20 березня 2015 року Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич взяла участь у церемонії підписання угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020".

Програма "Горизонт 2020", яка розпочалася у 2014 році, розрахована на 7 років, спрямована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності у всіх сферах життя суспільства й об'єднує всі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій. «Горизонт 2020" є фінансовим інструментом реалізації флагманської ініціативи Інноваційного союзу Європа 2020 з метою зміцнення конкурентоспроможності Європи у глобальному вимірі, її економічного зростання та створення нових робочих місць.

У своєму виступі після церемонії підписання Голова Комітету Лілія Гриневич відзначила надзвичайну важливість цієї події та її вплив на економічний, соціальний розвиток України і підкреслила, що підписання Угоди є реальним кроком щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також виконанням положень коаліційної угоди.

«Українська наука фінансується зараз в обсязі 0,7% від ВВП, з них з державного бюджету 0.25%. Це дуже низькі цифри. Але, саме підписання угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у програмі з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020" відкриває для нас нові можливості для фінансування досліджень" - наголосила Голова Комітету.

Підписання Угоди відкриває доступ для українських вчених з університетів і науково-дослідних інститутів до серйозних ресурсів і їхні заявки зможуть конкурувати з усіма грантовими заявками європейських країн.

 

 

  

 

 27 березня 2015 року Голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич провела зустріч з керівником напрямку освіти, співпраці у галузі науки та соціальної політики Групи підтримки України Європейської Комісії Хосе Романом Леоном Лорою.

У зустрічі також брали участь: Ярослав Яцків, член Президії Національної академії наук України, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України; Володимир Луговий, Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України; Віра Рибак, керівник сектору освіти, науки, інформаційного суспільства делегації Європейського Союзу в Україні. 

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо необхідних законодавчих ініціатив Верховної Ради України з метою імплементації угоди між Україною і Європейським Союзом, а також про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020" відповідно до підписаної 20 березня 2015 року Угоди між Україною і Європейським Союзом. Учасники засідання відзначили, що підписання Угоди відкриває для українських вчених доступ до серйозних фінансових ресурсів, їхні заявки зможуть на рівних конкурувати з грантовими заявками інших європейських країн.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку