 05.07.2013р., н.д.М.Джемілєв).

11. Про проект Закону про внесення змін до Закону України Про державно-приватне партнерство (щодо розвитку і функціонування у сфері освіти) (реєстр. № 3598 від 12.11.2013р., н.д.В.Дзоз).

12. Про проект Закону про ремісничу діяльність в Україні (реєстр. № 4458 від 14.03.2014р., н.д.А.Денисенко).

13. Про проект Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (реєстр. № 4743 від 18.04.2014р., н.д.О.Кужель, С.Баландін, Я.Гінка, П.Кириленко, О.Коваль, М.Кучерук, В.Лук’янов, С.Мошак, Ю.Шаповалов, І.Шаров).

14. Про підтримку Меморандуму про співпрацю в галузі освіти, укладеного між Міністерством освіти і науки України та громадською спілкою “Центр освітніх комунікацій”.

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про хід підготовки до парламентських слухань на тему: “Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”  (2 липня 2014 року).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про хід підготовки до проведення парламентських слухань Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави взяти до відома.

2. Рекомендувати членам Комітету ознайомитися з Інформаційно-аналітичними матеріалами Кабінету Міністрів України та проектом Рекомендацій парламентських слухань Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави  і до 25  червня  2014 року внести свої пропозиції.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про роботу місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Херсонської області щодо забезпечення виконання Постанови Верховної Ради України від 7 червня 2012 року № 4949-VI “Про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”.

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

Рішення додається.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. про проект Закону про внесення зміни до статті 63 Закону України “Про вищу освіту” щодо відкриття рахунків у державних банках (р. № 3763).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 63 Закону України “Про вищу освіту” щодо відкриття рахунків у державних банках (реєстр. № 3763 від 17.12.2013р.), внесений  народним депутатом України Тігіпком С.Л., прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підготувати його до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування контракту як особливої форми трудового договору (р. № 3196).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суєтін М.В., Головінов В.П.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування контракту як особливої форми трудового договору (реєстр. № 3196 від 05.09.2013р.), внесений народним депутатом України Вознюком Ю.В., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Доручити народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити рішення з цього питання на засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань освіти (щодо розширення доступу до загальноосвітньої та дошкільної освіти) (р. № 4888).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Карабутова В.В., Красняков Є.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань освіти (щодо розширення доступу до загальноосвітньої та дошкільної освіти) (реєстр. № 4888 від 15.05.2014р.), внесений народним депутатом України Гриневич Л.М., прийняти за основу.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення застосування податкового законодавства у сфері освіти (р. № 4961).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Домаранський О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення застосування податкового законодавства у сфері освіти (реєстр. № 4961 від 29.05.2014р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М. та Вознюком Ю.В., розглянути у першому читанні та прийняти за основу.

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України з питань  податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (р. № 4087).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (реєстр. № 4087 від 05.02.2014р.),  внесений  народними  депутатами України н.д.Парубком О.Н., Яценком А.В., та Гордієнком С.В., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому.

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань  науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків) (р. № 2148а).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України Про охорону прав на знаки для товарів і послуг(щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків) (реєстр. № 2148а від 27.05.2013р.), внесений  народним депутатом України Фельдманом О.Б., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України із зазначеного законопроекту Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань  науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій (р. № 3681).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сорока М.П., Дзоз В.О., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для реалізації конституційних прав громадян шляхом використання інформаційних комунікаційних технологій (реєстр. № 3681 від 22.11.2013р.), внесений народними депутатами України Кужель О.В., Пишним А.Г., Князевичем Р.П., розглянути у першому читанні та прийняти за основу.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д.про проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України (р. № 2560а).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про Концепцію державної етнонаціональної політики України (реєстр. № 2560а від 05.07.2013р.), внесений народним депутатом України Джемілєвим М., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Рішення надіслати до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань дошкільної,  загальної середньої та позашкільної освіти  Дзоз В.О. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державно-приватне партнерство” (щодо розвитку і функціонування у сфері освіти) (р. № 3598).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України Про державно-приватне партнерство (щодо розвитку і функціонування у сфері освіти) (реєстр. № 3598 від 12.11.2013р.), внесений народним депутатом України Дзоз В.О., розглянути у першому читанні та прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету з питань промислової та інвестиційної політики.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію головного консультанта секретаріату Комітету з питань науки і освіти Головінова В.П. про проект Закону про ремісничу діяльність в Україні (р. № 4458).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про ремісничу діяльність в Україні (реєстр. № 4458 від 14.03.2014р.), внесений народним депутатом України Денисенком А.П., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання. 

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

13. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. про проект Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (р. № 4743).

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Головінов В.П.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (реєстр. № 4743 від 18.04.2014р.), внесений народними депутатами України Кужель О.В. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

14. СЛУХАЛИ: інформацію завідувача секретаріату Комітету з питань науки і освіти Чижевського Б.Г. про підтримку Меморандуму про співпрацю в галузі освіти, укладеного між Міністерством освіти і науки України та громадською спілкою “Центр освітніх комунікацій”.

 

В обговоренні взяли участь: Сорока М.П., Дзоз В.О., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Кравченко О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати Меморандум про співпрацю в галузі освіти, укладеного між Міністерством освіти і науки України та громадською спілкою “Центр освітніх комунікацій”.

2. Надіслати рішення Комітету з питань науки і освіти до Міністерства освіти і науки України.

Рішення прийнято одноголосно.  

 

 

Голова Комітету                                                                Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                                 О.ЗУБЧЕВСЬКИЙ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку