6 квітня 2009 року в редакції газети «Голос України» проведено круглий стіл на тему: «Законодавчий та суспільний виміри запровадження зовнішнього незалежного оцінювання: «за» і «проти».

 

У засіданні круглого столу взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохало В.І., заступник Міністра освіти і науки України Полянський П.Б., ректор Національного університету ім. Т.Г.Шевченка Губерський Л.В., директор Київського гуманітарного ліцею Сазоненко Г.С., головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Красняков Є.В., головний редактор газети «Голос України» Горлов А.Ф., завідувач відділу газети «Голос України» Ілляш  І.Я.

 

Учасники круглого столу одностайно підтримали ідею запровадження зовнішнього незалежного оцінювання як одну з форм об`єктивного визначення рівня навчальних досягнень вступників до вищих навчальних закладів, формування на цій основі порівняльної шкали результатів зовнішнього незалежного оцінювання, що дає змогу вищим навчальним закладам провести якісний відбір абітурієнтів.

 

В ході обговорення підкреслювалося, що запровадження зовнішнього незалежного оцінювання у формі тестування дозволяє виявити реальний рівень знань випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти та забезпечити рівний і справедливий доступ до навчання у вищих навчальних закладах; поєднання вступної компанії до вищих навчальних закладів та державної підсумкової атестації в загальноосвітніх навчальних закладах дозволяє усунути психоемоційні і розумові перевантаження випускників шкіл тощо.

 

Учасники круглого столу звернули увагу на існуючі проблеми в процесі запровадження та проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти. Зокрема, Володимир Полохало звернув увагу на те, що відсутність законодавчого унормування зовсім непоганої ідеї може призвести до дискредитації самої ідеї зовнішнього незалежного оцінювання. Реально можуть виникнути труднощі із застосуванням норм правової відповідальності у разі вчинення порушень, які можуть мати наслідки створення серйозних перешкод в доступі осіб до вищої освіти. Саме тому Комітет у своїх рішеннях, а таких рішень було чотири, наполегливо рекомендував Кабінету Міністрів України законодавчо врегулювати питання щодо організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання, а також запровадження відповідальності за порушення порядку та процедури зовнішнього незалежного оцінювання. Володимир Полохало підкреслив, що такого саме законодавчого визначення державної політики вимагає від нас Конституція України – стаття 92, базовий Закон України «Про освіту» - стаття 4. «З метою унормування правовідносин у сфері незалежного оцінювання рівня знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів та здійснення прийому їх до вищих навчальних закладів на конкурсній основі відповідно до рівня знань та здібностей незалежно від форм власності, встановлення правової відповідальності осіб, що організують та проводять зовнішнє незалежне оцінювання народними депутатами України – членами Комітету з питань науки і освіти на розгляд Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів (реєстр. №4241 від 19.03.2009 р.)» -, наголосив Голова Комітету.

 

Заступник Міністра освіти і науки України Полянський П.Б. звернув увагу на існуючі нормативно-правові підстави проведення всеохопного зовнішнього незалежного оцінювання, навів деякі результати моніторингу щодо відношення вступників та їх батьків до запровадження зовнішнього незалежного оцінювання, які свідчать про значну його підтримку та схвальне сприйняття.

 

На питання вдосконалення зовнішнього незалежного оцінювання у своїх виступах звернули увагу ректор Київського національного університету ім.. Т.Г.Шевченка Губерський Л.В. та директор Київського гуманітарного ліцею Сазоненко Г.С.

 

Головний консультант Комітету з питань науки і освіти Красняков Є.В. звернув увагу на основні положення проекту закону за №4241. Зокрема, він наголосив на тому, що поданий народними депутатами законопроект суттєво відрізняється від проекту закону, який раніше розглядався Верховною Радою України (реєстр. №3675 від 29.01.2009 р., внесений Кабінетом Міністрів України), а саме, законопроектом передбачено:

- підняття статусу документу державного зразка про повну загальну середню освіту через обов`язкове врахування середнього балу документу державного зразка під час прийому до вищих навчальних закладів;

- запровадження норм щодо врегулювання співвідношення державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти;

-  встановлення правового статусу сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання;

- встановлення відповідальності за порушення права на освіту при проведення зовнішнього незалежного оцінювання, при використанні його результатів, перешкоджання проходженню зовнішнього незалежного оцінювання, порушення порядку його проведення, розголошення конфіденційної інформації, порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, тощо.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“VI скликання”

18 червня 2010 14:16
15 червня 2010 16:09
17 листопада 2009 10:39
27 жовтня 2009 11:09
22 червня 2009 17:25
22 червня 2009 17:16
31 березня 2009 13:13
16 січня 2009 13:30