КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                           Протокол № 16

 

                                                                                   15        липня            15

 

                                                                          м.Київ,

                                                                  вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 14.30

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти  Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ:  члени  Комітету   Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О.,  Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М., Поплавський М.М.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступники завідувача секретаріату Комітету  Козієвська О.І., Шевченко М.М., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Нестеренко Л.С., Семенюк С.В.

 

ЗАПРОШЕНІ: Квіт Сергій Миронович - Міністр освіти і науки України, Стріха Максим Віталійович - заступник Міністра освіти і науки України, Литвинов Валерій Аркадійович - директор Національного антарктичного наукового центру, Міхальченко Олена Вікторівна - фінансовий директор Національного антарктичного наукового центру, Федчук Андрій Петрович - представник Національного антарктичного наукового центру, Луговий Володимир Іларіонович - Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Гурак Руслан Васильович - Голова Державної інспекції навчальних закладів України,  Шовкалюк Віктор Степанович - директор Департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України, Перепелиця Марина Анатоліївна - начальник відділу фінансів, засобів масової інформації та централізованих заходів Міністерства фінансів України, Костицький Василь Васильович - позаштатний консультант Комітету з питань науки і освіти, Фініков Тарас Володимирович - позаштатний консультант Комітету з питань науки і освіти, Андрощук Геннадій Олександрович - позаштатний консультант Комітету з питань науки і освіти, Безвершенко Юлія Василівна - помічник-консультант народного депутата України, Голець Віталій Віталійович - помічник-консультант народного депутата України, Новик Олександра Олексіївна - представник Української асоціації студентського самоврядування, Мельник Владислав Сергійович - представник Української асоціації студентського самоврядування, Кулик Наталія - журналіст газети “Освіта України”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про законодавче забезпечення діяльності в Антарктиці.

2. Про  проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків (реєстр. № 2216а від 01.07.2015р., КМУ).

3. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України Про вищу освіту щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 2280а від 03.07.2015р., н.д.О.Співаковський, Р.Демчак, Т.Кремінь, С.Хлань, І.Суслова, А.Гордєєв).

4. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників (реєстр. № 1857 від 27.01.2015р., н.д.П.Дзюблик, В.Кривенко).

5. Про проект Закону України про внесення змін до статті 27 Закону України “Про освіту” (щодо видачі документів про освіту) (реєстр. № 2911 від 20.05.2015р., н.д.Ю.Мірошниченко).

6. Про проект Закону України “Про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії” (реєстр. № 2316а від 08.07.2015р., н.д.О.Скрипник, А.Журжій, Л.Гриневич).

7. Про проект Закону України “Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо належного забезпечення права на вищу освіту ” (реєстр. № 2101а від 17.06.2015р., н.д.О.Ляшко, В.Галасюк, В.Вовк, Т.Кремінь, І.Кириленко, О.Скрипник, І.Климпуш-Цинцадзе).

8. Про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах (реєстр. № 2025а від 04.06.2015р., н.д.О.Співаковський, Р.Мацола, А.Шинькович, С.Хлань, М.Кобцев, Ю.Соловей, О.Жолобецький, А.Євлахов, Є.Фірсов, К.Яриніч , Т.Кремінь, А.Гордєєв).

9. Про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів)” (реєстр. № 2698 від 02.07.2015р., н.д.Ю.Тимошенко, І.Крулько, В.Івченко, В.Пацкан, Р.Горват, С.Каплін, Н.Веселова, А.Шкрум, О.Рябчин, В.Дубіль) (доопрацьований).

10. Про проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна (реєстр. № 2700 від 22.04.2015р., н.д.О.Дмитренко).

11. Про затвердження Рішення розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти на тему: “Про стан імплементації Закону України “Про вищу освіту”.

12. Про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період третьої сесії восьмого скликання.

13. Різне:

? про переведення Кузнєцової С.В. з посади спеціаліста першої категорії на посаду консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

? про клопотання щодо присвоєння Президентом України почесного звання “Заслужений працівник освіти України” заступнику завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Шевченку Миколі Миколайовичу.

? про клопотання щодо нагородження відзнакою Президента України орденом За заслуги ІІІ ступеня головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича.

? щодо претендентів на призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених та присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік. та опублікування в газеті “Голос України” відповідних списків.

 

1. СЛУХАЛИ:  інформацію директора Національного антарктичного наукового центру Литвинова В.А. про питання законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиді.

 

В обговоренні  взяли участь:  Стріха М.В., Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію щодо законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиці  взяти до відома.
2. Рекомендувати підкомітету з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності з врахуванням висловлених під час засідання пропозиції опрацювати підготовлений  Національним Антарктичним науковим центром проект закону України про забезпечення діяльності в Антарктиці для його подальшого подання народними депутатами-членами Комітету до Верховної Ради України.  
3. Звернутись до Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України щодо узгодження пропозицій до законодавчого забезпечення діяльності в Антарктиці.
4. Контроль за реалізацією цього рішення покласти на заступника Голови Комітету Кириленка І.Г. 

Рішення прийнято одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:  інформацію заступника Міністра освіти і науки України Стріхи М.В. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків” (р. № 2216а).

 

В обговоренні  взяли участь:  Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності технологічних парків (реєстр. № 2216а від 01.07.2015 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та у цілому як закон. 

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань промислової політики та підприємництва.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського  О.В. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти” (р. № 2280а).

 

В обговоренні  взяли участь:  Гриневич Л.М., Луговий В.І., Гурак Р.В., Кириленко І.Г., Литвин В.М., Поплавський М.М., Стріха М.В., Новик О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України Про вищу освіту щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (реєстр. № 2280а від 03.07.2015 р.),   поданий  народними  депутатами  України  Співаковським О.В., Демчаком Р.Є., Кремінем Т.Д., Хланєм С.В., Сусловою І.М., Гордєєвим А.А., прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

Голосували:

за” - 6   (Гриневич Л.М.,  Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Поплавський М.М.);

проти - 0;

утрималось - 1 (Литвин В.М.).

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

4. СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників” (р. № 1857).

В  обговоренні  взяли  участь:   Стріха М.В.,  Перепелиця М.А.,  Литвин В.М., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників” (реєстр. № 1857 від 27.01.2015 р.),  поданий  народними  депутатами України Дзюбликом П.В., Кривенком В.В., прийняти за основу.

2. Доручити Голові Комітету Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ:  інформацію  голови  підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України “Про внесення змін до статті 27 Закону України “Про освіту” (щодо видачі документів про освіту)” (р. № 2911).

 

В обговоренні  взяли участь:  Стріха М.В., Козієвська О.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України Про внесення змін до Закону України Про освіту (щодо видачі документів про освіту) (реєстр. № 2911 від 20.05.2015 р.), поданий народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

 2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л. Гриневич.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ:  інформацію  заступника Голови  Комітету з питань науки і освіти Скрипника О.О. про проект Закону України “Про внесення змін до розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії” (р. № 2316а).

 

В  обговоренні   взяли  участь:   Безвершенко Ю.В.,   Квіт С.М.,   Стріха М.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу  освіту” щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії” (реєстр. № 2316а від 08.07.2015 р.), поданий народними депутатами України Скрипником О.О., Журжієм А.В., Гриневич Л.М., прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ:   інформацію  голови підкомітету з питань освіти Креміня Т.Д. про проект Закону України Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо належного забезпечення права на вищу освіту)” (р.№ 2101а).

 

В  обговоренні   взяли  участь:    Безвершенко Ю.В.,  Луговий В.І.,  Квіт С.М.,   Скрипник О.О.,   Костицький В.В.,   Литвин В.М.,   Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Гурак Р.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону “Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо  належного забезпечення права на вищу освіту)”  (реєстр. № 2101а від 17.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І., Кремінем Т.Д., Кириленком І.Г., Скрипником О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.,  прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ:  інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського  О.В. про проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах” (р. № 2025а).

 

В обговоренні  взяли участь:  Квіт С.М., Фініков Т.В., Луговий В.І., Костицький В.І., Скрипник О.О., Литвин В.М., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект  Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо збалансування порядку управління у вищих навчальних закладах” (реєстр. № 2025а від  04.06.2015 р.), поданий народними депутатами України Співаковським О.В., Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В., Хланєм С.В., Кобцевим М.В., Соловьйом Ю.І, Жолобецьким  О.О.,  Євлаховим А.С.,   Фірсовим Є.П.,   Яринічем К.В.,   Кремінем Т.Д., Гордєєвим А.А.,  повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Розглянути доопрацьований законопроект у вересні 2015р. на засіданні Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ:  інформацію  заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів)” (р. № 2698).

 

В обговоренні  взяли участь:  Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення повного обсягу пенсійного забезпечення для працюючих пенсіонерів)” (реєстр. № 2698 від 02.07.2015р.) (доопрацьований), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Івченком В.Є. та іншими народними депутатами України,  прийняти за основу з врахуванням висловлених пропозицій. 
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості  та пенсійного забезпечення.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ:  інформацію  заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Кириленка І.Г. про проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна (р. № 2700).

 

В обговоренні  взяли участь:  Гриневич Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення 150-річчя з дня народження Олександра Дедюліна (реєстр. № 2700 від 22.04.2015 р.), поданий народним депутатом  України  Дмитренком О.М., прийняти за основу
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ:  інформацію  Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження Рішення розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти на тему: “Про стан імплементації Закону України “Про вищу освіту”.

 

В обговоренні  взяли участь:  Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.    Інформацію Міністра освіти і науки України С.М.Квіта, представників Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України та Міністерства культури України взяти до відома.

2.     Рекомендувати Кабінету Міністрів України:  

2.1.Прискорити запровадження дієвого механізму фінансової автономії вищих навчальних закладів, забезпечивши терміновий перегляд в установленому порядку відповідних нормативно-правових документів, зокрема, щодо закріплення майна за державним або комунальним вищим навчальним закладом на праві господарського відання, як це передбачено частиною 2 статті 70 Закону України “Про вищу освіту”.

2.2.  У місячний термін підготувати і подати на розгляд Комітету Верховної Ради України пропозиції щодо проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” з урахуванням практики імплементації Закону України “Про вищу освіту”, у тому числі врахувавши такі пропозиції та рекомендації учасників засідання:

-  пропозиції народного депутата України, Першого Заступника Голови Комітету О.В. Співаковського, викладені як окрема думка (додаються);

- конкретизувати порядок і процедуру надання професійних кваліфікацій вищими навчальними закладами випускникам за результатами відповідної підготовки;

- враховуючи відсутність в Україні станом на 01.07.2015 року професійних стандартів, які мають статус національних, пункт шостий частини третьої статті 10 замінити словами «вимоги кваліфікаційних характеристик професій працівників (професійних стандартів (у разі їх наявності);

- відповідно до статті 19 Конституції України визначити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері освіти (стаття 77);

- внести зміни з метою забезпечення збалансованості повноважень між учасниками освітнього процесу у вищих навчальних закладах, зокрема між керівником і вченою радою вищого навчального закладу;

-  визначити вимоги до кандидатів на обрання членами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, процедури їх висування та обрання;

- внести зміни до частини четвертої статті 7 з метою усунення протиріччя між записом у дипломі, визначеному в абзацах першому і другому цієї частини;

- внести зміни до статті 44 щодо умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, передбачивши можливість прийому на навчання для здобуття особою з вищою освітою певного ступеню вищої освіти вдруге за іншою спеціальністю без проходження зовнішнього незалежного оцінювання;

- з метою розширення фінансової автономії вищих навчальних закладів та виконання Плану заходів імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом у частині впровадження Системи національних рахунків (СНР 2008, п’ята версія) внести відповідні зміни щодо визначення організаційно-правових статусів вищих навчальних закладів, у тому числі як  неприбуткових установ;

- уточнити статус закладу післядипломної освіти як вищого навчального закладу (стаття 28);

- внести зміни до пункту сьомого частини другої Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про вищу освіту” щодо права на захист дисертацій та отримання диплому доктора філософії, передбачивши, що особи, які закінчили аспірантуру  до набрання чинності цим Законом, мають право на захист дисертації доктора філософії протягом чотирьох років з дати набрання чинності цим Законом;

- доповнити пункт 6 розділу ХV Прикінцеві та перехідні положення словами (окрім вищих навчальних закладів культури і мистецтв);

- передбачити в Законі України Про вищу освіту право обиратися на посаду ректора вищого навчального закладу культури і мистецтв претенденту з вченим званням професора, який удостоєний почесного звання  Народний артист України, Народний художник України, Заслужений діяч мистецтв України, Заслужений артист України, Заслужений художник України, Заслужений працівник культури України, за відсутності присвоєного йому вченого ступеня.

2.3. Розробити кваліфікаційні вимоги (критерії) для присвоєння вчених звань “професор”, “доцент” викладачам вищих навчальних закладів культури і мистецтв, враховуючи специфіку цих закладів.

2.4. З метою приведення у відповідність до постанови Кабінету Міністрів від 31 березня 2015 року № 193 “Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка” та виданого на виконання цієї постанови наказу Міністерства освіти і науки України від 12 травня 2015 року № 525 “Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки” внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів від 12 листопада 1997 року № 1260 “Про документи про освіту та вчені звання” в частині встановлення зразків дипломів бакалавра, магістра, спеціаліста.

2.5. Підготувати і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” у частині визначення порядку ліцензування освітньої діяльності вищих навчальних закладів з метою усунення колізії між статтею 24 Закону України “Про вищу освіту” та вищезазначеним Законом.

2.6. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266 “Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти” з урахуванням необхідності орієнтації на Міжнародну стандартну класифікацію освіти 2013 року, а також збереження національних особливостей  формування галузей знань і спеціальностей та їх зв’язку із структурою економіки.  Зазначені зміни мають бути визначені на підставі співставлення нового переліку з чинними до 2015 р. переліками та МСКО 2013.

Взяти до уваги, що для окремих спеціальностей Переліку відсутні види економічної діяльності в Національному класифікаторі України ДК 009 “Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД) та групи професій (професійних кваліфікацій у Національному класифікаторі України ДК 003 “Класифікатор професій” (КП).

2.7. На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» № 425-VIII від 14 травня 2015 року підготувати постанову Кабінету Міністрів України, яка визначає порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття вищої освіти зазначеним у Законі категоріям громадян, а також передбачити в Державному бюджеті України кошти для компенсації витрат за проживання в гуртожитках студентів, які належать до таких категорій.

2.8. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 65 Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету від 1 березня 2014 року, вилучивши заборону вищим навчальним закладам і науковим установам на придбання меблів, комп’ютерного обладнання, проведення ремонтних робіт за рахунок власних надходжень, а також обмеження щодо здійснення закордонних службових відряджень працівниками вищих навчальних закладів і наукових установ.

2.9. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98 “Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів”, вилучивши обмеження щодо витрат на відрядження студентів і викладачів вищих навчальних закладів, які направляються у відрядження з метою навчання, стажування тощо у вищих навчальних закладах та наукових установах ЄС за рахунок міжнародних проектів.

2.10. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2002 року № 1134 “Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів, (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах ІІІ-ІVрівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності” щодо таких нормативів, врахувавши при цьому специфіку підготовки навчання у військових, медичних і мистецьких вищих навчальних закладах.

3.   Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

3.1. Вжити додаткових заходів щодо прискорення розроблення нормативно-правового забезпечення реформування національної системи освіти відповідно до Закону України Про вищу освіту.

З цією метою прискорити виконання п.1 ч.1 ст. 13 Закону України “Про вищу освіту” в частині розроблення стратегії та програми розвитку вищої освіти і подання їх на затвердження Кабінету Міністрів України.

3.2. З метою доопрацювання та приведення у відповідність до Закону України “Про вищу освіту” відтермінувати набуття чинності наказу Міністерства освіти і науки України від 11 січня 2014 року № 26 “Про затвердження типових штатних нормативів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації”.

3.3. З метою приведення у відповідність до статті 32 Закону України Про вищу освіту, якою визначається право вищого навчального закладу самостійно визначати форми навчання та форми організації освітнього процесу внести відповідні зміни до таких нормативно-правових актів:

- наказ Міністерства освіти і науки України від 8 квітня 1993 року № 93 Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України;

- наказ Міністерства освіти і науки України від 4 квітня 2006 року № 260 “Про вивчення української (російської) мови іноземними студентами і аспірантами”;

- наказ Міністерства освіти і науки України від 15 липня 1996 року № 245 Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих навчальних закладів;

- наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоровя України від 6 червня 1996 року № 191/153 Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання в вищих закладах освіти.

3.4. З метою приведення у відповідність до статті 7 Закону України “Про вищу освіту” внести відповідні зміни до наказу Міністерства освіти і науки України № 97 від 04.02.2014 “Про затвердження технічних описів документів про освіту та вчені звання”, яким встановлюються технічні описи дипломів бакалавра, спеціаліста, магістра, що виготовляються на основі фотокомп’ютерних технологій.

3.5. Врегулювати питання видачі документів про освіту з відзнакою та національної шкали оцінювання, передбаченої наказом Міністерства освіти і науки України від 12 травня 2015 року № 525 “Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки”.

3.6. У проекті нової редакції Закону України Про освіту передбачити:

- дворівневу систему професійної освіти, де першим рівнем є рівень базової професійної освіти, на якому відбувається підготовка кваліфікованого робітника; другим рівнем є рівень спеціалізованої професійної освіти, на якому відбувається підготовка молодшого спеціаліста; 

- визначити, що особа, яка здобула ступінь молодшого спеціаліста, може навчатися у вищому навчальному закладі за індивідуальною освітньою траєкторією з можливістю скороченого терміну навчання, який визначається з урахуванням перезаліку професійно орієнтованих навчальних дисциплін практичного спрямування. Рішення щодо такого перезаліку приймає вищий навчальний заклад.

3.7. Відповідно до підпункту п’ятого пункту другого Розділу ХV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту” затвердити особливості  ліцензування  освітньої діяльності вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. на підготовку фахівців освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра.

3.8. До 1 вересня 2015 року підготувати таблицю співставлення галузей знань і спеціальностей нової редакції Переліку з чинними до 2015 р.  переліком напрямів, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2006 року № 1719; переліком спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 787; переліком наукових спеціальностей, за якими здійснюється підготовка наукових кадрів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 14 вересня 2011 року № 1057.

3.9. Розробити та затвердити порядок формування Науково-методичної ради та науково-методичних комісій Міністерства освіти і науки України на основі прозорої та відкритої процедури конкурсного відбору.

3.10. Забезпечити розроблення методології та  методичних рекомендації щодо розроблення стандартів освітньої діяльності та стандартів вищої освіти з урахуванням Національної рамки кваліфікацій, Стандартів і рекомендацій із забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (2015 р.), рекомендацій щодо реалізації компетентнісного підходу у вищій освіті за проектом Європейської Комісії “Налаштування освітніх структур в Європі” (Тюнінг), Міжнародної стандартної класифікації освіти (2011, 2013 рр.), Національного освітнього глосарію: вища освіта.

3.11. Розробити Положення про порядок формування реєстру експертів з питань освіти за галузями знань для потреб формування галузевих експертних рад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Науково-методичної ради та науково-методичних комісій Міністерства освіти і науки України, а також інших видів експертної діяльності у сфері вищої освіти, передбачивши:

- порядок первинного наповнення реєстру експертів;

- порядок поповнення реєстру експертів шляхом голосування кваліфікованої більшості наявних експертів;

- порядок позбавлення статусу експерта.

3.12.  Підготувати рекомендації щодо підготовки докторів філософії (кандидатів наук) в аспірантурі та докторів наук в докторантурі вищих навчальних закладів і наукових установ та захисту дисертацій в умовах набрання чинності Закону України “Про вищу освіту” та переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

3.13. Сприяти підготовці проектів з питань забезпечення якості вищої освіти за програмами Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ та TAIEX.

       3.14. Враховувати специфіку вищих навчальних закладів мистецького спрямування та особливості підготовки фахівців для Збройних Сил України  при розробленні відповідних нормативно-правових актів, стандартів вищої освіти та стандартів освітньої діяльності, що передбачають нові ліцензійні вимоги для провадження освітньої діяльності. 

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України спільно з Національною академією наук України забезпечити підготовку українськими науковцями проектів для участі у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій “Горизонт 2020”.

5. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України спільно з Національною академією педагогічних наук України та Національним Еразмус+ офісом в Україні:  

- провести самосертифікацію Національної рамки кваліфікацій в частині кваліфікацій вищої освіти з метою забезпечення їх визнання в Європейському просторі вищої освіти;  

6. Рекомендувати Національній академії педагогічних наук України спільно з Національним Еразмус+ офісом в Україні:  

Упродовж 2015-2016 рр. провести навчання експертів з ліцензування та акредитації та з розроблення стандартів із залученням зарубіжних і вітчизняних фахівців, які мають досвід роботи в системах акредитації вищої освіти країн Західної Європи та США.

 7. Рекомендувати Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України у співробітництві з Міністерством освіти і науки України, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, Національним Еразмус+ офісом в Україні та Національною командою експертів з реформування вищої освіти:  

Задля сприяння процесам розбудови національної системи забезпечення якості вищої освіти відповідно до кращих європейських практик провести  семінари та тренінги з питань розвитку системи забезпечення якості вищої освіти. Звернутися до Британської Ради в Україні з проханням підтримки у проведенні таких тренінгів і семінарів.

8. Рекомендувати Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України у співробітництві з Міністерством освіти і науки України та Спілкою ректорів вищих навчальних закладів України:  

Задля сприяння процесам професіоналізації управління закладами вищої освіти на основі кращих європейських практик розробити програму з розвитку лідерства у вищій освіті для підвищення кваліфікації керівників університетів. Звернутися до Британської Ради в Україні з проханням підтримки розробки такої програми.

9. Рекомендувати вищим навчальним закладам України:  

Забезпечити виконання статті 56 Закону України “Про вищу освіту” в частині приведення  освітніх програм у відповідність до вимоги зменшення максимального навчального навантаження науково-педагогічного працівника до 600 годин шляхом суттєвого зменшення кількості аудиторних занять і збільшення обсягу самостійної роботи студентів. 

10. Направити це Рішення Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, Національній академії педагогічних наук України, Національному Еразмус+  офісу в Україні, Спілці ректорів вищих навчальних закладів України.  

        11. Контроль за виконанням Рішення покласти на народного депутата України, Голову Комітету Гриневич Л.М.     

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ:  інформацію  Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період третьої сесії восьмого скликання.

 

В обговоренні  взяли участь:  Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про затвердження плану роботи Комітету з питань науки і освіти на період третьої сесії восьмого скликання взяти до відома.

2. Врахувати пропозиції народних депутатів України, членів Комітету до плану роботи та розглянути вищезазначене питання на наступному засіданні Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

13. Різне:

? про переведення Кузнєцової С.В. з посади спеціаліста першої категорії на посаду консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

? про клопотання щодо присвоєння Президентом України почесного звання “Заслужений працівник освіти України” заступнику завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Шевченку Миколі Миколайовичу.

? про клопотання щодо нагородження відзнакою Президента України орденом За заслуги ІІІ ступеня головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича.

? щодо опублікування в газеті Голос України списків претендентів на призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених та присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік.

 

 

? СЛУХАЛИ:  інформацію  Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про переведення Кузнєцової С.В. з посади спеціаліста першої категорії на посаду консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

 

В  обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Порушити клопотання перед Керівником апарату Верховної Ради України про переведення Кузнєцової Світлани Василівни з посади спеціаліста першої категорії на посаду консультанта Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти шляхом перетворення посади.

Встановити Кузнєцовій С.В. посадовий оклад, надбавки, доплати відповідно до штатного розпису.

2. Контроль за виконанням рішення Комітету покласти на Голову Комітету Гриневич Л.М.

Підстава: Розпорядження Голови Верховної Ради України № 935 від 6 липня 2015 року “Про внесення змін до штатного розпису секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти”.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

? СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про присвоєння Президентом України почесного звання “Заслужений працівник освіти України” заступнику завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Шевченку Миколі Миколайовичу.

 

В  обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання про присвоєння Президентом України почесного звання “Заслужений працівник освіти України” заступнику завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Шевченку Миколі Миколайовичу.

2. Просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України щодо присвоєння почесного звання “Заслужений працівник освіти України” заступнику завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Шевченку Миколі Миколайовичу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

? СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про нагородження відзнакою Президента України орденом За заслуги ІІІ ступеня головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича.

 

В  обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати клопотання про нагородження відзнакою Президента України орденом За заслуги ІІІ ступеня головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича.

2. Просити керівництво Верховної Ради України порушити клопотання перед Президентом України щодо нагородження відзнакою Президента України орденом За заслуги ІІІ ступеня головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Краснякова Євгена Васильовича.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

? СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. щодо претендентів на призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених та присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік. та опублікування в газеті “Голос України” відповідних списків.

 

В  обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Направити для опублікування в газеті “Голос України” списків претендентів на призначення у 2015 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених та присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                     Л. ГРИНЕВИЧ

 

 

 

Заступник

Голови Комітету                                            І. КИРИЛЕНКО      

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 2 сесія”