КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                                       10

 

                                                                                   22        квітня             15

 

                                                                        м.Київ

                                                                вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Співаковський О.В., Кириленко І.Г., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.; працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету  Шевченко М.М.,  головні   консультанти:   Гарбуза С.А.,  Красняков Є.В., Козієвська О.І.

 

ВІДСУТНІ:  Литвин В.М., Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Унгурян Павло Якимович – народний депутат України, Крулько Іван Іванович – народний депутат України, Совсун Інна Романівна - Перший заступник Міністра освіти і науки України, Гурак Руслан Васильович - Голова Державної інспекції навчальних закладів України, Васін Максим Сергійович - виконавчий директор громадської організації “Інститут релігійної свободи”, представник Всеукраїнської ради церков, Шулікін Дмитро Андрійович - журналіст газети “Освіта України”, Рудько Антон - спостерігач громадської організації “Відкрито”.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності) (реєстр. № 2276 від 02.03.2015р., н.д.О.Ляшко, В.Галасюк, Л.Гриневич, О.Продан, О.Кірш, В.Кривенко, В.Парасюк, О.Домбровський, Г.Заболотний, М.Курячий).

2. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (реєстр. № 1447 від 12.03.2015р., н.д.П.Унгурян, Л.Гриневич, В.Єленський) (друге читання).

3. Про проект Закону України про внесення змін до законів України “Про очищення влади”, “Про вищу освіту” щодо визнання голосування за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року критерієм здійснення очищення влади (люстрації) та недопущення обрання на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, що голосували за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року (реєстр. № 2505 від 01.04.2015р., н.д.І.Суслова, Ю.Дерев’янко).

4. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо недопущення до зайняття посад виконуючого обов’язки та обрання на посади керівників вищих навчальних закладів окремих категорій осіб (реєстр. № 2505-1 від 01.04.2015р., н.д. О.Співаковський, О.Порошенко, І.Мельничук, Ю.Македон, С.Хлань, А.Гордєєв).

5. Про проект Закону України про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення прийому на навчання та розміщення державного замовлення) (реєстр. № 2672 від 20.04.2015р., н.д.Л.Гриневич).

6. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо визнання неформальної освіти) (реєстр. № 2121 від 12.02.2015р., н.д.І.Крулько, Л.Гриневич, І.Кириленко, С.Євтушок, С.Барна, І.Подоляк, М.Іонова, І.Луценко).

 

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності) (р. № 2276).

 

В  обговоренні  взяли  участь: Співаковський О.В., Гурак Р.В., Красняков Є.В., Совсун І.Р., Скрипник О.О., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності) (реєстр. № 2276 від 02.03.2015 р.), внесений народними  депутатами  України    Ляшком О.В.,   Галасюком В.В.,  Гриневич  Л.М.,   Продан О.П.,   Кіршем О.В.,   Кривенком В.М.,   Парасюком В.Д., Домбровським О.Г., Заболотним В.М., Курячим М.П., прийняти за основу з врахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, визначеного головним  при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. та народного депутата України Унгуряна П.Я. про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (р. № 1447).

 

В   обговоренні  взяли  участь:   Васін М.С.,  Кириленко І.Г.,  Скрипник О.О., Совсун І.Р., Співаковський О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про  внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (реєстр. № 1447 від 12.03.2015р.), внесений народними депутатами України Унгуряном П.Я., Гриневич Л.М., Єленським В.Є.  (друге читання), прийняти в цілому як закон.

2. Доручити Голові Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. представити висновки Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Голосували:

за - 4   (Гриневич Л.М.,   Співаковський О.В.,   Кириленко І.Г.,  Кремінь Т.Д.);

проти - 0;

утрималось – 1 (Скрипник О.О.).

Рішення прийнято більшістю голосів.  

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до законів України “Про очищення влади”, “Про вищу освіту” щодо визнання голосування за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року критерієм здійснення очищення влади (люстрації) та недопущення обрання на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, що голосували за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року (р. № 2505).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Кириленко І.Г.,  Гриневич Л.М.,  Совсун І.Р.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до законів України “Про очищення влади”, “Про вищу освіту” щодо визнання голосування за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року критерієм здійснення очищення влади (люстрації) та недопущення обрання на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, що голосували за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року  (реєстр. 2505 від 01.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Сусловою І.М., Дерев’янком Ю.Б., відхилити.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо недопущення до зайняття посад виконуючого обов’язки та обрання на посади керівників вищих навчальних закладів окремих категорій осіб (р. № 2505-1).  

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Кириленко І.Г.,  Гриневич Л.М.,  Совсун І.Р.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо недопущення до зайняття посад виконуючого обов’язки та обрання на посади керівників вищих навчальних закладів окремих категорій осіб (реєстр. № 2505-1 від 06.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Співаковським О.В., Порошенком О.П., Мельничуком І.І., Македоном Ю.М., Хланєм С.В., Гордєєвим А.А., повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з врахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М. про проект Закону України про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення прийому на навчання та розміщення державного замовлення) (р. № 2672).

 

В обговоренні взяли участь: Совсун І.Р., Співаковський О.В., Скрипник О.О., Кремінь Т.Д.

 

Заслухавши   питання,   члени   Комітету  Співаковський О.В.,  Скрипник О.О., Кремінь Т.Д. запропонували Голові Комітету Гриневич Л.М. під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України з голосу внести поправку та п.13 “Прикінцевих та перехідних положень” після слів “пропозицій вищих навчальних закладів” доповнити словами “з урахуванням регіональних потреб”.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо удосконалення прийому на навчання та розміщення державного замовлення) (реєстр. № 2672 від 20.04.2015 р.), внесений народним депутатом України Гриневич Л.М., прийняти за основу та в цілому як закон. 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л. Гриневич.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Крулька І.І. про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо визнання неформальної освіти) (р. № 2121).

 

В  обговоренні  взяли  участь: Гриневич Л.М., Співаковський О.В., Кириленко І.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо визнання неформальної освіти) (реєстр. № 2121 від 12.02.2015 р.), внесений народними депутатами України Крульком І.І., Гриневич Л.М., Кириленком І.Г., Євтушком С.М., Барною С.С., Подоляк І.І., Іоновою М.М.,  Луценко І.С., прийняти за основу та доручити головному комітету доопрацювати його до другого читання. 

 2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л. Гриневич.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Голова Комітету                                                                Л.ГРИНЕВИЧ

 

 

Заступник

Голови Комітету                                                   І. КИРИЛЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 2 сесія”