КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                              

                                                                                   11

 

                                                                                18          червня          13

 

                                                                          м.Київ

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету - Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету   Домаранський  О.О.,   Шевченко М.М.,  головні  консультанти:  Гарбуза С.А., Головінов В.П., Козієвська О.І., Красняков Є.В., Семенюк С.В.

 

ВІДСУТНІ:  члени  Комітету  -  Сорока М.П.,  Зубчевський О.П.,  Парубій А.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Канівець Олег Леонідович – народний депутат України, Кузьменко Сергій Анатолійович – народний депутат України, Немілостівий Віталій Олександрович – народний депутат України, Дмитрук Микола Ілліч – народний депутат України, Суліма Євген Миколайович - Перший заступник Міністра освіти і науки України, Кравченко Ольга Олександрівна - начальник юридичного відділу Міністерства освіти і науки України, Вакуленко Ольга Олександрівна  – начальник управління з питань професійного розвитку і кваліфікації Міністерства соціальної політики України, Карабутова Вікторія Вікторівна - представник Асоціації міст України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (реєстр. № 2490 від 07.03.2013р., н.д.О.Канівець).

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Загальнодержавну програму розвитку високих наукоємних технологій” (щодо приведення у відповідність з іншими законодавчими актами, збільшення терміну реалізації програми, обсягів фінансування заходів та конкретизації її завдань (реєстр. № 2558 від 19.03.2013р., н.д.В.Немілостівий, Д.Жванія).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо розміру виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків) (реєстр. № 2413 від 12.03.2013р., н.д.С.Кузьменко, Є.Балицький).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо науково-педагогічного стажу та стажу науково-педагогічної роботи (реєстр. № 2645 від 28.03.2013р., н.д.М.Дмитрук).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо організації навчально-виховного процесу) (реєстр. № 2020 від 15.01.2013р., н.д.В.Колесніченко).

6. Про проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) (реєстр. № 2479 від 06.03.2013р., н.д.В.Балога).

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення мінімальних розмірів стипендій (реєстр. № 2518 від 12.03.2013р., н.д.С.Міщенко).

8. Про проект Закону про піклувальні ради (реєстр. № 2485 від 07.03.2013р., н.д.Б.Дейч, В.Дзоз, О.Нетецька).

9. Про проект Постанови про повернення у державну власність приміщень дитячих садків (реєстр. № 2351 від 20.02.2013р., н.д.С.Лабазюк).

10. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення додаткових гарантій працевлаштування молоді (реєстр. № 2901 від 19.04.2013р., н.д.Ю.Шаповалов, О.Махніцький).

11. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розміщення науковими установами та організаціями власних надходжень) (реєстр. № 2257а від 07.06.2013р., н.д.Л.Гриневич).

12. Про проект Постанови про відзначення 95-ї річниці від дня народження В.О.Сухомлинського (реєстр. № 2210а від 04.06.2013р., н.д.Л.Гриневич).

13. Про проект Постанови про відзначення 115-річчя з дня народження Володимира Кубійовича (реєстр. № 2067а від 21.05.2013р., н.д.Л.Гриневич).

14. Про проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (реєстр. № 1054 від 12.12.2012р., н.д.П.Симоненко, С.Кілінкаров,  Р.Скарбовійчук, С.Баландін).

15. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (реєстр. № 1091 від 13.12.2012р., н.д.П.Симоненко).

Різне:

про затвердження  позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ніколаєнка Станіслава Миколайовича.

про організацію роботи робочих груп з підготовки законопроектів.

 

1. СЛУХАЛИ: доповідь народного депутата України Канівця О.Л. та співдоповідь голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Дзоз В.О. про проект Закону про внесення змін до Глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (р. № 2490).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Глави 14 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування позашкільної освіти) (реєстр. № 2490 від 07.03.2013р.), поданий народним депутатом України О.Канівцем, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України   з питань бюджету, який визначено головним при розгляді зазначеного законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: доповідь народного депутата України Немілостівого В.О. та співдоповідь голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Загальнодержавну програму розвитку високих наукоємних технологій” (щодо приведення у відповідність з іншими законодавчими актами, збільшення терміну реалізації програми, обсягів фінансування заходів та конкретизації її завдань (р. № 2558).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України Про Загальнодержавну програму розвитку високих наукоємних технологій (щодо приведення у відповідність з іншими законодавчими актами, збільшення терміну реалізації програми, обсягів фінансування   заходів  та  конкретизації  її  завдань)  (реєстр. № 2558 від 19.03.2013р.) поданий  народними депутатами України В.Немілостівим, Д.Жванією, повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. виступити співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з   цього  питання.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: доповідь народного депутата України Кузьменка С.А. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо розміру виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків) (р. № 2413).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо розміру виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків) (реєстр. № 2413 від 13.03.2013р.), внесений народними депутатами України С.Кузьменком, Є.Балицьким розглянути у першому читанні та  прийняти за основу.

2.  Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради під час розгляду цього питання  визначити народного депутата України, секретаря Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Зубчевського Олександра Петровича.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: доповідь народного депутата України Дмитрука М.І. та співдоповідь голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” щодо науково-педагогічного стажу та стажу науково-педагогічної роботи (р. № 2645).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

Під час обговорення законопроекту Голова Комітету з питань науки та освіти Гриневич Л.М. запропонувала звернутися до Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України з проханням надати роз’яснення щодо нарахування науково-педагогічного стажу та стажу науково-педагогічної роботи.

 

За результатами обговорення проекту Закону члени Комітету з питань науки і освіти остаточно

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність(щодо науково-педагогічного стажу та стажу науково-педагогічної роботи) (реєстр. № 2645 від 28.03.2013р.). 

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. виступити співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з   цього  питання.  

Голосували:

за - 5 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.);

проти - 1 (Дзоз В.О.);

утримались - 0.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

 

5. СЛУХАЛИ:  інформацію  помічника-консультанта народного  депутата  України Салміної Я.О. та співдоповідь голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Дзоз В.О. про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо організації навчально-виховного процесу) (р. № 2020).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо організації навчально-виховного процесу) (реєстр. № 2020 від 15.01.2013р.), поданий народним депутатом України В.Колесніченком, за результатами розгляду у першому читанні повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити позицію Комітету щодо зазначеного законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. про проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) (р. № 2479).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Павленко Р.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України Про Регламент Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу(щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) (реєстр. № 2479 від 06.03.2013р.), внесений народним депутатом України В.Балогою, прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підготувати його до другого читання.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Фаріон І.Д. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення мінімальних розмірів стипендій (р. № 2518).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Сич О.М., Дзоз В.О., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Закону України Про Регламент Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення мінімальних розмірів стипендій (реєстр. № 2518 від 12.03.2013р.), внесений народним депутатом України С.Міщенком, повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Дзоз В.О. про проект Закону про піклувальні ради (р. № 2485).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону про  піклувальні ради (реєстр. № 2485 від 07.03.2013р.), внесений народними депутатами України Б.Дейчем, В.Дзоз, О.Нетецькою розглянути у першому читанні  та  прийняти за основу.

2. Дане рішення довести до відома Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Дзоз В.О. про проект Постанови про повернення у державну власність приміщень дитячих садків (р. № 2351).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М., Красняков Є.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Постанови про повернення у державну власність приміщень дитячих садків (реєстр. № 2351 від 20.02.2013р.), поданий народним депутатом України С.Лабазюком повернути субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням пропозицій, висловлених Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити позицію Комітету із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань професійної освіти Дорохова А.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення додаткових гарантій працевлаштування молоді (р. № 2901).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення додаткових гарантій працевлаштування молоді, реєстр. № 2901 від 19.04.2013, внесений народними депутатами України Ю.Шаповаловим та О.Махніцьким, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Рішення надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розміщення науковими установами та організаціями власних надходжень) (р. № 2257а).

 

В обговоренні взяли участь: Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розміщення науковими установами та організаціями власних надходжень) (реєстр. № 2257а від 07 06 2013 р.), прийняти за основу.  

2.  Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 95-ї річниці від дня народження В.О.Сухомлинського (р. № 2210а).

 

В обговоренні взяли участь:  Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови про відзначення 95-ї річниці від дня народження В.О.Сухомлинського (реєстр. № 2210а  від 04.06.2013р.), внесений народним депутатом України Л.Гриневич,  і прийняти його в цілому.

 2. Дане рішення  довести до відома Комітету з питань культури і духовності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

13. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Постанови про відзначення 115-річчя з дня народження Володимира Кубійовича (р. № 2067а).

 

В обговоренні взяли участь:  Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України  розглянути проект   Постанови про відзначення 115- річчя з дня народження Володимира Кубійовича (реєстр. № 2067а  від 21.05.2013р.), внесений народним депутатом України Л.Гриневич, і прийняти його в цілому.

 2. Дане рішення  довести до відома Комітету з питань культури і духовності.

Голосували:

за - 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.);

проти - 0;

утримались – 1 (Дорохов А.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

 

14. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (р. № 1054).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М., Шевченко М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (реєстр. № 1054 від 12.12. 2012 р.), прийняти за основу.  

2.  Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Голосували:

за - 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М.);

проти - 0;

утримались – 1 (Фаріон І.Д.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

 

 

15. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Павленка Р.М. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (р. № 1091).

 

В обговоренні взяли участь:  Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Фаріон І.Д., Суліма Є.М., Шевченко М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку) (реєстр. № 1091 від 13.12. 2012 р.), прийняти за основу.  

2.  Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Голосували:

за - 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М.);

проти - 0;

утримались – 1 (Фаріон І.Д.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

 

16. Різне:

про затвердження  позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ніколаєнка Станіслава Миколайовича.

• про організацію роботи робочих груп з підготовки законопроектів.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження  позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ніколаєнка Станіслава Миколайовича.

 

В обговоренні взяли участь:  Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ніколаєнка Станіслава Миколайовича – Голову Громадської ради працівників освіти і науки України,  доктора педагогічних наук, професора, народного депутата України ІІ, ІІІ, ІV скликань.

2. Порушити клопотання перед Керівником Апарату Верховної Ради України В.Зайчуком щодо призначення на посаду позаштатного консультанта Комітету з питань науки і освіти Ніколаєнка С.М.

Голосували:

за - 4 (Гриневич Л.М., Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М.);

проти - 0;

утримались - 1 (Фаріон І.Д.).

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про організацію роботи робочих груп з підготовки законопроектів.

 

В обговоренні взяли участь: Сич О.М., Дорохов А.М., Павленко Р.М., Фаріон І.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Розпочати роботу робочої групи з підготовки проекту нової редакції Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (голова робочої групи – Павленко Р.М.).

2. Розпочати роботу робочої групи з підготовки проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення фінансування освіти та оплати праці і дотримання соціальних гарантій педагогічних і науково-педагогічних працівників (голова робочої групи – Сич О.М.).

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                     Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                                 О.ЗУБЧЕВСЬКИЙ                 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VII скликання 2 сесія”

06 жовтня 2014 13:31
06 жовтня 2014 13:29
06 жовтня 2014 13:23
05 жовтня 2014 13:23
04 жовтня 2014 13:27
20 вересня 2013 11:10
19 вересня 2013 11:10
18 вересня 2013 11:22
17 вересня 2013 11:23
16 вересня 2013 13:22