КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                                       20

 

                                                                                   02        вересня          15

 

                                                                           м.Київ,

                                                                   вул.Садова, 3-а, кімн.1316 о 15.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти  Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ:  члени  Комітету   Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О.,  Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету  Козієвська О.І., Шевченко М.М., головні  консультанти:  Гарбуза С.А., Луцька А.В., Нестеренко Л.С., Семенюк С.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Квіт Сергій Миронович - Міністр освіти і науки України,

Жарінова Алла Георгіївна - Голова Державної служби інтелектуальної власності України, Гурак Руслан Васильович - Голова Державної інспекції навчальних закладів України, Шатова Інна Олексіївна - начальник управління промислової власності Державної служби інтелектуальної власності України, Гузій Дмитро Миколайович - голова Громадської ради при Державній службі інтелектуальної власності України, Андрощук Геннадій Олександрович – позаштатний консультант Комітету.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі (реєстр. № 2368а від 15.07.2015р., н.д.Л.Гриневич, Л.Денісова, М.Княжицький, Ю.Шухевич, О.Третьяков).

2. Про проект Закону України про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 2135а від 19.06.2015р., н.д.М.Найєм, Л.Гриневич, О.Скрипник, Т.Кремінь, С.Заліщук, С.Лещенко, І.Фріз).

3. Про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

4. Про дотримання законів України з питань освіти щодо забезпечення організованого початку нового 2015/2016 навчального року та визначення основних напрямів розвитку галузі (інформація Міністерства освіти і науки України).

5. Про реалізацію державного замовлення для вищих навчальних закладів у 2015 році.

 

 

1. СЛУХАЛИ:  інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі (р. № 2368а).

 

В обговоренні  взяли участь: Андрощук Г.О., Жарінова А.Г., Полянський П.Б., Скрипник О.О.

 

Під час обговорення законопроекту Голова Комітету Гриневич Л.М. доручила звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням прискорити внесення законопроекту щодо ратифікації Україною Марракеської угоди.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушенням зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі (реєстр. № 2368а  від  15.07.2015  року),   поданий  народними  депутатами  України    Гриневич Л.М.,   Денісовою Л.Л.,   Княжицьким М.Л.,   Шухевичем Ю.Р., Третьяковим О.Ю., прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу) (р. № 2135а).

В обговоренні  взяли участь:  Полянський П.Б., Співаковський О.В., Кремінь Т.Д., Литвин В.М.

 

Під час обговорення питання члени Комітету внесли дві пропозиції щодо прийняття рішення:

Першу пропозицію внесли народні депутати України Гриневич Л.М., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., які запропонували вищезазначений законопроект прийняти за основу.

За першу пропозицію голосували:

“за” –  3  (Гриневич Л.М., Кириленко І.Г., Скрипник О.О.);

проти” – 4  (Співаковський О.А., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.).

Рішення не прийнято.

Другу пропозицію внесли народні депутати України Співаковський О.В., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М., які запропонували вищезазначений законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

За другу пропозицію голосували:

“за” – 4  (Співаковський О.А.,  Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М.,  Поплавський М.М.);

проти” –2   (Гриневич Л.М., Кириленко І.Г.. Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

За результатами обговорення законопроекту члени Комітету з питань науки і освіти: 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до статті 42 Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу)” (реєстр. № 2135а від 19.06.2015р.), поданий народними депутатами України  Найємом М.М., Гриневич Л.М., Скрипником О.О., Кремінем Т.Д., Заліщук С.П., Лещенком С.А., Фріз І.В., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.М.Гриневич.

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

Під   час   засідання   Комітету  народний  депутат  України  Поплавський М.М. вніс пропозицію встановити регламент виступу для доповідачів та обговорення законопроектів протягом 5 хвилин.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Погодитися з пропозицією народного  депутата  України  Поплавського М.М. щодо додержання регламенту.

2. Встановити регламент для доповіді – 5 хв., для співдоповіді – 5 хв.

За пропозицію н.д.Поплавського М.М. голосували:

за” – 6 чол. (Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Литвин В.М., Поплавський М.М.); 

проти – 1 чол. (Кремінь Т.Д.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

 

3.  СЛУХАЛИ:   інформацію голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

 

В  обговоренні  взяли участь: Кириленко І.Г., Красняков Є.В., Гриневич Л.М., Литвин В.М., Кремінь Т.Д.  

 

Під час обговорення питання Голова Комітету Гриневич Л.М. запропонувала народним депутатам України – членам Комітету з питань науки і освіти ініціювати внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів” (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 42, ст. 406; 2011 р., 3 18, ст.139) щодо надання права Донецькій та Луганській військово-цивільним адміністраціям до завершення антитерористичної операції подавати клопотання про присудження щорічної Премії.

 

Народні депутати України Литвин В.В., Гриневич Л.М., Кремінь Т.Д. внесли пропозицію звернутися до Дніпропетровської обласної ради, Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій з проханням подати кандидатури на здобуття щорічної Премії.

 

Голова підкомітету з питань освіти Кремінь Т.Д. запропонував підготувати пропозиції та проаналізувати претендентів на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

 

УХВАЛИЛИ:

Рішення додається.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. про дотримання законів України з питань освіти щодо забезпечення організованого початку нового 2015/2016 навчального року та визначення основних напрямів розвитку галузі (інформація Міністерства освіти і науки України).

 

В обговоренні  взяли участь:  Литвин В.М., Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Народним депутатам України, членам Комітету в тижневий термін подати пропозиції до вищезазначеної інформації та розглянути її на наступному засідання Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію заступника Міністра освіти і науки України Полянського П.Б. про реалізацію державного замовлення для вищих навчальних закладів у 2015 році.

 

В обговоренні  взяли участь:  Співаковський О.В., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

Народним депутатам України, членам Комітету в тижневий термін подати пропозиції до вищезазначеної інформації та розглянути її на наступному засіданні Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                     Л. ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Заступник

Голови Комітету                                            І. КИРИЛЕНКО      

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 3 сесія”