КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                           Протокол № 22

 

                                                                                   13           березня            14

                                                                        

                                                                        

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ:  члени Комітету - Сорока М.П., Зубчевський О.П., Дорохов А.М., Павленко Р.М.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижев­ський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Шевченко М.М.,  головні консультанти: Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В.

 

ВІДСУТНІ: Дзоз В.О., Парубій А.В., Фаріон І.Д.

 

ЗАПРОШЕНІ: Полянський Павло Броніславович - заступник Міністра освіти і науки України, Супрун Вячеслав Васильович - директор Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, Шевцов Андрій Гаррійович - завідувач кафедри ортопедагогіки та реабілітології Інституту корекційної педагогіки та психології, Рибченко Лариса - директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім”, Кудін Валентина Анатоліївна - заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України, Кривенко Віктор Миколайович - керівник національного проекту “Технополіс”, Галасюк Віктор Валерійович - віце-президент інноваційного парку “Біонік Хілл”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про практику застосування Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, регіональними органами виконавчої влади Закону України “Про професійно-технічну освіту” в частині фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти (статті 5, 7, 8, 9, 29, 40, 49, 50, 51)”.

2. Про проект Закону про внесення змін до глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (реєстр. № 2490 від 23.12.2013р., н.д.О.Канівець, К.Павлов).

3. Про проект Постанови Верховної Ради України Про проведення парламентських слухань на тему: Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”.

4. Про внесення змін до Рішення Комітету від 18.09.2013р. (протокол № 15) про проведення парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з розладами аутичного спектра: проблеми та шляхи їх вирішення”.

5. Про проект Постанови про відзначення 400-річчя Національного університету “Києво-Могилянська академія” (реєстр. № 3254 від 17.09.2013р., н.д.Л.Гриневич, С.Тігіпко, О.Сич, В.Хмельницький, Ю.Мірошниченко, В.Балога, Р.Павленко).

6. Про проект Постанови про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (реєстр. № 4086 від 05.02.2014р., н.д.С.Гордієнко, О.Лелюк, В.Головко, Р.Шугало).

7. Про проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (реєстр. № 4087 від 05.02.2014р., н.д.О.Парубок, А.Яценко, С.Гордієнко).

8. Про проект Закону про погашення заборгованості до Пенсійного фонду України (реєстр. № 3267 від 18.09.2013р., н.д.О.Мирний, І.Мірошниченко, О.Кайда).

9. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції та учасників національного проекту “Технополіс” - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій і його складових (р. № 2063-д від 21.10.2013р., н.д.С.Гордієнко, В.Хомутиннік).

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань професійної освіти Дорохова А.М. про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про практику застосування Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, регіональними органами виконавчої влади Закону України “Про професійно-технічну освіту” в частині фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти (статті 5, 7, 8, 9, 29, 40, 49, 50, 51)”.

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сорока М.П., Полянсь-кий П.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

Рішення додається.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань професійної освіти Дорохова А.М. про проект Закону про внесення змін до глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (р. № 2490).

 

В обговоренні  взяли участь: Гриневич Л.М., Сорока М.П., Полянсь-кий П.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (реєстр. № 2490 від 23.12.2013р.) (доопрацьований), внесений народними депутатами України Канівцем О.Л., Павловим К.Ю. прийняти за основу. 

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України  з питань бюджету, визначеного головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: Про законодавче забезпечення розвитку науково-технічної сфери держави”.

 

В обговоренні взяли  участь: Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу і у цілому проект Постанови Верховної Ради України Про проведення парламентських слухань на тему: Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави”.

2. Доповідачем та співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про внесення змін до Рішення Комітету від 18.09.2013р. (протокол № 15) про проведення парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з розладами аутичного спектра: проблеми та шляхи їх вирішення”.

 

В обговоренні взяли  участь:  Гриневич Л.М., Рибченко Л., Полянсь-кий П.Б., Шевцов А.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести зміни до рішення Комітету від 18.09.2013 року про проведення парламентських слухань на тему: Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення  дітей з розладами аутичного спектра: проблеми та шляхи їх вирішення (2 квітня 2014 року) такі зміни:

- провести парламентські слухання на тему: Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення 4 червня 2014 року, замінивши в проекті Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 3314) слова 2 квітня 2014 року – у Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму на 4 червня 2014 року;

- у частині 2 проекту постанови замінити слова до 20 березня 2014 року на слова до 4 травня 2014 року. 

2. Доручити Голові Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М. доповісти зазначене питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 400-річчя Національного університету “Києво-Могилянська академія” (р. № 3254). 

 

В обговоренні взяли  участь: Сорока М.П., Зубчевський О.П., Полянський П.Б.

 

Під час обговорення проектів Постанов про відзначення ювілейних дат (р. № 3254, р. № 4086, р. № 4087) Голова Комітету запропонувала прийняти вищезазначені проекти Постанов за умови вилучення з них рядків про обовязковість фінансування заходів з Державного бюджету України.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови  про відзначення 400-річчя Національного університету “Києво-Могилянська академія” (реєстр. № 3254 від 17.09.2013р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Тігіпком С.Л.,   Сичем О.М.,   Хмельницьким В.І., Мірошниченком Ю.Р., Балогою В.І., Павленком Р.М., прийняти за основу та в цілому.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки цього проекту Постанови.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (р. № 4086).

 

В обговоренні взяли  участь: Сорока М.П., Зубчевський О.П., Полянський П.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету (реєстр. № 4086 від 05.02.2014 р.), внесений народними  депутатами  України  Гордієнком С.В.,  Лелюком О.В.,  Головком В.А., Шугалом Р.В., прийняти за основу та в цілому.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки цього проекту Постанови.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (р. № 4087). 

 

В обговоренні взяли  участь: Сорока М.П., Зубчевський О.П., Полянський П.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про відзначення 170-річчя утворення Уманського національного університету садівництва (реєстр. № 4087 від 05.02.2014 р.), внесений народними депутатами України Парубком О.Н., Яценком А.В., .Гордієнком С.В., прийняти за основу та в цілому.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки цього проекту Постанови.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про погашення заборгованості до Пенсійного фонду України (р. № 3267).

 

В  обговоренні взяли  участь:  Гриневич Л.М.,  Кудін В.А.,  Полянський П.Б.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України  Про погашення заборгованості до Пенсійного фонду України (реєстр. № 3267 від 18.09.2013р.),  поданий народними депутати України  Мирним О.Б., Мірошниченком І.М., Кайдою О.П., за результатами розгляду у першому читанні  прийняти за основу.

2.  Рішення  Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції та учасників національного проекту “Технополіс” - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій і його складових (р. № 2063-д).

 

В обговоренні взяли  участь: Гриневич Л.М., Полянський П.Б., Кривенко В.М., Шевченко М.М., Галасюк В.В.

 

Під  час обговорення законопроекту члени Комітету з питань науки і освіти запропонували внести доповнення до законопроекту в частині визначення понять національний проект  Технополіс” та учасники національного проекту Технополіс”.

 

Після обговорення законопроекту Голова Комітету з питань науки і освіти  Гриневич Л.М.  поставила  на голосування дві пропозиції щодо прийняття рішення:

 

Перша  пропозиція:

1. Рекомендувати Верховній Раді України вищезазначений проект Закону повернути субєктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

За першу пропозицію голосували:

“за” – 0;

“проти” – 0.

Рішення не прийнято.   

 

Друга пропозиція:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції та учасників національного проекту Технополіс” - створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій” і його складових” (реєстр. № 2063-д від 21.10.2013р.) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з врахуванням зазначених зауважень.

2.  Рішення  Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України  з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                      Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 О.ЗУБЧЕВСЬКИЙ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку