КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                                       55

 

                                                                                   18            січня           17

 

                                                                           м.Київ,

                                                                   вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти  Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ:  члени  Комітету  -   Кириленко І.Г.,  Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М.; працівники секретаріату Комітету – завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Козієвська О.І., Семенюк С.В., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Левчук О.М., Луцька А.В., Нестеренко Л.С., Малигіна І.В.

ВІДСУТНІ: Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Констанкевич Ірина Мирославівна - народний депутат України, Ковтунець Володимир Віталійович – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Стріха Максим Віталійович - заступник Міністра освіти і науки України, Луговий Володимир Іларіонович - Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Гуржій Андрій Миколайович - Віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Тихий Володимир Павлович - Віце-президент Національної академії правових наук України, Радченко Володимир Григорович - Перший заступник академіка-секретаря Відділення загальної біології Національної академії наук України, Безвершенко Юлія Василівна - заступник голови Ради молодих учених Національної академії наук України, Краснолуцький Олександр Васильович - директор Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру, Бондаренко Андрій Володимирович - начальник відділу освіти Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України, Новаківський Леонід Якович - радник Президії Національної академії аграрних наук України, Устименко Володимир Анатолійович - директор Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України, Гаврилюк Микола Микитович - заступник директора з наукової роботи Інституту фізіології рослин і генетики Національної академії наук України, Ніколаєнко Станіслав Миколайович - Голова Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України “Украгроосвіта”, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, Ладика Володимир Іванович - ректор Сумського національного аграрного університету, Хоменко Микола Павлович - заступник директора Державної установи “Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів “Агроосвіта”, Боровик Олександр Васильович - директор Державного навчального закладу “Лiсоводський професійний аграрний ліцей”, Недашківський Руслан Михайлович - Віце-президент Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти, голова Київської обласної асоціації, директор державного навчального закладу “Катюжанське вище професійне училище”, Сушкевич Валерій Михайлович - Уповноважений Президента України  з прав людей з інвалідністю Адміністрації Президента України, Філіпішина Аксана Анатоліївна - представник Уповноваженого – начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Байда Лариса Юріївна - начальник відділу організаційно-правової роботи Національної асамблеї інвалідів України, Кравенко Раїса Іванівна - голова Всеукраїнської громадської організації “Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю, Стадний Єгор - експерт Аналітичного центру CEDOS, Мозгова Людмила Анатоліївна - аналітик Центру аналізу та розробки  законодавства Асоціації міст України, Шулікін Дмитро Андрійович - журналіст газети “Освіта України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проблемні питання забезпечення спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами навчальною літературою, якій надано гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”.

2. Про проект Закону України про освіту осіб з обмеженими можливостями здоровя (спеціальну освіту) (реєстр. № 3416 від 05.11.2015, н.д.О.Фельдман).

3. Про проект Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року.

4. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (реєстр. № 1182 від 02.12.2014, н.д.С.Фаєрмарк).

5. Про проект Закону України про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти (реєстр. № 4539 від 28.04.2016, н.д.Л.Денісова, І.Єфремова, Т.Кремінь, І.Бриченко, В.Підберезняк, А.Дирів, І.Котвіцький, М.Княжицький, Є.Дейдей).

6. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях та лінії зіткнення) (реєстр. № 5089 від 25.10.2016, н.д.М.Найєм, О.Недава, Д.Лубінець, А.Герасимов, М.Єфімов, Т.Острікова, І.Геращенко, О.Ляшко, О.Скрипник, М.Іонова, І.Луценко, О.Третьяков, І.Суслова, І.Луценко).

7. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо належного забезпечення територіальних громад земельними ресурсами) (реєстр. № 4957 від 20.10.2016,  доопрацьований,  н.д. Ю.Тимошенко).

8. Щодо виконання Рішення Комітету з питань науки і освіти  від 12 квітня 2016 року “Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків”.

9. Про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період шостої сесії восьмого скликання.

10. Різне:

? щодо звільнення від сплати земельного податку національних та державних дендрологічних парків.

 

1.  СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. та Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проблемні питання забезпечення спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами навчальною літературою, якій надано гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”.

 

В   обговоренні   взяли  участь:   Сушкевич В.М.,   Байда Л.Ю.,   Скрипник О.О., Філіпішина А.А., Кравенко Р.І., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо забезпечення навчальною літературою спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами, якій надано гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”, взяти до відома.

2. Звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням дати доручення:

-  провести службове розслідування щодо порушення законодавства при наданні грифів Міністерства освіти і науки України навчальній літератури для дітей з особливими потребами;

-  центральним органам виконавчої влади при розробленні нормативно-правових документів та навчально-методичного забезпечення для загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами використовувати термінологію відповідно до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю.

3. Звернути увагу Міністерства освіти і науки України на недостатній рівень забезпечення навчальною літературою спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами та необхідність термінового вжиття заходів з метою врегулювання ситуації.

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України вилучити у спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами навчальну літературу, назва якої не відповідає термінології Конвенції про права осіб з інвалідністю і порушує права дітей з особливими потребами, та забезпечити таку категорію осіб необхідними підручниками.

5. Контроль за виконання рішення покласти на підкомітет з питань освіти (Кремінь Т.Д.).                                                                                                                                                                   

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. про проект Закону України про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту) (р. № 3416).

 

В обговоренні взяли участь: Сушкевич В.М., Філіпішина А.А.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту) (реєстр. № 3416 від 05.11.2015), внесений народним депутатом України Фельдманом О.Б., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3.  СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О., Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. та заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. про проект Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Ніколаєнко С.М., Радченко В.Г.,  Недашківський Р.М., Луговий В.І., Безвершенко Ю.В., Чижевський Б.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про проект Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року взяти до відома.

2. Відзначити недостатній рівень підготовки проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року у частині визначення пріоритетних дій з розвитку освіти, науки та інновацій.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України під час доопрацювання проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на період до 2020 року виходити з чинних законодавчих норм, з оцінки реального стану освітньої та наукової сфери та рекомендованих заходів, що визначені:

постановами Верховної Ради України:

№ 4310-VІ від 12 січня 2012 р. «Про рекомендації парламентських слухань на тему: “Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання”;

№182-VІІІ від 11 лютого 2015 р. Про рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави;

№ 96-VIІІ від 13 січня 2015 р. Про Рекомендації парламентських слухань на тему: Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення;         

№ 182-VIІІ від 11 лютого 2015 р. Про Рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави;

№ 1031-VIІІ від 16 березня 2016 р. Про Рекомендації парламентських слухань на тему: Правове забезпечення реформи освіти в Україні; 

№ 1493-VIІІ від 07 вересня 2016 р. Про Рекомендації парламентських слухань на тему: Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення;

рішенням Комітету з питань науки і освіти за результатами слухань у Комітеті з питання “Законодавче забезпечення розвитку Національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення” від 15.06.2016 р.;

рішенням Комітету від 06 грудня 2016 р. щодо підтримки та внесення на розгляд проекту Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні (реєстр. № 5540 від 15.12.2016 року);

рішеннями Комітету від 21 грудня 2016 р. “Про стан впровадження Закону України “Про вищу освіту” та “Про стан реалізації Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, народного депутата України Олександра Співаковського.

Голосували:

“за” - 4 ( Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.);

утримались- 1 ( Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

4. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про дошкільну освіту” (щодо можливості задоволення потреб переселенців та комплектування груп дошкільного навчального закладу) (р. № 1182).

 

В обговоренні  взяли  участь: Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У звязку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд вищезазначеного питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про загальну середню освіту” щодо обов’язків педагогічних працівників системи загальної середньої освіти (р. № 4539).

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У звязку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд вищезазначеного питання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6.  СЛУХАЛИ:  інформацію автора законопроекту Найєма М.-М. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення (р. № 5089).

 

В обговоренні взяли участь: Філіпішина А.А., Кириленко І.Г., Ковтунець В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні   проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки дітей, які постійно проживають в зоні проведення антитерористичної операції у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення (реєстр. № 5089 від 25.10.2016, доопрацьований), внесений народними   депутатами   України   М.-М.Найємом,   Недавою О.А.,  Геращенко І.В. та іншими прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити Першому заступнику Голови Комітету Співаковському О.В. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7.  СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо належного забезпечення територіальних громад земельними ресурсами) (р. № 4957).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Новаківський Л.Я., Ніколаєнко  С.М.,  Краснолуцький О.В.,  Ковтунець В.В.,  Боровик О.В., Радченко В.Г., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо належного забезпечення територіальних громад земельними ресурсами) (реєстр. № 4957 від 20.10.2016, доопрацьований), внесений народним депутатом України Тимошенком Ю.В., за результатами його розгляду у першому читанні, відхилити.

2. Направити це рішення до головного комітету, а саме Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання визначити Першого заступника Голови Комітету Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8.  СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. щодо виконання Рішення Комітету з питань науки і освіти  від 12 квітня 2016 року “Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків”.

 

В обговоренні взяли участь:  Співаковський О.В.,  Стадний Є.,  Ніколаєнко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Ковтунця В.В.  щодо  виконання Рішення  Комітету з  питань науки і освіти від 12 квітня 2016 року “Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків”  взяти до відома.                           

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

2.1. До 1 червня 2017 року вирішити питання  розроблення та апробації програмного забезпечення з обслуговування Єдиної державної електронної бази з питань освіти, юридичні права якого б належали державі.

 2.2. Внести зміни до Технічних вимог до апаратного та програмного забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), затверджених наказом Міністерства освіти і науки України №1461 від 6 грудня 2016 року, якими передбачити наявність програмного забезпечення, що дозволить вносити до ЄДЕБО відомості про успішність атестації, яка є підставою для переведення на наступний навчальний семестр/рік  або видачі дипломів про професійно-технічну та вищу освіту.

2.3. Усунути  усі недоліки функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО),  виявлені  під час вступної кампанії 2016 року.

2.4. Врахувати пропозиції Національної академії педагогічних наук України та вищих навчальних закладів України щодо технічного удосконалення роботи Єдиної державної електронної бази з питань освіти та приведення її функціонування у відповідність до сучасних технічних можливостей (додаються).

2.5. Вжити заходів для  недопущення  затримки друку і видачі документів про освіту у 2017 році.

3. У порядку здійснення контрольних функцій розглянути стан виконання Міністерством освіти і науки України рекомендацій, викладених у пункті 2 цього Рішення, на засіданні Комітету у червні 2017 року.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9.  СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період шостої сесії восьмого скликання.

 

В обговоренні взяли участь: Кириленко І.Г., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період шостої сесії восьмого скликання взяти до відома.

2. Затвердити план роботи Комітету з питань науки і освіти на період шостої сесії восьмого скликання з врахуванням висловлених народними депутатами України пропозицій.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10.  Різне:

? щодо звільнення від сплати земельного податку національних та державних дендрологічних парків.

 

СЛУХАЛИ: пропозицію Першого заступника академіка-секретаря Відділення загальної біології Національної академії наук України Радченка В.Г. щодо звільнення від сплати земельного податку національних та державних дендрологічних парків.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

Підтримати пропозицію Першого заступника академіка-секретаря Відділення загальної біології Національної академії наук України Радченка В.Г. щодо звільнення від сплати земельного податку національних та державних дендрологічних парків

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                            О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

 

 

Заступник

Голови Комітету                                              І. КИРИЛЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 5 сесія”