8 листопада 2013 року відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми нормативно-правового забезпечення розвитку міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти в Україні».

Комітет з питань науки і освіти за всі роки свого існування вперше провів захід, присвячений такий тематиці. Предметом обговорення стали проблеми, що стосуються:

-        реалізації програм академічної мобільності студентів і викладачів;

-        навчання іноземних студентів в Україні, реалізації міжнародних освітніх програм, що завершуються видачею спільних дипломів,

-        залучення іноземних викладачів до викладання у вищих навчальних закладах України;

-        виконання спільних освітніх міжнародних проектів, які фінансуються програмами Європейського Союзу.

Як підкреслила Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, вирішення зазначених питань потребує об’єднання зусиль різних міністерств і відомств. Тому до роботи круглого столу Комітет залучив усі зацікавлені сторони. На заході були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Державної міграційної служби України, Національної академії педагогічних науки України, дипломатичних представництв тих країн, з яких найбільша чисельність студентів навчаються у вищих навчальних закладах Уклади, Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України, проректори з міжнародного співробітництва вищих навчальних закладів України, Національного ТЕМПУС-офісу в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні  тощо.

За словами Л. Гриневич, невизначеність національної стратегії інтернаціоналізації вищої освіти робить зусилля України інтегруватися в загальносвітовий та європейський освітній простір малоефективними і залишає це прагнення на рівні декларативних намірів. Власне з цих та інших причин Україна повільно просувається в напрямку реалізації Болонського процесу.  Тому для України важливо визначити національну стратегію інтернаціоналізації вищої освіти та відповідно сформулювати принципи проведення ефективних змін, що надзвичайно актуально в період активного реформування сфери освіти, а також проголошеного Президентом України та закріпленого на законодавчому рівні Верховною Радою України стратегічного курсу на євроінтеграцію.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“VII скликання”

11 грудня 2015 13:23
24 квітня 2014 09:20
06 лютого 2014 17:19
04 лютого 2014 15:23
13 січня 2014 14:54
13 січня 2014 14:51
13 січня 2014 14:48
13 січня 2014 14:44
13 січня 2014 14:44