КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 58

15 березня 2017


м. Київ,

вул. Грушевського, 18/2, кімн.11, о 15.00



ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Констанкевич І.М., Литвин В.М.; працівники секретаріату Комітету – завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Козієвська О.І., Семенюк С.В., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Луцька А.В., Нестеренко Л.С., консультант: Малигіна І.В.

ВІДСУТНІ: Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Ковтунець Володимир Віталійович – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Карандій Вадим Анатолійович – Директор Українського центру оцінювання якості освіти, Васильєва Світлана Миколаївна – заступник директора Департаменту – начальник відділу з питань освіти, науки та інновацій Рахункової палати України, Новіков Олександр Федорович – прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Генеральної прокуратури України, Совсун Інна Романівна – віце-президент Київської школи економіки, Ляшенко Олександр Іванович – академік-секретар Відділення загальної середньої освіти Національної академії педагогічних наук України, Цибулько Олеся Сергіївна – радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій, Бойко Валерій Іванович – заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти, Стрелюк Ольга Валеріївна – заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти, Сухарєв Андрій Олексійович – заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти, Юр Наталія Василівна – заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти, Бойко Григорій Миколайович – заступник директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Бєскова Наталія Володимирівна – заступник директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Вернидуб Роман Михайлович – проректор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Жук Юрій Олексійович – завідувач відділу оцінювання якості освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, Власов Володимир Володимирович – директор Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти, Горбенко-Хвастунова Марина Михайлівна директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти, Кузьменко Геннадій Іванович – директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти, Кирпенко Максим Юрійович – директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти, Сакаєва Світлана Вікторівна директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти, Середняк Лариса Вікторівна директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, Онаць Олена Миколаївно – президент Асоціації керівників шкіл України, Тимошенко Яніна Геннадіївна – директор методичного центру управління освіти Чернігівської міської ради, координатор Асоціації керівників шкіл України, Мозгова Людмила Анатоліївна – аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України, Шулікін Дмитро Андрійович – журналіст газети “Освіта України”. Загальна кількість учасників – 60 чоловік.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні.

2. Про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016)  додаткових пропозицій народних депутатів України.

3. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України” (реєстр. № 6116 від 22.02.2017, н.д.О.Співаковський, І.Кириленко, Т.Кремінь, В.Литвин, О.Скрипник та ін.).

4. Про проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (реєстр. № 5547 від 16.12.2016, Кабінет Міністрів України).

5. Про повторне внесення проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні .

6. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя від дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)” (реєстр. № 5675 від 19.01.2017, н.д.І.Констанкевич, В.Купрій, О.Шевченко та ін.).

 

1.  СЛУХАЛИ: інформацію директора Українського центру оцінювання якості освіти Карандія В.А., Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В., заступника директора Департаменту – начальник відділу з питань освіти, науки та інновацій Рахункової палати України Васильєвої С.М., прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтриманням державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Генеральної прокуратури України Новікова О.Ф., Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні про проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні.

 

В обговоренні взяли участь: Совсун І.Р., Тимошенко Я.Г., Ляшенко О.І., Чижевський Б.Г., Скрипник О.О., Констанкевич І.М., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти про проблеми та перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні взяти до відома.

2. Доопрацювати рішення Комітету з вищезазначеного питання з врахуванням, висловлених народними депутатами України пропозицій та розглянути його на наступному засіданні Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

Після обговорення питання Перший заступник Голови Комітету Співаковський О.В. висловив подяку програмі USETI і USАID, і пану Яремі Бачинському за підтримку зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти в Україні.

 

2.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про затвердження внесення до порівняльної таблиці проекту Закону “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016) додаткових пропозицій народних депутатів України.

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. взяти до відома. 

2. Відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” внести пропозиції народних депутатів України В.А.Корчика, В.М. Литвина, О.В. Співаковського до порівняльної таблиці проекту Закону України “Про освіту” (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016 р.) та розглянути їх у встановленому порядку під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

3. Контроль за виконанням Рішення покласти на Голову підкомітету з питань освіти Т. Креміня.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України” (р. № 6116).

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України” (реєстр. № 6116 від 22.02.2017), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Кириленком І.Г., Кремінем Т.Д., Литвином В.М., Скрипником О.О., Рябчиним О.М., Галасюком В.В., Вовком В.І., Шиньковичем А.В., Мацолою Р.М., Березенком С.І., Лесюком Я.В., Фроловим М.О., Сусловою І.М., Немировським А.В., Кузьменком А.І., прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету з питань науки і освіти О. Співаковському.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4.  СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів” (р. № 5547).

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (реєстр. № 5547 від 16.12.2016), поданий Кабінетом Міністрів України,  прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

2. Співдоповідачем від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови  Комітету з питань науки і освіти О.В. Співаковського.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5.  СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про повторне внесення проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні.

 

В обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати доопрацьований проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україніі внести його на розгляд Верховною Радою України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україніза основу та у цілому.

3. Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з зазначеного питання визначити першого заступника Голови Комітету О.В.Співаковського.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6.  СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету з питань науки і освіти Констанкевич І.М. та члена Комітету з питань науки і освіти Литвина В.М. про проект Постанови Верховної Ради України “Про відзначення 150-річчя від дня народження Української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)” (р. № 5675).

 

В обговоренні взяли участь: Ковтунець В.В., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України “Про відзначення 150-річчя від дня народження української письменниці та громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)” (реєстр.№ 5675 від 19.01.2017), поданий народними депутатами України Констанкевич І.М., Купрієм В.М, Шевченком О.Л., Шевченком В.Л., Дідичем В.В., Батенком Т.І., Дубініним О.І., прийняти за основу та в цілому, з врахуванням зауважень і пропозицій народних депутатів України – членів Комітету та Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В.

2. Це Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                 О. СПІВАКОВСЬКИЙ

Заступник

Голови Комітету                                                І. КИРИЛЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 6 сесія”