КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

№ 39

12 квітня 2016

 

м. Київ,

вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету Козієвська О.І., Семенюк С.І., головні  консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Нестеренко Л.С.

 

ВІДСУТНІ: Литвин В.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Курило Віталій Семенович – народний депутат України, Совсун Інна Романівна – Перший заступник Міністра освіти і науки України, Луговий Володимир Іларіонович - Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Єрмоличев Роман Володимирович - директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України, Карбишева Вікторія Оттівна - заступник директора Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, Ярмистий Максим Миколайович – помічник-консультант народного депутата України, Шулікін Дмитро Андрійович - журналіст газети “Освіта України”. 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції” (реєстр. № 4350 від 31.03.2016р., н.д.В.Курило, Л.Гриневич, О.Рябчин, В.Галасюк, Н.Веселова).

2. Про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків.

3. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність” (реєстр. № 4365 від 01.04.2016р., н.д.Л.Гриневич, О.Співаковський, І.Кириленко, М.Поплавський, В.Галасюк, О.Скрипник).

4. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)” (реєстр. № 4349 від 31.03.2016р.,  н.д.Л.Гриневич, І.Кириленко, О.Співаковський, О.Скрипник, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський).

5. Про затвердження Плану заходів, складу робочої групи та проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про забезпечення проведення 1 червня 2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення”.

6. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів” (реєстр. № 3829-1 від 11.02.2016р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

7. Різне:

● інформація щодо підготовки до виїзного засідання Комітету до Миколаївської області;

● про включення до Порядку денного 4 сесії VIII скликання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016р., Кабінет Міністрів України).

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Курила В.С. та Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції” (р. № 4350).

 

В обговоренні взяли участь: Совсун І.Р., Кириленко І.Г., Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Єрмоличев Р.В., Ярмистий М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції”  (реєстр. № 4350 від 31.03.2016 року), внесений народними депутатами України Курилом В.С., Гриневич Л.М., Рябчиним О.М., Галасюком В.В., Веселовою Н.В., прийняти за основу та в цілому як Закон.

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М представити позицію Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Міністра освіти і науки України Совсун І.Р., Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків.

 

В обговоренні взяли участь: Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію  Першого  заступника  Міністра освіти і науки України Совсун І.Р. про діяльність Державного підприємства “Інфоресурс”, забезпечення доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, виготовлення і вартість документів про освіту та студентських квитків взяти до відома.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

2.1. Усунути  усі недоліки функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО),  зазначені  у Рішенні Рахункової палати  від 11 серпня 2015 року №1-5.

2.2. В найкоротший термін  вирішити питання  розроблення програмного забезпечення з обслуговування Єдиної державної електронної бази з питань освіти та передачі його до державної власності.

2.3. Переглянути розмір оплати вищими навчальними закладами за  підтримку  доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, повернувшись до  розцінок  станом на 01 січня 2015 року.

2.4. Вжити заходів для  недопущення  затримки друку і видачі документів про освіту.

2.5. Забезпечити належний контроль за діяльністю ДП “Інфоресурс”, позбавивши його невластивих контрольних і дозвільних функцій держави.

3. Рішення  Комітету з цього питання направити Кабінету Міністрів України.

4. У порядку здійснення контрольних функцій розглянути стан виконання Міністерством освіти і науки України рекомендацій, викладених у пункті 2 Рішення, на черговому засіданні Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність” (р. № 4365).

 

В  обговоренні  взяли  участь: Гриневич Л.М. 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність” (реєстр. № 4365 від 01.04.2016 року), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Співаковським О.В., Кириленком І.Г., Поплавським М.М., Галасюком В.В., Скрипником О.О., прийняти за основу та в цілому як Закон.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)” (р. № 4349).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо уточнення деяких положень)” (реєстр. № 4349 від 31.03.2016р.), внесений народними депутатами України Гриневич Л.М., Кириленком ФІ.Г., Співаковським О.О., Скрипником О.О., Кремінем Т.Д., Литвином В.М., Поплавським М.М., за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити доповідачем та співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного законопроекту Голову Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про затвердження Плану заходів, складу робочої групи та проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про забезпечення проведення 1 червня 2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення ”.

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М.,  Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити План заходів із підготовки та проведення 1 червня 2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення” (додаток 1).

2. Затвердити склад робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань (додаток 2).

3. Затвердити проект Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про забезпечення проведення 1 червня  2016 року парламентських слухань на тему: “Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення ” (додаток 3).

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безкоштовного харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів” (р. № 3829-1).

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М. 

 

УХВАЛИЛИ:

У зв’язку з відсутністю автора законопроекту перенести розгляд вищезазначеного питання на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. Різне:

● щодо підготовки до виїзного засідання Комітету до Миколаївської області;

● про включення до Порядку денного 4 сесії VIII скликання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (р. № 4144).

 

 

● СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. щодо підготовки до виїзного засідання Комітету до Миколаївської області на тему: “Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Миколаївської області щодо дотримання законодавства України про освіту для забезпечення функціонування та якості дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти”.

 

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати народним депутатам України, членам Комітету з питань науки і освіти особисто взяти участь у виїзному засіданні Комітету 6 травня 2016 р. до Миколаївської області.

Рішення прийнято одноголосно.

 

● СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про включення до Порядку денного 4 сесії VIII скликання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (р. № 4144).

 

В обговоренні взяли участь: Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до статті 93 Закону України про Регламент Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, включити до Порядку денного 4 сесії VIII скликання.

2. Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття, розпорядження та охорони авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 4144 від 24.02.2016 р.), поданий Кабінетом Міністрів України і проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права та суміжних прав” (реєстр. № 3692 від 22.12.2015р.), внесений народними депутатами України В.Пташник, П.Костенко та ін. розглянути разом на одному засіданні Комітету, які за своєю суттю є альтернативними.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                        Л. ГРИНЕВИЧ

 

 

Заступник

Голови Комітету                                                                                                                                                                        І. КИРИЛЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 4 сесія”