КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

                                                                                   

                                                                                       30

                                                                                    23 грудня 2015

 

                                                                          м. Київ,

                                                                  вул. Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти  Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени  Комітету – Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету – завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Козієвська О.І., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Луцька А.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Стріха Максим Віталійович – заступник Міністра освіти і науки України,  Шовкалюк Віктор Степанович - директор Департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України, Кушка Віктор Миколайович – заступник директора Департаменту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України,  Нікітін Юрій Валентинович - начальник Управління з питань договірної діяльності та менеджменту Фонду державного майна України, Малашок Михайло Михайлович - заступник директора Департаменту управління державною власністю та розвитку промисловості Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Хохленков Іван Олексійович - директор Департаменту організації оздоровлення та санаторно-курортного лікування Мінсоцполітики України, Кікіна Сергій Омелянович - директор Департаменту праці та зайнятості Мінсоцполітики України, Абрамов Владислав Іванович - головний спеціаліст відділу реорганізації та майнових відносин Департаменту управління державною власністю та розвитку промисловості Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Сторіжко Володимир Юхимович - директор Інституту прикладної фізики НАН України, Лисенко Олександр   Миколайович -  мер міста Суми,  Боршош Іван Семенович - заступник голови Сумської обласної державної адміністрації, Морус Олександр Васильович - виконавчий директор корпорації “Національно-науковий центр наукового приладобудування”, Лопаткін Роман Юрійович – завідувач науково-дослідного центру навчально-наукових приладів Інституту прикладної фізики НАН України, Гордієнко Григорій Павлович - головний інженер Інституту прикладної фізики НАН України, Заболотна Наталія Пилипівна - генеральний директор “Мистецького арсеналу”, Дробович Антон - представник служби стратегії “Мистецького арсеналу”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо поширення права першочергового отримання жилих приміщень на педагогічних та науково-педагогічних працівників (реєстр. № 2584 від 07.04.2015р., н.д.Т.Кремінь, І.Бриченко, А.Вадатурський, А.Гордєєв, О.Жолобецький, Б.Козир, О.Лівік, Д.Макар’ян, Ю.Мамчур, І.Сисоєнко, О.Співаковський, С.Хлань).

2. Про проект Закону про державний фонд гуманітарного розвитку України (реєстр. № 3597 від 08.12.2015р., н.д.М.Томенко, С.Заліщук, М.Джемілєв, Д.Силантьєв, В.Галасюк, І.Крулько, Д.Добродомов, В.Литвин, А.Шкрум, О.Черненко, С.Лещенко, М.Найєм, Б.Береза, Є.Рибчинський, Г.Чекіта, О.Рябчин, О.Ляшко, Р.Чубаров, О.Богомолець).

3. Про реалізацію пункту 4.4.7 Постанови Верховної Ради України від 11 лютого 2015 року № 182-VIII щодо відновлення виробництва ВАТ “SELMI”.

4. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (реєстр. № 2538а від 28.08.2015р., н.д.Н.Королевська, Ю.Солод).

5. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” (щодо повноважень Кабінету Міністрів України) (реєстр. № 3145 від 18.09.2015р., н.д.Р.Князевич, М.Поплавський).

6. Про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про практику застосування законодавчих актів у Донецькій області щодо функціонування освітньої сфери в умовах проведення антитерористичної операції”.

 

1. СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо поширення права першочергового отримання жилих приміщень на педагогічних та науково-педагогічних працівників (р. № 2584).

 

В  обговоренні  взяли участь:  Стріха М.В., Скрипник О.О., Безвершенко Ю.В., Литвин В.М.

 

Заслухавши питання,  члени Комітету запропонували Голові Комітету Гриневич Л.М. під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України з голосу внести поправку та в останньому абзаці ст.45 Житлового кодексу Української РСР після слів “науково-педагогічним” доповнити словами “та науковим”.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо поширення права першочергового отримання жилих приміщень на педагогічних та науково-педагогічних працівників (реєстр. № 2584 від 07.04.2015 року), внесений народними депутатами України Кремінем Т.Д., Бриченком І.В., Вадатурським А.О. та іншими прийняти за основу і в цілому як Закон.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, визначеного головним під час підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Литвина В.М. про проект Закону України про державний фонд гуманітарного розвитку України (р. № 3597).

 

В  обговоренні  взяли участь:  Заболотна Н.П., Стріха М.В.

За наслідками обговорення питання, члени Комітету вирішили доручити Міністерству освіти і науки України підготувати до другого читання пропозиції до проекту Закону України про державний фонд гуманітарного розвитку.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про Державний фонд гуманітарного розвитку України  (реєстр. № 3597 від 08.12.2015 року), внесений народними депутатами України Томенком М.В., Заліщук С.П., Джемілєвим М, Литвином В.М. та ін., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 2. Рішення надіслати до Комітету з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. та заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про реалізацію пункту 4.4.7 Постанови Верховної Ради України від 11 лютого 2015 року № 182-VIII щодо відновлення виробництва ВАТ “SELMI”.

В обговоренні взяли участь: Співаковський О.В., Нікітін Ю.В., Сторіжко В.Ю., Лисенко О.М., Боршош І.С., Литвин В.М., Малашок М.М., Скрипник О.О., Кушка В.М., Гордієнко Г.П.

 

 УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про реалізацію пункту 4.4.7. Постанови Верховної Ради України від 11 лютого 2015 року № 182-VIII щодо  відновлення виробництва   ВАТ “SELMI  взяти до відома.       

2. Відзначити незадовільне виконання пункту 4.4.7. Постанови Верховної Ради України від 11 лютого 2015 року № 182-VIII щодо  відновлення виробництва   ВАТ “SELMI”.      

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України терміново розробити та здійснити заходи щодо повернення у державну власність та відновлення виробництва ВАТ SELMI.

4.  Контроль за реалізацією цієї постанови покласти на заступника Голови Комітету І.Г. Кириленка.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (р. № 2538а).

 

В  обговоренні  взяли участь: Кікіна С.О., Стріха М.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа (реєстр. № 2538а від 28.08.2015 року), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. прийняти за основу з урахуванням пропозицій та зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства соціальної політики України.

2.  Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту  та туризму, визначеного головним під час підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань науки і освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” (щодо повноважень Кабінету Міністрів України) (р. № 3145).

 

В обговоренні  взяли участь: Хохленков І.О., Стріха М.В., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” (щодо повноважень Кабінету Міністрів України) (реєстр. № 3145 від 18.09.2015 року), внесений народними депутатами України Князевичем Р.П., Поплавським М.М. прийняти за основу з урахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України.

2. Рішення Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань сімї, молодіжної політики, спорту  та туризму, який визначено головним під час підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження рішення виїзного засідання Комітету на тему: “Про практику застосування законодавчих актів у Донецькій області щодо функціонування освітньої сфери в умовах проведення антитерористичної операції”.

 

В  обговоренні  взяли участь: Кремінь Т.Д.  

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти  Гриневич Л.М., директора Департаменту освіти і науки Донецької військово-цивільної адміністрації Оксенчук Н.В., директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Кононенка Ю.Г. про практику застосування законодавчих актів у Донецькій області щодо функціонування освітньої сфери в умовах проведення антитерористичної операції взяти до відома.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прискорити розгляд таких законопроектів:

-  № 2368а про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо доступу сліпих, осіб з порушенням зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі;

- № 2481 від 27.03.2015 р.  про внесення змін до Закону України про  забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на отримання комунальних послуг);

- № 2813 від 12.05.2015 р.  про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки вищих навчальних закладів та наукових установ державної форми власності, евакуйованих із тимчасово окупованої території Донецької або Луганської областей;

- № 2566 від 06.04.2015 р. про внесення змін до Закону України про здійснення державних закупівель (щодо удосконалення окремих процедур закупівель).

3. Комітету Верховної Ради України:

-  включити до складу робочих груп з підготовки законопроектів Про освіту, Про професійну освіту представників Донецької та Луганської областей;

-  доручити робочій групі з підготовки проекту Закону України “Про освіту” ретельно розглянути пропозиції освітян Донецької області, які надійшли до Комітету в процесі підготовки виїзного засідання.

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

-   у порядку законодавчої ініціативи підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” у частині надання окремих пільг дітям-переселенцям, які навчаються в навчальних закладах, розташованих у зоні проведення антитерористичної операції (безкоштовне харчування, оздоровлення, медичне обслуговування, підвезення до місць навчання тощо);

-  у порядку законодавчої ініціативи підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо надання пільг дітям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (безкоштовне харчування, оздоровлення, медичне обслуговування тощо);

-  доручити відповідним органам виконавчої влади вивчити питання вдосконалення процедури оформлення трудових відносин з педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які знаходяться на непідконтрольній  території, а також про визначення процедури  обрахування педагогічного стажу для тих освітян, які певний час працювали на непідконтрольній території. На основі отриманих експертних висновків внести зміни та доповнення до чинних нормативних актів;

-   забезпечити підготовку проекту Державної цільової програми  фінансування будівництва та відновлення зруйнованої внаслідок бойових дій на сході України матеріально-технічної бази навчальних закладів і наукових установ, які переміщені з територій, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

- скасувати обмеження, передбачені пунктом 1 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 1.03.2014 р. № 65 “Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету”;

- внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.2002  р. № 1134 “Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад'юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах III і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності”, передбачивши зменшення нормативів  чисельності  студентів  денної форми навчання на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника для вищих навчальних закладів, які переміщені з територій, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження;

- внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року № 251 “Про затвердження Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання і технічного опису їх бланків та внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2002 р. № 1983”,  передбачивши продовження терміну оформлення посвідки на тимчасове проживання для студентів-іноземців, які  переміщені разом з вищими навчальними закладами, з 15-и діб до 30-и діб;

- внести зміни до порядку надання субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848, з метою їх отримання працівниками навчальних закладів, переміщених з територій, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження;

       - розробити Порядок погашення заборгованості із виплат заробітної плати, стипендій, пенсій, що утворилася внаслідок проведення антитерористичної операції, з метою погашення до 31 грудня 2015 року громадянам, які проживають на територіях, де проводиться антитерористична операція, та громадянам, які тимчасово переселені в інші населені пункти України з територій, на яких проводиться антитерористична операція, а також встановлення додаткових гарантій захисту житлових та майнових прав громадян, звільнених на підставі зазначених обставин, до моменту їх працевлаштування, за умови отримання ними статусу зареєстрованого безробітного, на виконання Закону України Про встановлення додаткових гарантій щодо захисту прав громадян, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції, та обмеження відповідальності підприємств - виконавців/виробників житлово-комунальних послуг у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси від 13.01.2015 р. № 85-VIII.

5. Рекомендувати Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України спільно з Міністерством освіти і науки України розглянути питання щодо спрощення процедури перетину лінії розмежування для учнів, зокрема випускників шкіл, з тимчасово окупованих територій України до загальноосвітніх навчальних закладів та місць проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

6. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

6.1. Разом з відповідними органами державної виконавчої влади розглянути питання щодо:

- запровадження дистанційної форми навчання в загальноосвітніх навчальних закладах та організації її методичного забезпечення;

- визначення порядку оплати праці педагогічних працівників за проведення дистанційного навчання дітей, які знаходяться на тимчасово окупованій та непідконтрольній території України;

- надання можливості прийому до внутрішньо переміщених вищих навчальних закладів осіб із тимчасово непідконтрольних українській владі територій за умови складання вступних випробувань на базі такого вищого навчального закладу; подовження терміну дії сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти для мешканців Донецької та Луганської областей;

- доцільності законодавчого закріплення правового статусу внутрішньо-переміщених вищих навчальних закладів та наукових установ.

6.2. Розглянути питання щодо надання методичної допомоги педагогічним працівникам  звільнених територій Донбасу, організації цільових семінарів та інших професійно зорієнтованих масових заходів за участю наукових установ Національної академії педагогічних наук України, вищих навчальних закладів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; запровадження спеціальної курсової підготовки психологів, педагогів для роботи з дітьми, що перебували (перебувають) у місцях збройного конфлікту, використовуючи для цього вітчизняний досвід науковців та практиків, залучення до розробки методик, програм міжнародних експертів, ресурсів неурядових організацій, які мають досвід роботи з дітьми у зоні проведення бойових дій.

7. Національній академії педагогічних наук України:

-  продовжити наукові дослідження щодо моніторингу психологічного стану учнівської та студентської молоді в зоні проведення антитерористичної операції, забезпечення права дітей на освіту в умовах збройного конфлікту, налагодження диференційованої допомоги як учням, вихованцям, студентам, так і педагогічним, науково-педагогічним працівникам Луганської і Донецької області.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                 Л. ГРИНЕВИЧ

 

 

Заступник

Голови Комітету                                                                                                                  І. КИРИЛЕНКО     

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 3 сесія”