КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ

 

 

 

                                                                                  

                                                                               Протокол №11

 

                                                                               13        травня          2015

 

                                                                        м.Київ

                                                                вул.Садова, 3-а, кімн.1316, о 15.00

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти  Співаковський О.В.

 

ПРИСУТНІ:  члени  Комітету   Скрипник О.О.,  Кремінь Т.Д.,  Литвин В.М., працівники секретаріату Комітету - завідувач секретаріату Комітету Чижевський Б.Г., заступник завідувача секретаріату Комітету Шевченко М.М., головні консультанти: Гарбуза С.А., Красняков Є.В., Нестеренко Л.С., Семенюк С.В.

 

ВІДСУТНІ: Гриневич Л.М. (у відрядженні), Кириленко І.Г., Поплавський М.М.

 

ЗАПРОШЕНІ: Дерев’янко Олег Валерійович - заступник Міністра освіти і науки України, Жарінова Алла Георгіївна - Голова Державної служби інтелектуальної власності України, Стародубцев Олександр Євгенійович - директор Департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економіки і торгівлі України, Цимбал Вячеслав Анатолійович - директор Департаменту європейської інтеграції Міністерства економіки і торгівлі України, Шпиталь Оксана Олександрівна - начальник відділу державної політики у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки і торгівлі  України, Шовкалюк Віктор Степанович - директор Департаменту інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України, Луговий Володимир Іларіонович - Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України, Андрощук Геннадій Олександрович - позаштатний консультант Комітету з питань науки і освіти.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо сфери застосування закону) (реєстр. №  2441 від 02.04.2015р., н.д.Р.Демчак) (доопрацьований).

2. Про проект Закону України про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 2599 від 08.04.2015р., н.д. Ю.Македон, В.Пацкан, Є.Фірсов, Р.Романюк).

3. Проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов’язків) керівника вищого навчального закладу (реєстр. № 2599-1 від 23.04.2015р., н.д. О.Співаковський, О.Порошенко, І.Мельничук, С.Хлань, А.Гордєєв, О.Марченко, С.Рудик, І.Луценко, М.Головко, С.Каплін, К.Яриніч, А.Кузьменко, Т.Кремінь, О.Осуховський, В.Івченко, І.Спориш).

4. Про проект Закону України про заходи щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді (реєстр. № 2626 від 09.04. 2015 р., н.д. ОГорбунов, К.Іщейкін, Б.Дубневич, І.Крулько).

5. Про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді) (реєстр. № 2627 від 09.04.2015р., н.д.О.Горбунов, Б.Дубневич, К.Іщейкін, І.Крулько).

6. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації та приведення до міжнародних стандартів законодавства у сфері інтелектуальної власності (в частині визначення об’єктів права інтелектуальної власності) (реєстр. № 1149 від 02.12.2014р., н.д.В.Петьовка).

7. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони промислових зразків (реєстр. № 1891 від 30.01.2015р., н.д.І.Алексєєв). 

8. Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: “Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку”.

9. Про затвердження рішення Комітету щодо реалізації Закону України “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій”.

10. Про проект Закону України про реалізацію експерименту в навчанні у сфері інформаційно-комунікаційних технологій з метою підвищення рівня компетентностей (реєстр. № 2333 від 05.03.2015р., н.д.О.Співаковський, І.Вінник, Т.Кремінь, А.Гордєєв, С.Хлань).

11. Про проект Закону України про внесення змін до статті 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (щодо посилення обороноздатності держави) (реєстр. № 2334 від 05.03.2015р., н.д.А.Співаковський, С.Хлань, А.Гордєєв, Т.Кремінь).

12. Різне:

щодо основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік;

щодо субвенцій фінансування навчальних закладів в сільській  

   місцевості.

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо сфери застосування закону) (р. №  2441).

 

В  обговоренні   взяли   участь:  Дерев’янко О.В., Литвин В.М., Кремінь Т.Д. 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо сфери застосування закону) (реєстр. № 2441 від 02.04.2015р.), внесений народним депутатом України Демчаком Р.Є. прийняти за основу і в цілому як закон.

2. Рішення Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, визначеного головним при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято  одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу) (р. № 2599).

 

В   обговоренні   взяли  участь:  Дерев’янко О.В., Литвин В.М., Кремінь Т.Д. 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення зміни до Закону України “Про вищу освіту” (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу) (реєстр. № 2599 від 8.04.2015р.), внесений народними депутатами Македоном Ю.М., Пацканом В.В., Фірсовим Є.П., Романюком Р.С., відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

Рішення прийнято  одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов’язків) керівника вищого навчального закладу (р. № 2599-1).

 

В   обговоренні   взяли  участь:  Дерев’янко О.В., Литвин В.М., Кремінь Т.Д. 

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов’язків) керівника вищого навчального закладу  (реєстр. № 2599-1 від 23.04.2015 р.), внесений народним депутатом Співаковським О.В. та іншими, прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету з питань науки і освіти Л.Гриневич.

Рішення прийнято  одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про заходи щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді (р. № 2626).

 

В   обговоренні   взяли  участь:  Дерев’янко О.В., Кремінь  Т.Д., Литвин В.М., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про заходи щодо підтримки центрів патріотичного виховання (реєстр. № 2626 від 09.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Горбуновим О.В., Іщейкіним К.Є., Дубневичем Б.В., Крульком І.І., прийняти за основу з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

2. Рішення Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань сімї, молодіжної політики, спорту та туризму, визначеного головним  при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято  одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді) (р. № 2627).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Дерев’янко О.В., Литвин В.М., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді) (реєстр. № 2627 від 09.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Горбуновим О.В., Іщейкіним К.Є., Дубневичем Б.В., Крульком І.І. прийняти за основу з урахуванням пропозицій Кабінету Міністрів України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

2. Рішення Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним  при розгляді зазначеного проекту закону.

Рішення прийнято  одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації та приведення до міжнародних стандартів законодавства у сфері інтелектуальної власності (в частині визначення об’єктів права інтелектуальної власності) (р. № 1149).

 

В  обговоренні  взяли  участь:  Жарінова А.Г., Дерев’янко О.В., Андрощук Г.О., Семенюк С.В., Литвин В.М., Кремінь Т.Д., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації та приведення до міжнародних стандартів законодавства у сфері інтелектуальної власності (в частині визначення об’єктів права інтелектуальної власності) (реєстр. № 1149 від 12.12.2014р.), внесений народним депутатом України Петьовкою В.В., за результатами розгляду в першому читанні відхилити.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони промислових зразків (р. № 1891). 

В  обговоренні  взяли  участь:  Жарінова А.Г., Дерев’янко О.В., Шовкалюк В.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони промислових зразків, (реєстр. № 1891 від 31.01.2015р.), внесений народним депутатом України Алексєєвим І.С., за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему: “Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку”.

 

В  обговоренні  взяли  участь:   Цимбал В.А.,   Кремінь Т.Д.,  Скрипник О.О., Дерев’янко О.В., Жарінова А.Г.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Взяти до відома інформацію про проект Рекомендацій слухань в Комітеті з питань науки і освіти “Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку.

2. Просити народних депутатів України надати пропозиції до Рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку.

3. Доручити секретаріату узагальнити пропозиції народних депутатів України та внести проект Рекомендацій слухань в Комітеті з питань науки і освіти “Інтелектуальна власність в Україні. Стан та концептуальні засади розвитку на наступне засідання Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: інформацію директора Департаменту інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Шовкалюка В.С. про затвердження рішення Комітету щодо реалізації Закону України “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій”.

 

В обговоренні  взяли  участь: Скрипник О.О., Шевченко М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Міністерства освіти і науки України щодо реалізації Закону України “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій” взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України створити робочу групу, до складу якої включити вітчизняних та закордонних експертів, представників Національної академії наук, наукових установ та підприємств, з метою проведення аналізу відповідності державної системи підтримки трансферу технологій в Україні тій, що існує в країнах Європейського Союзу,  врахування відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами та підготовки пропозицій до законів України щодо створення сприятливого середовища для трансферу технологій, зокрема:

2.1. Вдосконалення системи державного управління у сфері трансферу технологій, у тому числі з використанням механізмів використання державно-приватного партнерства.

2.2. Запровадження державної підтримки впровадження технологій у вигляді:

прямого фінансування – надання на конкурсній основі та на умовах співфінансування грантів, субсидій на розвиток кооперації наукових установ та промислових підприємств у створенні високотехнологічного виробництва;

непрямого фінансування – надання податкових стимулів (зменшення оподаткування, податкові канікули, податковий кредит) підприємствам, що впроваджують технології 5 – 6 технологічних укладів, і підприємствам, які вкладають кошти у НДДКР та реалізують пріоритетні інноваційні проекти;

пільгового кредитування проектів трансферу технологій,

формування належної системи науково-технічної експертизи, залучення у якості експертів іноземних фахівців;

2.3. Створення цілісної системи прогнозно-аналітичних та стратегічних маркетингових досліджень  науково-технологічного та інноваційного розвитку.

2.4. Формування комунікаційних каналів просування інновацій від розробника до споживача, зокрема, мереж та центрів трансферу технологій, технологічних платформ, кластерів, венчурних фондів.

2.5. Удосконалення механізмів охорони інтелектуальної власності при просуванні нових розробок, зокрема, надання державної підтримки при закордонному патентуванні.

2.6. Підвищення інноваційної культури шляхом стимулювання  запровадження дисциплін з інноваційної діяльності (інноваційний та інвестиційний менеджмент, управління конкурентоспроможністю, інноваційна економіка тощо) у програми навчань за технічними спеціальностями у вищих навчальних закладах.

3. Враховуючи важливість Закону України “Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій” для розвитку інноваційної економіки України провести у першому півріччі 2016 року слухання у Комітеті щодо утворення в Україні сучасної системи трансферу технологій.

4. Контроль за реалізацією цього рішення покласти на підкомітет з питань науки, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності.

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про реалізацію експерименту в навчанні у сфері інформаційно-комунікаційних технологій з метою підвищення рівня компетентностей (р. № 2333).

 

В обговоренні  взяли  участь: Андрощук Г.О., Скрипник О.О., Дерев’янко О.В., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України “Про реалізацію експерименту в навчанні у сфері інформаційно-комунікаційних технологій з метою підвищення рівня компетентностей” (реєстр. № 2333 від 05. 03. 2015 року), внесений народними депутатами України Співаковським О.В., Вінником І.Ю., Кремінем Т.Д., Гордєєвим А.А., Хланєм С.В.
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку.  

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України про внесення змін до статті 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (щодо посилення обороноздатності держави) (р. № 2334).

 

В обговоренні  взяли  участь: Дерев’янко О.В., Скрипник О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України“ Про внесення змін до статті 9 Закону України Про оренду державного та комунального майна(щодо посилення обороноздатності держави) (реєстр. № 2334  від 05.03.2015р.),  внесений  народними  депутатами  України  Співаковським О.В., Хланєм С.В.,  Гордєєвим А.А., Кремінем Т.Д.
2. Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.  

Рішення прийнято одноголосно.

12. Різне:

щодо основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік;

щодо субвенцій фінансування навчальних закладів в сільській 

   місцевості.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік.  

 

В обговоренні  взяли  участь: Дерев’янко О.В., Шовкалюк В.С., Луговий В.І., Скрипник О.О., Литвин В.М., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік взяти до відома.

2. Надіслати пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо субвенцій фінансування навчальних закладів в сільській  місцевості.

 

В  обговоренні   взяли  участь:  Дерев’янко О.В.,  Литвин В.М., Кремінь Т.Д.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо субвенцій фінансування навчальних закладів в сільській  місцевості взяти до відома.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням перерозподілити субвенції навчальних закладів в сільській  місцевості.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                     О. СПІВАКОВСЬКИЙ

 

 

Заступник

Голови Комітету                                            І. КИРИЛЕНКО                                       

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи VIІI скликання 2 сесія”