http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71530Відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України у

м. Слупськ, Республіка Польща.

 

З 10 по 13 жовтня на запрошення Поморської Академії відбулось виїзне засідання Комітету з питань науки і освіти до м. Слупськ, Республіка Польща.

У засіданні взяли участь народні депутати – члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Михайло Поплавський, народний депутат України Ірина Констанкевич, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, ректори провідних українських вишів – Ярослав Бобало (Національний університет «Львівська політехніка»), Леонід Клименко (Чорноморський державний університет імені Петра Могили), Василь Стратонов (Херсонський державний університет), Володимир Смоланка(Ужгородський національний університет), а також представники Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Національного університету біоресурсів і природокористування, Казахського національного педагогічного університету імені Абая, Білоцерківського національного аграрного університету. З боку польських колег у засіданні взяли участь ректор Поморської Академії Збігнєв Осадовський, ректор Поморської Академії 2008-http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=715312016рр. Роман Дрозд, проректор з питань науки Педагогічного університету ім. КЕН в Кракові Маріуш Волош, ректор медичного університету Гданська Януш Мориш, ректор Політехніки в м. Кошаліна Тадеуш Богдал, педагогічні працівники та освітяни м. Слупська.

Республіка Польща позиціонується на європейському просторі як країна, що здійснила успішні освітні реформи. У зв′язку з тим, що Україна розпочала глибинні трансформації у системі освіти і стоїть на порозі прийняття нового базового Закону України «Про освіту», досвід польського реформування для нашої держави є корисним і актуальним.

Відтак, робочий графік української делегації був насиченим. У рамках дводенного візиту відбулась низка освітніх та урочистих заходів.

Так, 11 жовтня 2016 року українська делегація зустрілась з президентом м. Слупська, представниками адміністрації міста, педагогічними працівниками початкової, середньої та професійно-технічної освіти. Тема обговорення під час зустрічі – «Система освіти Польщі, можливості і перспективи». Доповідачі, а в основному – це керівники-практики, які представляли різні ланки освіти, надали змістовну інформацію щодо особливостей структурної реформи освіти, децентралізації управління та фінансування.

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71532Цього ж дня представники Комітету разом з іншими учасниками виїзного засідання, мали зустріч з ректором Поморської Академії ЗбігнєвомОсадовським, який розповів про особливості функціонування Академії, а також підкреслив, що станом на сьогодні, в Поморській Академії навчаються 300 студентів з України за програмами «Семестрове навчання» і вже реалізуються програми «Подвійні дипломи» за спеціальностями «Дошкільна початкова освіта», «Екологія», «Соціальна робота».

У рамках проведення круглого столу «Система фінансування вищих навчальних закладів у Польщі» на базі Поморської Академії українська делегація ознайомилась з доповіддю та презентацією ректора Академії 2008-2016 р.р. проф. Романа Дрозда щодо системи фінансування вищих навчальних закладів у Польщі на прикладі Поморської Академії. Доповідач відзначив, що система фінансування вищої освіти Польщі є гнучкою, базується на засадах використання різних фінансових джерел та забезпечення достатньої фінансової автономії як недержавних (непублічних), так і державних (публічних) вищих навчальних закладів.

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71533   http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71534   http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71535

Того ж дня члени Комітету у складі української делегації відвідали Слупський Інкубатор Технологічний (СІТ) http://www.sit.slupsk.pl/, який є наукоємним підприємством, що містить в собі: Центр розвитку підприємництва, Центр дослідження і розвитку, а також різні навчальні програми. Серед напрямків, що проводять свою діяльність в СІТ: IT/ICT, проектування та розробка відеосистем, проектування систем водопостачання, установка джерел «зеленої» енергії, сільськогосподарської техніки та устаткування, віддалених систем телеметрії, послуг екологічного тестування, інформаційних пунктів європейських фондів, бізнес-консалтинг, фінансові послуги, будівництво електричних нагрівачів.

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71536http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71537Народні депутати України відзначають, що у Польщі створені умови для кооперації вищої школи, науки і бізнесу, а такого типу інноваційні структури є одним з найбільш потенційно сильних економічних інструментів прискорення технічного й економічного розвитку як територій, так і певних технологічних та економічних напрямів діяльності.

По завершенню перебування учасників виїзного засідання Комітету в СІТ було проведено зустріч з українськими студентами, що навчаються в Слупську за різними програмами (семестровий обмін, подвійний диплом, стаціонарне навчання), і представляють майже всі регіони України: Херсон, Львів, Київ, Миколаїв, Чернівці, Донецьк, Луганськ, Луцьк, Біла Церква, Запоріжжя, Кривий Ріг, Івано-Франківськ, Харків, Кам’янець-Подільський, Острог тощо. До зустрічі також приєдналися представники Української громади та Української Церкви в Слупську, серед яких: Голова Громади – Даріуш Цилюпа, Священник Церкви – Отець Богдан Піпка. Представники Верховної Ради України мали можливість привітати етнічних українців, що, з огляду на різні обставини, сьогодні знаходяться в Польщі, проте всім серцем і душею уболівають за Україну.

Протягом другого дня виїзного засідання Комітету українські делегати взяли участь у прес-конференції з представниками місцевих ЗМІ та урочистій Інавгурації нового навчального 2016/17 року Поморської Академії в Слупську. На заході, окрім науково-педагогічного складу та студентства Академії, були присутні З. Конвінський – депутат Польщі, П. Мюллер – радник Міністра освіти і науки Польщі, З. Коложенський – голова Слупського району, К. Данілецька-Воєвудська – заступник мера міста Слупськ.http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71538

Завершуючи візит, народні депутати – члени Комітету та інші учасники виїзного засідання завітали до м. Білий Бір, у якому проживає чотирьохтисячна українська громада, відвідали Греко-католицьку церкву Різдва Богородиці, а також вшанували пам’ятник Тараса Григоровича Шевченка покладанням квітів та свічок. До того ж, учасники української делегації на базі українського ліцею імені Т.Г. Шевченка зустрілись з директором навчального закладу Андрієм Дроздом, головою гуртка Об’єднання Українців у Польщі у Білому Борі Володимирем Філем, головою Фонду «Просвіта» Марком Сирником, вчителями та учнями ліцею. Під час проведення заходу українська громада акцентувала увагу на низький рівень підтримки українського шкільництва з боку Української держави. Зокрема, українські школи потребують сучасних підручників, навчальних посібників, методичних матеріалів та дидактичних засобів навчання. Представники діаспори подарували народним депутатам України свій власно розроблений проект плану розвитку української освіти у Польщі, який представники Комітету пообіцяли розглянути в найближчому часі та долучитись до позитивних змін та розбудови українського шкільництва в Польщі.

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71539Як зазначили учасники виїзного засідання Комітету, візит до Республіки Польщі був надзвичайно продуктивним як для українських, так і польських колег, і кожна зі сторін отримала корисний досвід та необхідне бачення для подальшої успішної реалізації трансформаційних процесів в галузі освіти в Україні та Польщі.

Додаткова інформація про виїзне засідання Комітету доступна за посиланнями:

http://www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/a/miedzynarodowa-ap-silna-zakami-z-ukrainy-wideo,10734416/

http://www.radio.slupsk.pl/pl/artykul/goscie-z-ukrainy-i-kazachstanu-z-wizyta-w-akademii-pomorskiej.16726.html

http://www.tv-slupsk.pl/wiadomosci/285,obserwator-13102016

http://www.kanal6.pl/newsID=14482,stronaID=32,preview=2/

http://www.kanal6.pl/newsID=14479,stronaID=32,preview=2/

https://www.facebook.com/telewizja.kanal6/videos/1201689036573244/

http://www.slupsk.pl/delegacja-z-ukrainy-poznawala-system-edukacji-w-slupsku-57929/

http://www.apsl.edu.pl/main-menu-media/media-najnowsze-informacje/621-przedstawiciele-rady-najwyzszej-ukrainy-w-ap

http://www.apsl.edu.pl/main-menu-media/media-najnowsze-informacje/620-uroczysta-inauguracja-roku-akademickiego

http://www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/a/miedzynarodowa-ap-silna-zakami-z-ukrainy-wideo,10734416/

http://www.tv-slupsk.pl/wiadomosci/285,obserwator-13102016

http://www.radio.slupsk.pl/pl/artykul/goscie-z-ukrainy-i-kazachstanu-z-wizyta-w-akademii-pomorskiej.16726.html

http://mediacenter.uzhnu.edu.ua/news/predstavniki_uzhnu_pobuvali_na_vidkritomu_zasidanni_komitetu_vr_u_polshhi/2016-10-19-4086

http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data[5012][id]=6592

http://btsau.kiev.ua/uk/content/%D0%B2%D1%96%D0%B7%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%97-%D0%B2-%D0%BC-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%BF%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%83

 

Також надаємо Вашій увазі презентації, які були представлені польськими колегами учасникам виїзного засідання Комітету з питань науки і освіти.

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/control/uk/doccatalog/list?currDir=71440

 

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71540         http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71541         

 

 

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71542    http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71543    http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71544

 

 

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71545         http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71546

 

 

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71547         http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71548

 

 

http://kno.rada.gov.ua/komosviti/img/publishing/?id=71554

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку